Japanreis 2007

Maandag 5 november

We hebben bij Momotaro een geweldige nissai Sanke gepikt, zeer herkenbaar prachtig patroon 56,5 cm groot. Ze heeft de naam MOMOKA hierover later meer. Volg het verhaal van MOMOKA kleindochter van de beroemde Momoko.

We hebben ook gekeken naar Ryu-X2, maar ik vond haar nu nog niet goed genoeg, de kiwa was nog niet goed genoeg ontwikkeld en de ontwikkeling van het hi was naar mijn mening ook wat achter gebleven voor een 4 jarige Koi. Maar ze was nu wel al 80cm!! We blijven haar ontwikkeling volgen, want ze is nog steeds een top Koi, na volgende zomer kan het weer helemaal goed zijn.

Verder hebben we weer 122 schitterende Go-Sanke Jumbo Tosai gepikt, heb je interesse? Aarzel dan niet want op is helaas op!!!

Natuurlijk hebben we ook gekeken naar onze prachtige Tancho Kohaku, Maeda, Daisuke en hun medewerkers hadden gewacht met het oogsten van de mudpond waar onze Tancho lag tot dat wij daar bij zouden zijn, we waren zeer benieuwd. In deze mudpond van 5.000.000 liter inhoud, zaten 51 stuks 4 jarige en 5 jarige topvissen waarbij dus ook onze Tancho, nadat er ongeveer 40 vissen waren geoogst was de Tancho nog steeds niet boven gekomen, er vloog wel een visarend boven de vijver tijdens het oogsten, je zult wel begrijpen wat onze medereizigers mij allemaal probeerde duidelijk te maken. Maar deze fantasieën van mijn medereizigers was gelukkig niet van lange duur, nummertje 44 was een prachtige fors ontwikkelde hagelwitte echte Tancho Kohaku, “helaas jongens”, was mijn antwoord,” maar dit is nu onze Tancho”. Het was nu even echt stil en iedereen keek met bewondering naar een Tancho zoals ze nog nooit in levende lijve hadden gezien. “Zoiets zie je normaal alleen op een plaatje”, zei een van onze Belgische medereizigers.

Onze Tancho was vorig jaar al geweldig met een uitmuntend schubbenpatroon, hagelwit een goede body en natuurlijk een prachtige Tancho op haar kop.

RYU-X2                              MOMOKA
Leeg halen van de mudpond              De vissen worden naar boven gebracht    Eindelijk onze tancho
Vissen op de wagen
Binnen worden de koi geselecteerd    Zo ook onze tancho                   Showen van onze tancho

Dinsdag 6 november

De 1ste breeder van die dag was Matsue, Matsue gaat zich volledig toeleggen op het kweken van Kohaku, er zijn op deze farm zeer goede Kohaku bloedlijnen ontwikkeld.

Het was vorig jaar al duidelijk dat hij naar dit specialisme zou gaan, toen bestond zo’n 50% van zijn stock al uit Kohaku, nu is dat inmiddels 95%. Toch hebben we hier hele mooie vissen kunnen nemen zoals Kujaku, Doitsu Sanke en andere. Op de foto’s zie je o.a. het nieuwe vishuis van Matsue met alleen Kohaku.
Het nieuwe koihuis van Matsue
Ik werd warm ontvangen                          De kohaku van Matsue
De 2de farm van die dag was Ehara, deze had op het laatst nog iets zeer speciaals voor mij.
Eerst gingen we kijken naar zijn nissai, deze vielen mij een beetje tegen, we hebben van de nissai niets mee genomen.

Toen we naar de 3 jarige vissen zijn gaan kijken viel mijn oog letterlijk binnen 10 seconden op een werkelijke top Shiro Utsuri, in die grote bak waar wel 60 á 70 flinke sansai lagen. Deze Shiro Utsuri is echt van zéér zeldzame klasse, en natuurlijk zwommen er nog veel meer mooie kwaliteit Koi in deze bak.

Na alles goed te schouwen heb ik uiteindelijk Olav (de man van KoiBito) enkele hele mooie vissen laten scheppen, waaronder 3 hele mooie grote Yamabuki en een eveneens hele mooie andere Shiro Utsuri, 3 vissen hadden wat kleine schoonheidsfoutje en konden daarom weer vrij rond zwemmen, nu bleven er nog 4 Koi over. Op dat moment kwam Ehara kijken wat er was geschept, 3 prachtige Yamabuki en een hele mooie Shiro Utsuri.

