Wat doet een UV filter voor de vijver ?

Een UV filter voor de vijver kopen is iets waar iedere vijverliefhebber zijn voordeel mee kan doen. UV filters voor vijvers beschermen de vijver tegen zweefalgen. Althans, indien men weet welke UV filter voor de vijver men moet aanschaffen en indien UV lampen jaarlijk vervangen worden.

De juiste UVC filter voor de vijver aanschaffen

Als u veel problemen heeft met zweefalgen in de vijver is het misschien aan te bevelen om een UVC filter aan te schaffen. Een UV lamp voor de vijver betekent dat al het vijverwater langs UV licht gestuurd wordt en dat u op deze manier de groene zweefalgen in de vijver aanpakt. Belangrijk is hierbij natuurlijk dat u de juiste UV straling toevoegt. Met andere woorden : U moet de sterkte van de UV lamp afstemmen op de inhoud van de vijver.

Te weinig UVC licht zal ook weinig effect geven. Zeker bij grote problemen met zweefalgen, dient u een UV lamp aan te schaffen met voldoende wattage.

Tabel inhoud vijver = Watt UV lamp

Om de zweefalgen goed aan te pakken kunt u een UV lamp aanschaffen die voldoet aan de inhoud van de vijver. Bovendien dient u ook rekening te houden met de vijverplanten en visbezetting van de vijver.

In beide gevallen geldt : hoe zwaarder de bezetting hoe hoger het aantal Watt u in principe nodig heeft om zweefalgen effectief aan te pakken.

Normale bezetting    : 2 a 3 Watt per 1.000 liter vijverwater (siervijver)

Zware bezetting        : 3 tot 5 Watt per 1.000 liter vijverwater (koivijver)

Voorbeeld :

Stel u heeft een koivijver van 10 m3. De vijver heeft dus 10.000 liter vijverwater. In de vijver heeft u 5 grote koi. Vijverbeplanting is niet aanwezig.

In deze koi vijver kunt u dus volstaan met een UV lamp van 36 Watt online viagra.

Voorbeeld :

U heeft een natuur vijver van 3.000 liter. Hierin heeft u veel vijverplanten en veel siervissen zitten. In deze vijver zou u een UV lamp met een vermogen van 11 Watt moeten gebruiken om zweefalgen tegen te gaan.

De beste manier om een UV filter bij u vijver te plaatsen

Er bestaan losse en geintegreerde UV filters voor de vijver. Losse units zijn er bijvoorbeeld van het merk Auqa. Oase UV filters kunnen zowel los als direct op de vijverfilter gemonteerd worden.

Wij adviseren u de installatie direct achter uw vijverfilter te plaatsen. Na de biologische reiniging wordt daarna direct de zweefalg in de vijver gedood door blootstelling aan het UV licht.

Wat gebeurd er na de UV straling ?

Door blootstelling van de zweefalgen aan het UV licht zullen deze vrijwel direct afsterven. U zult wellicht eerst merken dat de vijver wat bruin of troebel wordt. Groene zweefalgen zullen bruin kleuren nadat ze gedood zijn door het UV licht.

Indien u een goede vijverfilter heeft aangesloten op uw vijver, zal het groene water spoedig weer helder kleuren. De afgestorven algen blijven achter in het filtermedium van de vijverfilter.

Optimale werking van een UVC filter voor de vijver

Er zijn een aantal zaken die u moet weten over het gebruik van filters. Hieronder vindt u een beknopte opsomming.

  • Vervang de UV filter lamp elk jaar !
  • Zet de UV filter lamp uit bij het toevoegen van bacteriën
  • Plaats de UV filter voor het vijver filter
  • Indien de vijverpomp uit staat zet dan ook de UV lamp uit.

Met name het jaarlijks vervangen van de UV lamp is belangrijk. Een UV lamp geeft ongeveer een jaar lang effectieve UV straling.  Een UV filter voor de vijver met een UV lamp die dus een jaar lang ‘gedraaid’ heeft zal na dat jaar geen zweefalgen meer doden.

Bewaren