Veel gestelde vragen

De oorzaak van groen vijverwater is vaak een combinatie van factoren. Om dit te voorkomen is het perfect conditioneren van uw vijverwater van belang. Vaak gaat een groene vijver dan ook gepaard met overmatige algengroei. Het jaarlijks opstarten van de vijver is dan ook van groot belang.

Wanneer het vijverwater zo groen is dat u nauwelijks meer vissen en planten in de vijver kunt zien, heeft u vaak te maken met zweefalgen. Daarnaast is er ook nog draadalg. Dit is een soort van zuurstofplant, waarin vissen verstrikt kunnen raken. Tevens is draadalg geen mooie plant. Beide dienen dus voorkomen en bestreden te worden om de vijver helder te krijgen.

Vijvercentrum De Scheper heeft het product tegen draadalgen. Dit product werkt perfect tegen de bestrijding van draadalgen. Anti Alg dient echter pas ingezet te worden nadat de waterwaarden van uw vijver ook geconditioneerd en optimaal zijn. Anders heeft gebruik geen zin. Draadalg bestrijden is immers, net als draadalg voorkomen, een combinatie van factoren. Meer lezen klik hier: Draadalg verwijderen.

Zweefalgen daarentegen is te bestrijden door een UV filter. Dit product is een simpel maar uiterst effectief systeem tegen de vorming van zweefalgen in uw vijver. Op deze manier houdt u de vijver helder en zweefalgen bestrijden. Bij een UV filter wordt het vijverwater, voordat of nadat dit door de vijverfilter is gestroomd, even bloot gesteld aan UV licht (Ultra violet). Deze blootstelling aan UV licht zorgt ervoor dat de zweefalgen in uw vijver afgebroken worden en geen kans krijgen zich verder te ontwikkelen.

Lees hier meer tips over het voorkomen van groen vijverwater.

De optimale waterwaarden voor uw vijver bereikt u door regelmatig vijverwater testen uit te voeren. Door regelmatig de waterkwaliteit te meten en daarna eventueel corrigerende maatregelen voorkomt u problemen met uw vijver. Een slechte waterkwaliteit kan immers leiden tot visziekte of slechte plantengroei in de vijver.


Het is lastig om aan te geven wat nu de ideale waterwaarden voor uw vijver. Dit is mede afhankelijk van de vijver, het vissenbestand en bijvoorbeeld of er planten in de vijver aanwezig zijn.

Vijvercentrum De Scheper geeft u graag gratis advies op maat nadat u de vijverwater test heeft uitgevoerd bij uw vijver. Via het waterwaardenformulier kunt u ons die gegevens per e-mail toezenden. Wij beoordelen daarna deze waarden en zullen u daarna per e-mail adviseren welke maatregelen u kunt treffen om de waterkwaliteit weer op peil te krijgen.

Of kom langs in ons vijvercentrum voor een gratis watertest met advies in ons vijvercentrum. Klik hier voor ons waterwaarden formulier.

De kosten voor de aanleg van een vijver is afhankelijk van de soort vijver, de wensen en de mogelijkheden in uw tuin. Het is dus niet mogelijk om een standaard prijs te noemen. Indien u graag een inschatting wilt hebben voor de kosten van een vijver kunt u het formulier invullen voor een vrijblijvend gesprek. Het vrijblijvend gesprek zal plaatsvinden in ons Vijvercentrum in Oirschot. In dit gesprek zullen u wensen met de betreffende mogelijkheden en kosten besproken worden. Klik hier voor de aanvraag van een vrijblijvend gesprek.

Bij het beantwoorden van de vraag hoeveel je nodig hebt moeten we kijken naar de grote van de vijver. De inhoud van de vijver wordt gemeten in kubieke meters of m3.

Over het algemeen kunnen we stellen dat de hoeveelheid die nodig is ligt tussen de vier a vijf bossen per kubieke meter (m3). 1 kubieke meter vijverwater staat gelijk aan 1.000 liter.

Er zijn bosjes planten, deze dient u zelf in vijvermandjes te plaatsen. Gebruik hiervoor vijveraarde voor een snelle groei van zuurstofplanten. Daarnaast beschikt ons vijvercentrum ook over een uitgebreid assortiment zuurstof plantjes in potjes. Deze zijn al voor u geplant in vijveraarde. Als u besluit om met potjes te gaan werken, dient u dus 4 a 5 potjes aan te schaffen per 1.000 liter vijverwater.

Uw vijver ijsvrij houden kan op diverse manieren gebeuren. Vijververwarming kan een hele dure aangelegenheid worden, maar het is wel een goede, solide oplossing. De reden om een vijver ijsvrij te houden is bijvoorbeeld om uw vijvervissen optimaal te beschermen tegen het koude water en om er voor te zorgen dat giftige dampen zich niet onder de ijskap op de vijver gaan vormen.

