Vijverfilters

Het gebruik van een vijverfilter zorgt voor een biologische reiniging van uw vijverwater

Er zijn nogal wat mogelijkheden op het gebied van het filteren van uw vijver. Vijvercentrum De Scheper kan de meest gebruikte vijverfiltersystemen aan u leveren. We noemen eerst het aantal soorten:

We gaan een aantal systemen even kort voor u beschrijven. Natuurlijk kunt u bij vragen even bij ons binnenlopen of bellen. Ons hele assortiment vijverfilters vindt u ook op onze webshop; Vijverwinkel.com. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Een meerkamer vijverfilter

Een meerkamerfilter wordt ook wel doorstroomfilter genoemd. In een meerkamerfilter wordt het water gefilterd in verschillende kamers waarbij steeds kleiner vuil uit het water wordt gehaald. Daarnaast zorgen bacteriën ervoor dat deze zich in de vijvermatten hechten en het water ook reinigen. Op een meerkamerfilter kunt u ook een UV lamp plaatsen waarbij zweefalg gedood worden.

Een doorstroomkamerfilter is met name geschikt bij grotere vijvers. U dient uiteraard een vijverpomp te gebruiken voor het watertransport in de vijver.

– Drukfilters– Hoe werkt een beadfilter?– De voordelen van ultrasieve vijverfilter systeem– Doorstroomfilters– Trommelfilters– Filtermateriaal
Vijver filter set

Drukfilters

Zoals de naam al aangeeft filters die druk kunnen weerstaan. Bedoeld wordt daarmee een gesloten systeem. Gebruikelijk komt er een filterpomp in de vijver. Deze verplaatst het water naar het filter en de retour kan weer terug omhoog lopen naar een waterloop of waterval bijvoorbeeld. Ook kunnen deze filters onder het waterpeil van de vijver worden geplaatst. Makkelijk om weg te werken dus. De meeste drukfilters worden tegenwoordig met ingebouwde UV-lamp geleverd. De grootste verschillen zitten in de manier van reinigen en het gemak waarmee dat gaar. Het ultieme zijn de systemen van Auga daarin met zelfs een elektrische reinigingsmotor, de serie Variopress Pro A, optioneel zelfs inclusief Wifi bediening. We leveren drukfilters van AquaForte, Auga, SuperFish, Oase, Pontec en Velda. De aangegeven maximale capaciteit is steeds voor een siervijver zonder vissen. met goudvissen wordt deze gehalveerd en voor een siervijver inclusief grote vissen nogmaals een halvering. Voor echte koi vijvers zijn deze drukfilters minder geschikt. Indien u een koi vijver heeft en toch een gesloten filtersysteem wenst, adviseren we u een Beadfilter. Bijvoorbeeld de FiltoClear 31000 samen met de juiste filterpomp kan deze voor een siervijver van maximaal 30.000 liter zonder vissen gebruikt worden. Met vissen tot maximaal 15.000 liter en bij grote vissen zelfs maar tot 7.500 liter. We adviseren altijd wat overcapaciteit aan te houden op deze maximale grenzen. Dus voor een siervijver met goudvissen van 12.000 liter is dit filter perfect.

Natuurlijk bent u welkom in onze vijverwinkel in Oirschot om een indruk op te doen van de filters of extra uitleg over de verschillen in het onderhoud te bekijken. We helpen u graag!

Wanneer gebruikt u een drukfilter als vijverfilter

Een drukfilter kan gebruikt worden bij kleinere vijvers. In een drukfilter wordt het vijverwater door de filter geperst en wordt het water gereinigd door schuimvullingen in de filter. Zoals gezegd worden dit soort filtersystemen meer gebruikt als u een kleinere vijver wilt aanleggen of heeft.

Vijvercentrum De Scheper is officieel dealer van Oase. In onze winkel vindt u een zeer uitgebreid assortiment Oase vijverfilters en Oase vijverpompen.

Hoe werkt een beadfilter?

Een beadfilter is een gesloten soort filter. Dit heeft als voordeel dat de filter helemaal ‘weggewerkt’ kan worden en dus ook onder het vijveroppervlak geplaatst kan worden. Er zitten miljoenen bead in deze filter. Op de beads hechten zich bacteriën die weer voor het biologisch evenwicht in de vijver moeten zorgen. De bacteriën zorgen voor afbraak van ammonium en nitriet.

Bij een beadfilter dient ook een voorfilter gebruikt te worden. Met name de Ultrasieve is hiervoor uitermate geschikt.

