Wat zijn de beste bacteriën voor uw vijver?

Bacteriën hebben een slecht imago. Zeker in deze tijd. Maar alles is minder waar. Naast slechte zijn er ook heel veel goede bacteriën. Die essentieel zijn voor levende organisme en ecologische biotopen. Zonder bacteriën geen leven. Zo zijn bacteriën ook onmisbaar in iedere soort vijver. Van zwemvijver tot siervijver en koivijver. Ze zijn een hoofdrolspeler in helder en gezond houden van de vijver. Dit omdat ze koolzuur produceren en koolzuur dient als voedingsstof voor de zuurstofplanten. Als er te weinig koolzuur aangemaakt wordt kunnen zuurstofplanten afsterven. Daarnaast zetten deze bacteriën schadelijke en giftige stoffen, zoals ammoniak en nitriet, om tot gezondere stoffen voor de vijver. Is de vijver in balans dan vermenigvuldigen deze bacteriën zich uit zichzelf tussen de waterplanten. Bij koi-vijvers, waar geen planten aanwezig zijn, is het daarom noodzakelijk om een filterinstallatie te hebben met daarin de juiste bacteriën. Ook hiervoor zijn diverse middelen zoals hele bacterieculturen en voedingsproducten om de bacteriën te ondersteunen beschikbaar in onze webshop onder vijver bacteriën.

Bacteriën worden vooral bij het opstarten van de vijver in het voorjaar en het onderhouden van deze bacteriën biotoop tijdens de zomer extra toegevoegd.

Veelal worden bacteriën ook toegevoegd voor een nieuw filter op te starten. Natuurlijk is het belangrijk nitrificerende bacteriën toe te voegen voor het op gang brengen van de stikstofkringloop, maar ook voor het onderhoud is het verstandig wekelijk kleine na doseringen aan het water toe te voegen. Helemaal optimaal is met een doseerpomp bijvoorbeeld van AquaForte. Naast bacteriën voor een vijver of vijverfilter op te starten zijn er ook specifieke bacteriën om de slibafbraak te versnellen. Houdt uw vijver perfect in balans en voeg regelmatig bacteriën toe voor optimaal resultaat.