Zo als altijd zal er wel iets zijn waardoor er een of meerdere vissen niet met ons mee kunnen, zo dus ook deze keer. Een van de 3 gelijkwaardige Yamabuki was namelijk al verkocht, zodat er nog maar 3 Koi in de bowl lagen, …..Tja, nu hadden we toch een klein probleempje, want deze vissen gaan per 2 in een grote doos, dus moest er nog eentje bij, nou dan schep er maar die andere Shiro Utsuri bij “om de doos te vullen”. Natuurlijk is Ehara ook niet helemaal van gisteren, want dit was de duurste Koi van de hele bak, we hadden nu wel een betere onderhandelingspositie omdat een yamabuki “helaas” niet meekon.

Uiteindelijk zijn we er na tevredenheid uitgekomen en zouden we weer verder gaan, maar Ehara wou ons nog graag iets laten zien, aangekomen bij een bedekte bak van ca. 30m³, zagen we 11 hele grote exemplaren Koi, waaronder een Kohaku van maar liefst 86cm, een geweldige body, prachtig wit op haar kop met 2 mooie rode patronen, het hi op het lichaam was wel wat minder, na de vis goed te hebben bestudeerd kwam ik tot de conclusie dat de kans groot zou zijn dat wij het hi in Nederland wel zouden kunnen verbeteren als de vis zou overkomen. Uiteindelijk hebben we de Kohaku voor een hele mooie prijs kunnen bemachtigen!!

De 3de  kweker was Watanabe of zoals de farm heet “Koiclub”. Hier hebben we wel een aantal hele leuke Nisai weten te handpicken.

Toen we naar zijn grote topvissen gingen kijken zag ik daar tot mijn verbazing 2 hele mooie Koi van 80 en 75cm groot liggen waarvoor ik een zoekopdracht had gekregen en 2 schitterende Goshiki van 50-55cm, in de bak daarnaast lagen zo op het oog ook wel leuke Yamabuki, dus haalde we in dit geval eerst de 2 zoekopdrachten naar boven zij waren echt perfect ieder zouden ze natuurlijk apart in een doos gaan en de 2 Goshiki die dan dus samen in een doos zouden kunnen.

Maar……… Watanabe wou die 2 Goshiki helemaal niet verkopen,

hij wou ze liever nog een jaar laten door groeien, ik was hier eigenlijk wel een beetje over ontstemt, na lang praten zou ik er dan wel een mogen scheppen, met de vraag wat ze dan natuurlijk moesten kosten en welke van de 2 het duurst was kreeg ik te horen dat ze allebei even duur waren (heel goed dan kon ik de mooiste kiezen).

Maar de prijs was veel en veel te hoog, dit natuurlijk omdat hij ze liever zelf hield, dit moest zakken want er gaan er 2 in een doos en ik moet dan maar..euh…iets anders scheppen, waarbij ik aangaf dat ik er dan wel een van die Yamabuki bij zou nemen om de doos compleet te maken.

We hadden alle yamabuki geschept, “helaas” was niet een daarvan goed genoeg, na lang praten en een beetje mopperen, heb ik uiteindelijk toch mijn zin gekregen en worden dus ook de 2 Goshiki voor ons naar Nederland verpakt.
Uitzicht onderweg                            Enkele koi van die dag
Goshiki                                              Chagoi                                            Shiro utsuri                                Yamabuki

Woensdag 7 november

Deze dag is geheel besteed aan de veiling van Oishi. Oishi is een leuke farm, die zoals de meeste farms Go-Sanke als hoofdmoot kweekt, maar de farm heeft daarnaast ook een heel leuk sortiment Kawarimono in het programma.

Het was een leuke dag, waarbij zo’n 50 á 60 mensen aanwezig waren. Op deze veiling worden allerlei Koi van de Oishi farm geveild,waaronder ook veel van zijn allerbeste Go-Sanke. Samen met 17 andere bieders uit Japan, Singapore en Oekraïne gingen we de strijd aan in het spel van bieden. Zodra de Koi (meestal een voor een) de revue passeren gaan de biedingen in een vliegensvlug tempo omhoog, diegene die zijn bordje het langst omhoog houd is de nieuwe eigenaar van de Koi. Dit klinkt heel simpel, maar geloof me, dat je verdomd goed moet opletten!!

Op deze veiling hebben we 60 leuke kleine Susui en Hi Utsuri bemachtigd, als klapper een prachtige 4 jarige Kohaku 75cm groot, kom deze beauty na 18 november maar eens bekijken!
Vooraf kun je alle vissen schouwen            En dan de veiling
De koi komen één voor één binnen….      …bieden maar!!

