Als u besloten heeft om een vijverfilter te gaan gebruiken om uw water te zuiveren zijn er voor wat betreft de filteropstelling diverse mogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk te weten of u gebruikt gaat maken van skimmers of bodemdrains. De skimmer zal bijvoorbeeld ook aangesloten moeten op het vijverfilter.

Keuze filteropstelling

Er zijn twee manieren om uw vijverwater te filtreren. Beide systemen werken in principe even goed. Het al dan niet gebruik maken van een pomp maakt het verschil :

  • Pompgevoed systeem
  • Gravity systeem

Het pompgevoed filtersysteem wordt gebruikt voor als u de vijverfilter boven het wateroppervlak gaat plaatsen. De pomp zuigt in dit geval het vijverwater naar de vijverfilter. Het water wordt daarna via bijvoorbeeld een meerkamer vijverfilter gefilterd en stroomt daarna weer uit in de vijver.

filteropstelling vijver

Indien de vijverfilter boven het wateroppervlak wordt geplaatst bent u dus ‘verplicht’ om tevens een vijverpomp te gebruiken om het water naar de filter te verplaatsen. Bij deze filteropstelling blijven de vijverfilters in het zicht staan. Ze staan immers boven het wateroppervlak en kunnen bijvoorbeeld naast de vijver worden geplaatst of in een aparte ruimte worden geplaatst (bijvoorbeeld een tuinschuur).

Het Gravity systeem maakt gebruik van de zwaartekracht. Een vijverpomp om het water naar de filter over te brengen heeft u hier in principe niet nodig. Bij het Gravity systeem wordt de filteropstelling geheel onder het vijveroppervlak geplaatst. Het grootste voordeel naast besparing op uw energiekosten is dat bijvoorbeeld het grove vuil beter achterblijft in het vijverfilter.

gravity filtersysteem

Het Gravity filtersysteem heeft als bijkomend voordeel dat u het in zijn geheel kunt wegwerken. Alles bevindt zich onder de grond is uit het zicht onttrokken. Bovendien heeft u ook geen last pompgeluiden. Een perfect filtersysteem derhalve waar u alleen wel de nodige ruimte voor moet hebben om het aan te leggen.

Let er bij de aanleg van dit systeem wel op dat u ook rekening dient te houden met het reinigen van de filteropstelling. Een extra afvoer op rioolafvoer in de ruimte waar de vijverfilters staan is dus aan te raden.

Bewaren