Tijdens Tuinidee 2013 in de Brabanthallen hebben wij de actie ‘Schrijvers voor Vijvers’ gehouden. Geïnteresseerden konden een verhaal naar ons insturen over hun vijver of tuin.

Als winnaars kwamen Ans en Dirk uit Geldermalsen uit de bus. Aan hen sturen wij de tegoedbon van 400 euro op.

Hieronder staat hun ingezonden. Alle andere inzenders danken wij voor hun inzet !

Elk voorjaar is het afwachten. Ook dit jaar weer duurt het erg lang voordat we weer van onze vijver en tuin mogen genieten. Brrr….., maar hopelijk wordt het Pasen toch echt beter en kunnen we ons opmaken om eens in de tuin te werken en de vijver weer optimaal in orde te brengen. Na ons bezoek aan Tuinidee 2013 werden we door Vijvercentrum De Scheper aangemoedigd om dit verhaal te schrijven. Wij, Ans en Dirk wonen in het prachtige Geldermalsen, midden in de Betuwe.

Wij hebben slechts een bescheiden vijver; 8 m3 inhoud. In 2003 bij de aankoop van onze woning hebben we ook de tuin goed onderhanden genomen en daar onze wens kunnen realiseren om ook een vijver aan te leggen. Een echte siervijver zo noemen kenners onze vijver. Veel groen en niet een al te grote visbezetting. In de zomer genieten we volop van de waterlelies  in diverse kleuren. Op deze manier genieten we echt van onze ‘oude dag’ in onze eigen, vertrouwde omgeving.

Hoewel dus niet al te groot, genieten we elk jaar volop. Als het ook maar even meezit met het weer zijn we samen (mijn man en ik) buiten te vinden. Gezellig buiten eten en ’s-avonds lekker buiten zitten en genieten van de tuin en de vijver.

In onze vijver zitten een aantal (circa 10) vissen :

goudvissen
goudwindes
blauwwindes

We maken gebruik van een vijverfilter met een UV lamp die we elk jaar vervangen. Last van algen hebben we nauwelijks. Naast de waterlelies hebben we ook veel zuurstofplanten in de vijver die we steeds moeten bijsnoeien.
De vijver ligt een groot gedeelte van de dag in de zon, met in de morgen. ’s-Avonds, rond 18 uur ligt de gehele vijver in de schaduw. We hebben de vijver zelf aangelegd in 2004 met behulp van vijverfolie.

Een aantal oeverplanten, zoals prachtige paarse irissen verfraaien het geheel.  Op de bodem ligt een laag vijversubstraat, wat we elke twee jaar vervangen. Een wens is nog om een kleine waterval te maken bij de vijver. Misschien dat het er dit jaar van komt !

Misschien willen we zelfs de vijver wat groter maken dit jaar. De tuin is er in ieder geval groot genoeg voor. Als we dat doen zullen we bijna zeker gebruik gaan maken van een plantenvijver, waardoor we nog meer groen bij de vijver kunnen gaan realiseren.

We zijn daarvoor eigenlijk speciaal naar Tuinidee 2013 geweest om te kijken of we indrukken konden opdoen. Eerlijk gezegd viel het aanbod daar wat tegen. Er lag wel veel nadruk op tuinen en hulpmiddelen.

Echte vijverspecialisten troffen we niet aan op deze jaarlijkse beurs in de Brabanthallen in Den Bosch. Zodra het wat beter weer wordt willen we zeker een bezoek brengen aan Brabant bij De Scheper. De website hebben we reeds bekeken !

Groeten,
Ans en Dirk
Geldermalsen