Donderdag 8 november

Eindelijk gingen we nu ook naar Sakai Fish Farm in Hiroshima, we hebben veel prachtige vissen gezien en geschept, de kwaliteit van de Sakai Koi was prima, maar ik vond de prijzen deze keer helaas een beetje aan de te hoge kant, dus heb ik deze keer geen nieuwe Sakai Koi.

We hebben natuurlijk bij Sakai wel gekeken naar onze inmiddels 4 jarige Kuchibeni Kohaku “Panda Dream”!! Ze is werkelijk prachtig geëvolueerd, flink in de breedte gegroeid, een schitterende body, en van 71cm naar 77cm in de lengte!! Gezien de te warme zomer van dit jaar is dit Fantastisch!! Ze is vanaf 18 november te bewonderen bij ons!

De 2de farm die we die dag bezochten was Takigawa, ook op deze farm staat kwaliteit hoog in het vaandel, maar helaas vond ik ook hier de prijs/kwaliteit verhouding niet in balans. Toch heb ik hier 6 Mukasi Ogon weten te bemachtigen!! Mukasi Ogon is een heel oude soort die helaas bijna nergens meer te vinden zijn. Ze zijn goudkleurig, kunnen heel groot worden en ze zijn erg sociaal en snel handtam, Prachtige vissen!! Ik ben er erg blij mee. Hieronder zie je ook wat foto’s van het leeghalen van een mudpond bij Takigawa.

Balanceren op de rand                   Lekker genieten van het zonnetje           Onze mukasi ogon

Even panda dream apart                            …en even opmeten

Leeghalen van de mudpond bij Takigawa    …oei nog een visje in het net

Vrijdag 9 november

Sanke Yonsai                                            Sanke

Terwijl bijna de hele Momotaro Koifarm, Ronald Nijs van Koi@home en de andere Belgen waren afgereisd naar Niigata waar de Arinkai All Japan Show werd gehouden. Heb ik de hele dag samen met Daisuke Maeda doorgebracht op zijn Momotaro farm,

We hebben veel vissen geschept en beoordeelt, veel bloedlijnen bestudeerd en we hebben veel discussies gehad.

Links: Daisuke met het certifikaat van Momoko toen ze op 3 jarige leeftijd (75cm) Adult Champion werd op The All Japan in Tokio Rechts: bestuderen van tosai.

Een van de bloedlijnen van Momotaro heb ik hieronder voor jullie uitgewerkt. Het is het verhaal van Momoka onze 2 jarige Sanke die ik afgelopen maandag 5 november hebben geselecteerd.

THE STORY OF MOMOKA.

Op 27 juli 2007 is onze parade Koi Ryu-X overleden aan versteent kuit, door dit grote verlies en onze zeer goede relatie met Maeda san en Daisuke san, hebben we een nieuwe absolute top Nissai Sanke  uit mogen zoeken, die ons geheel gratis door Maeda en zijn zoon Daisuke is geschonken. Wij zijn hen zeer erkentelijk voor dit grote gebaar. Haar naam is Momoka (dit betekend, Peachflower, perzikbloem) een prachtige absolute top Sanke ze is reeds 56,5cm groot.

Haar verhaal begint bij de oorsprong van de Momotaro- Koifarm. De allereerste eigen bloedlijn begon 14 jaar geleden met Momoko (dit betekend: Peach girl, perzik meisje), hier is ook de naam van de farm van afgeleid, Momotaro betekend Peach boy.

In 1993 kocht Maeda uit Niagata van Matsunosuke een Sanke om als moederdier te gebruiken, ze was heel groot, maar erg smal, bovendien was ze zo krom als een hoepel. Iedereen verklaarde Maeda voor gek, toch dacht hij dat deze vis goede ouderdieren zou kunnen voortbrengen.

De smalle en lange (93cm) Sanke van Matsunosuke, werd samengebracht met een door Maeda aangekochte Sensuke Kohaku man, hij was slechts 70cm groot maar wel heel breed. Hieruit kwamen o.a. een Kohaku die gekruist werd met een Kohaku van Takeda, waaruit de wereld beroemde Kohaku Bently is voortgekomen, hierna ontstond dus de Bently bloedlijn. Maar er kwam natuurlijk ook een geweldige Sanke uit de Matsunoske Sanke, de zeer beroemde Momoko, waaruit heel veel fantastische en bekende Sankes uit voort zijn gekomen, de Momoko bloedlijn.