Wat u te allen tijde moet voorkomen is dat u uw vijver open hakt. Dit veroorzaakt veel stress bij uw vissen, wat weer tot allerlei andere vervelende bijverschijnselen kan leiden.

Uw vijver ijsvrij houden betekent dus direct ook dat u problemen met gasvorming onder de ijskap kunt voorkomen. Een goede luchtpomp kan al uitkomst bieden om dit tegen te gaan.

Bij het houden van veel vissen zult u door het voeren veel biomassa in uw vijverwater hebben. Hierdoor wordt het voor waterplanten onmogelijk gemaakt om alle afvalstoffen in het water af te breken. Het gevolg daarvan is dat er te veel nitraat en nitriet in uw vijver komt, wat gevaarlijk is voor uw vijvervissen en Koi. Het is dus belangrijk om uw waterkwaliteit op peil te houden en is het noodzaak om de overtollige voedingsstoffen uit het water te filteren. Ons vijvercentrum biedt u zowel online- als offline een groot aanbod filtersystemen. Voor advies kunt u contact opnemen met ons vijvercentrum.

Bij het houden van vijvervissen en/of Koi bestaat er een kans dat u te maken krijgt met zieke vissen. Het gedrag van uw vissen vertelt u veel over de conditie en gezond van uw vissen. De eerste symptomen van een zieke vis is dat deze afstand neemt van de overige vijvervissen en suf boven in het water zwemt. Daarnaast heb je ook huidaandoeningen of andere beschadigingen dit is een zichtbaar teken dat de vis niet in orde is. Het controleren of u te maken heeft met een typische ziekte voor vijvervissen is iets, wat overigens regelmatig dient te gebeuren. Over het algemeen is een zieke vis namelijk goed te behandelen, al dan niet met medicijnen.

Wanneer u een zieke vis constateert adviseren wij u zo spoedig mogelijk langs te komen in ons vijvercentrum met de betreffende zieke vis. Dit is namelijk van belang om verdere uitbreiding en/of vissterfte te voorkomen. De vis zal in ons vijvercentrum onderzocht worden en eventueel medicijnen toegediend krijgen. Onze medewerker zal u advies geven en indien nodig zal de zieke vis in quarantaine geplaatst worden.

Vijvercentrum De Scheper werkt ook nauw samen met Dr. Maarten Lammers. Indien gewenst kunnen wij u in contact brengen met de echte Koidokter, Maarten Lammers.

De steur is een bijzondere vis die dus om een bijzondere behandeling vraagt. Kunt u daaraan niet voldoen, dan raden wij u aan deze prachtige dieren niet aan te schaffen. De steur kent een hele lange historie. Steuren kwamen voor in de prehistorie. Dit betekent dat we te maken met een ijzersterke vissoort. Oorspronkelijk komen steuren uit landen als Rusland, Oekraïne, Hongarije en andere Oostbloklanden. Steuren zijn prachtige vijvervissen, echter hebben zij veel ruimte nodig. Daarnaast dient u te beschikken over koel en zuurstofrijk water, zodat de steur in uw vijver kan overleven.

Lees hier meer over het houden van de steur als vijvervis.

Een Koivijver is een parel in uw tuin. Koivijvers aanleggen is dan ook wat anders dan een standaard vijver aanleggen. Als u met deze hobby begint, het houden van Koi, bent u eigenlijk ook verplicht om de juiste huisvesting voor deze vissen te hebben.

Belangrijk voor een Koivijver is, dat deze relatief dieper moet zijn ten op zichtte van een siervijver. Minimaal 150 centimeter met een voorkeur voor 200 centimeter diepte is het advies. Koi zijn uitermate gevoelig voor grote temperatuurverschillen. Zo kunt u bijvoorbeeld vijververwarming gaan toepassen om dit tegen te gaan tijdens de winterperiode. Door de vijver voldoende diepte te geven voorkomt u tegelijkertijd grote temperatuurschommelingen.

Koi karpers zijn daarnaast ook een zware belasting voor het water. Een goed filtersysteem voor uw Koivijver, bestaande uit een vijverfilter en vijverpomp, eventueel uitgebreid met een UV-C filter, zijn daarom essentieel om de waterkwaliteit optimaal te krijgen en te houden voor uw Koi. Verder zult u in een Koivijver nagenoeg geen waterplanten aantreffen. Koi zijn alleseters en dat betekent dat ook waterplanten verloren gaan door het eetgedrag van de Koi.

Lees hier meer informatie over het aanleggen van een Koivijver of maak een afspraak in ons vijvercentrum. Het team van de Scheper geeft u graag uitgebreid advies hierover.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends op vijvergebied? Schrijf u HIER in;