Vijver voorfilter

De voordelen van ultrasieve vijverfilter systeem

De ultrasieve vijverfilter zorgt ervoor dat alle vuil uit het vijverwater wordt verwijderd en apart afgevoerd. Het vijverwater  wordt daarna in de vijverfilter ingelaten wordt voor de biologische en bacteriologisch reiniging van het vijverwater. Nadat het water door de zeef van de Ultrasieve valt wordt direct veel zuurstof aan het water toegevoegd voor het de eigenlijke filterinstallatie bereikt.

De ultrasieve wordt vaak in combinatie met een beadfilter gebruikt.

Doorstroomfilters

Doorstroomfilters zijn een doorontwikkeling van de traditionele meerkamerfilters. Waarbij in een meerkamerfilter diverse filtermaterialen steeds in aparte vakken hun werk doen, bevindt in een doorstroomfilter al het filtermateriaal zich in één behouder. Het overgrote voordeel is dat deze filters veel compacter gebouwd worden. Dat scheelt dus ruimte en daardoor zijn deze filters makkelijker uit het zicht te stellen dan traditionele filters. De opstelling van een doorstroomfilter is altijd op de oever naast de vijver. De filterpomp transporteert het vijverwater inclusief vervuiling naar het filter. Plaats daarom de filterpomp op de diepste plek in uw vijver. Vanuit het filter stroomt het water op zwaartekracht weer terug in de vijver. Verklein de originele afvoer van het filter niet zodat het vijverwater altijd terug uw vijver in stroomt. In ons assortiment hebben we doorstroomfilters van AquaForte, OasePontec en Velda. Afhankelijk van het type zijn deze ook al direct inclusief UV-lamp en zelfs als set met pomp verkrijgbaar. Let er voor de aanschaf op dat de opgegeven capaciteit geld voor siervijvers met planten maar zonder vissen. Met vissen wordt de maximum capaciteit gehalveerd. En voor siervijvers met grote vissen nogmaals gehalveerd. Bijvoorbeeld de Oase Biosmart 14.000 set is geschikt voor een siervijver zonder vissen tot maximaal 14.00 liter. Met goudvissen tot maximaal 7.000 liter en met grotere vissen maar nog steeds met planten maximaal 3.500 liter. Wij adviseren u steeds wat overcapaciteit aan te houden. Voor een siervijver met vissen van 5.000 liter is deze set dus bijzonder geschikt.

Voor vragen kunt u ons mailen, bellen of natuurlijk langskomen in ons vijvercentrum in Oirschot.

Vijver filter set

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Trommelfilters

De sensatie van dit moment, en tegelijkertijd ook het ultieme voorfilter. Bij een trommelfilter komt het water binnen in een trommel van RVS zeefdelen. Afhankelijk van het merk hebben deze zeven openingen van 30, 40, 60, 80 of 150 mm. Zodra de zeef verstopt raakt wordt deze door een motor aangedreven en draait om een as. Van buitenaf wordt water op de zeef onder hoge druk ingespoten en valt alle vervuiling in een afvoergoot. Zodra de trommelzeef weer voldoende water door geeft stopt de spoeling. Dit geheel automatisch en tegenwoordig in verschillende prijsklassen. Ook zijn er zowel systemen voor gravity als pomp gevoede opstelling. Vanwege de wat complexere installatie kunnen we ons goed voorstellen dat u deze door ons wil laten inbouwen. Ook het ombouwen van eerder voorfilters en vergvangen voor trommelfilters kunt u prima door ons laten doen. Wij leveren alle bekende merken trommelfilters zoals het Oase trommelfilter, Redlabel trommelfilters of AquaForte trommelfilters. Met deze filters bespaard u tijd met onderhoud, krijgt u gezonder water voor uw vijverbewoners en heeft u minder last van algengroei. Raadpleeg ons voor een prijsopgave of advies.

Vijver filter
Vijver techniek filter

Filtermateriaal

Of u nu een bestaand filter opnieuw wenst te vullen met andere filtermaterialen of dezelfde nieuw wenst aan te schaffen, Vijvercentrum De Scheper heeft voor u vervangsponzen/vervangmousse voor onder andere:

 • Oase BioTec
 • Oase FiltoClear
 • Oase Filtomatic CWS
 • Oase BioSmart
 • Oase Filtral UVC
 • Oase BioPress
 • Oase ProfiClear.
 • Auga VarioPress Pro
 • Andere diverse schuim- en filtermatten

Voor meer informatie over welk filtermateriaal bij uw systeem past, neem gerust contact met ons op.

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.