Momoko werd al op 3 jarige leeftijd Adult Champion op The All Japan Koi-show in Tokio in 1997, zij was toen al 75cm groot en zoals je op de foto kunt zien, een werkelijk fantastische Sanke. Op de foto zie je dat ze 93cm groot is, ze was toen 6 jaar oud, ze zou zeker mee gaan doen in The All Japan Koishow in Tokio in Januari 2000.

MOMOKO                                                MOMOKA

Maar helaas, direct na het nemen van deze foto is ze in die zomer terug geplaatst in de mudpond, waar ze tot 3 maal toe was uitgesprongen……. Ze was teveel beschadigd om mee te kunnen gaan strijden voor de Grand-Champion op de all Japan in Tokio….helaas.

Vandaar dat we met z,n allen daarom ook zeer bedroefd waren afgelopen zomer want Ruy-X zo wellicht de allereerste Grand Champion kunnen worden van de Momotaro Koifarm van een EIGEN bloedlijn op de wereldberoemde All Japan Koishow in Tokio. (dit is de grootste prestige show voor alle Koi breeders ter wereld). Hieronder zie je op foto 1 Ryu (de moeder van Ryu-X) en op foto 2 Ryu-X

RYU                                                           RYU-X

Maar ondanks de beschadigingen van Momoko is ze uitgegroeid tot een Koi van 98cm en heeft ze zoals eerder is geschreven vele prachtige en bekende nakomelingen gekregen, waaronder de nu in onze bezit zijnde 2 jarige sanke MOMOKA (perzikbloem).

Ze heeft absoluut dezelfde of misschien wel meer potentie als haar oma Momoko, we zullen hoop ik met haar wel op het hoogste podium kunnen komen over enkele jaren en zal zij ons hopelijk wel prachtige nakomelingen kunnen geven, zodat we de Koi hobby in Europa ook op het hoogste niveau kunnen brengen.

De ouders van Momoka zijn een dochter van Momoko en de vader is een man  van de Ryu bloedlijn.  Zo gaat Ryu-X indirect toch nog een beetje door en zijn wij de trotse eigenaars van de Sanke Momoka uit de tot nu toe beroemdste Momoko bloedlijn van Momotaro.

Onze dank hiervoor aan de hele Momotaro- Koifarm. Tussen 2 haakjes, de Momotaro koifarm is op deze dag supreme champion

Geworden in Niigata met een sanke van 105cm!!!

Voor zover bekend is er nog nooit zo’n grote sanke gekweekt.                                                                                                              Ryu-x2

Bloedlijn Bently met als start de Matsunosuke Sanke en de Sensuke Kohaku

Bloedlijn Momoko met als start de Matsunosuke Sanke en de Sensuke Kohaku

Zaterdag 10 en zondag 11 november

Op deze dagen kon ik eindelijk wat zaken op orde maken zoals transhipping, de zaken thuis en wat rust nemen na al die hectische dagen daarvoor.
Op zondag kwamen Joachim en Wim van vijvercentrum Tiel die die week samen met Olav de kwekers langs gaan waar wij afgelopen week waren geweest. Op de foto zie je ons zitten in een Noedelrestaurant van Maeda, links zie je de vrouw van Paul die deze foto neemt, langs haar zit Joachim, daartegenover zit zijn vader Wim, daarnaast Olav en dan natuurlijk ikzelf.
Voor alle duidelijkheid maakt Paul ook nog een foto van zichzelf zodat het voor jullie duidelijk is met wie ik vanaf maandag 12 november opstap ga naar het zuidelijke eiland Kishu, het eiland van o.a. Ogata, Ueno, Muto en vele anderen.

Maandag 12 november

Vandaag gingen we een lange reis maken (met een omweg ca. 580km) naar het eiland Kishu, dit is ook het eiland van Ogata. Onderweg hebben we de Jamatoya Koifarm aangedaan. De farm word beheert door mr. Shiraishi, een kweker van goede kwaliteit Go-Sanke, maar op de showa na zijn deze al door ons genoeg geselecteerd.

Op bezoek bij Yamato. Links Yamato is een officiële thee ceremoniemeester, speciaal voor ons een leuke opvoering. De thee was trouwens lekker.

Dinsdag 13 november

In het stadje van Ogata dat Kurume heet sliepen we in het Green Hotel vanuit daar zijn we naar de Maruchiku Koifarm gegaan, deze word gerund door mr. Konishi in Kurume en naar Okawa city naar de gelijknamige Okawa Koifarm.
Beide farms kweken alleen Go-Sanke van hoge kwaliteit, we hebben goede gesprekken gevoerd en ik ben weer wat wijzer geworden.

Woensdag 14 november

Dit was voor mij een zeer interessante dag, we zijn de hele ochtend aanwezig geweest bij Muto koifarm.

Na het bekijken van de verschillende koi huizen van deze farm waarin  we hele mooie hoge kwaliteit Go-Sanke konden schouwen,

Muto is al 45 jaar kweker van grote klasse, op 23 jarige leeftijd is hij begonnen, in die tijd was zijn vader al jaren een groot hobbyist met vele prachtige go-sanke, waarvan Muto enkele goede moederdieren heeft overgenomen.

Nu bestaat de farm uit diverse grote vishuizen, met hoofdzakelijk Sanke en Kohaku. Hij heeft 6 enorme mudponds, de kleinste mudpond is 2 ha. Groot met een diepte van 4m. Op deze mudpond zet hij elk jaar maximaal 50 Nissai of 40 Sansai uit.

Alle mudponds zijn al generaties lang eigendom van de familie die deze vroeger gebruikte als rijstvelden, op een mudpond na. Deze mudpond heeft hij ven de overheid gekocht en is maar liefst 6,4 ha. groot en 40 meter diep !!!!

Op deze mudpond worden ieder jaar 800 Nisai uitgezet, deze mudpond is erg stabiel ook in temperatuur (dit komt dit jaar natuurlijk goed uit met deze extreem warme zomer.) het duurt maar liefst 10 dagen om deze mudpond leeg te laten. Via een grote dam word het water naar beneden geleid in een rivier. Met ruim 16 man worden hierna de vissen op de kant van de mudpond in de pickups geladen waarna ze vervolgens in de vishuizen worden geselecteerd.

onderste 2 foto’s de grootste mudpond van Muto, in de bovenste foto zie je op meer dan een ½ km afstand het einde van de mudpond, middels een dam.

Nadat we samen met Muto hebben gegeten zijn we verder gegaan naar Ueno.

Die middag waren we dus op bezoek bij Ueno, naast een klein beetje Kohaku kweekt Ueno eigenlijk alleen showa van hele hoge kwaliteit. We hebben hier maar liefst 79 Showa en 4 Kohaku van 14 maanden oud geselecteerd ! ben je nog op zoek naar een mooie jonge showa kom dan in December maar eens kijken!!

Tijdens het nuttigen van Japanse thee, laat Ueno ons zijn grote beker zien van zijn top Showa. Op de foto waar hij de beker uitpakt zie je links tegen de muur de foto van de kampioen. Boven aan de muur achter Ueno zie je van links naar rechts de over-overgrootouders, daarna de overgrootouders en daarna de grootouders van Ueno, zijn eigen ouders leven beide nog. >>>

Donderdag 15 november

Deze laatste dag hebben we geheel besteed aan Ogata, voor ons is dit de  kweker met een zeer groot sortiment aan diverse soorten koi. We komen hier alweer 3 jaar en ook nu weer zijn we uitermate tevreden en zullen er in december weer prachtige nissai  te bewonderen zijn van Ogata Fish Farm!! Hieronder en hiernaast een impressie van de Ogata farm en enkele aangekochte Nissai.

Vrijdag 16 november

Ik heb het erg na mijn zin gehad in Japan, zeer tevreden en zeer geslaagd is het toch wel tijd om weer naar huis te gaan. Alle vissen die we de eerste week hebben geselecteerd bij Momotaro, Matsue, Ehara, Watanabe, Sakai en Takigawa zijn al op 15 november aangekomen. De vissen van Ogata en Ueno komen samen met onze grote Tancho Kohaku op het eind van deze maand.
Ik ben ervan overtuigd weer een prachtige collectie aan iedereen te kunnen laten zien.
KOM LANGS EN OVERTUIG UZELF!!
Tevens wil ik u hierbij van harte uitnodigen op ons speciaal KOI-WEEKEND dit word bij ons verzorgd met een diavoorstelling en versnaperingen.
Vrijdag avond 7 december van 19.00 uur tot 22.00 uur en Zaterdag 8 december van 9.00 uur tot 17.00 uur. Op deze dagen kunnen Koi ook worden gereserveerd.
Tot dan!!
Met vriendelijke groet,