Welke vijverplanten mogen waar in de vijver geplant worden?

Groot aanbod vijverplanten in ons vijvercentrum

Er zijn diverse soorten waterplanten, oeverplanten, moerasplanten, drijfplanten en zuurstofplanten om uw vijver mee te beplanten en aan te kleden. Deze diverse soorten vijverplanten zijn er niet alleen om uw vijver te verfraaien. Ook al zien menig vijverplanten met hun verschillende bladeren en diverse kleuren, bloemen en vormen er prachtig uit. Vijverplanten zijn ook belangrijk voor een goede biotoop van uw vijver. Zo geven zuurstofplanten extra zuurstof aan het water en zo filteren bijna alle waterplanten, moerasplanten en drijfplanten het water en zuiveren daarmee het water. Daarbij zetten vijverplanten ook nog eens afvalstoffen om in gezonde stoffen voor de vijvervissen en voor de biotoop van de vijver. Lees hieronder verder.

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Welke soorten vijverplanten zijn er?

Voor we uitweiden over waar u welke vijverplanten kunt planten leggen we eerst uit welke verschillende soorten vijverplanten er zijn. Want er zijn veel soorten vijverplanten en wij verkopen een uitgebreid assortiment bij ons vijvercentrum. Ook inheemse vijverplanten kunt u bij ons vijvercentrum kopen. We geven een kort overzicht van de verschillende soorten vijverplanten:

De zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten, waterlelies, oeverplanten, waterplanten en helofyten planten zijn vanaf maart t/m einde vijverseizoen bij ons verkrijgbaar. Vraag ons gerust naar ons actuele aanbod. Momenteel kunnen wij helaas de vijverplanten niet versturen. Dit in verband met het waarborgen van de kwaliteit en garanderen van de versheid. In de toekomst hopen wij hopelijk wel de middelen om aan onze standaarden te kunnen voldoen om vijverplanten te kunnen versturen. Maar voor nu bent u meer dan welkom bij ons vijvercentrum om persoonlijk uw vijverplanten uit te kiezen en om advies te vragen over uw vijverbeplantingsplan. Bent u op zoek naar grotere aantallen? Informeer dan ook gerust naar de mogelijkheden.

– Beplanting diverse soorten vijverplanten– Oeverplanten– Moerasplanten en helofytenplanten– Waterplanten– Waterlelies– Zuurstofplanten– Drijfplanten– Het snoeien van vijverplanten– Vijverplanten kopen als filtermedium– Kleurvariatie bij vijverplanten– In hoogte variëren van vijverplanten– Uw vijver beplantingsplan

Beplanting diverse soorten vijverplanten

Bij onze vijverplanten geven wij nauwkeurige specificaties van hoe hoog de vijverplant wordt, in welke periode de vijverplant bloeit, eventueel welke kleur de bloemen van de vijverplanten worden en ook welke diepte de vijverplanten geplant moeten worden. Maar ook in welke grond de vijverplanten geplant moeten worden, in welke manden en eventueel met welk vijvergrind de vijverplanten het beste geplant kunnen worden.

U bent altijd welkom om advies te vragen over uw vijverbeplantingsplan. Bij grote vijvers kunnen wij zelfs een vijverbeplantingsplan voor u maken en eventueel ook de uitvoer ervan op ons nemen. Neem daarvoor even contact met ons op. Voor de doe-het-zelf ’er hebben wij hieronder informatie over welke vijverplanten waar geplaatst mogen worden.

Let op! Het moment in het seizoen van het planten van uw vijverplanten en de kwaliteit van het vijverwater op dat moment zijn cruciaal voor het succes van de aangroei van uw vijverplanten. Neem hiervoor een potje vijverwater mee wanneer u vijverplanten wil kopen, zodat we de waterkwaliteit voor u na kunnen checken.

Oeverplanten

De naam zegt het al oeverplanten staan om de vijver heen in de oever van de vijver in normale tuingrond. Voor oeverplanten moet de grond droog zijn maar mag wel een redelijke hoge vochtigheid bevatten. Net als bij oevers van meren in de natuur mag deze grond zo nu en dan onder water komen te staan door een flinke regenbui waardoor in het geval van een vijver de vijverrand tijdelijk hoger komt te staan.

Oeverplanten kunnen gewoon in de losse grond worden geplant. Over het algemeen worden oeverplanten geplant ter verfraaiing van de vijverrand. Zo heb je verschillende soorten oeverplanten. Oeverplanten met kleurrijke bloemen, oeverplanten met grote bladen, oeverplanten met gekleurde bladen, rietvormige oeverplanten, bodembedekende oeverplanten, de keuze is reuze! Daarom is een beplantingsplan over hoe u het aanzicht van de oever van uw vijver wil hebben zo belangrijk. Wilt u oeverplanten die heel hoog worden en een beschutting vormen naast uw vijver? Of wilt u oeverplanten die nou juist laag groeien en de bodem bedekken om uw vijver? Voor inspiratie en advies kom gerust langs bij ons vijvercentrum.

Moerasplanten en helofytenplanten

Moerasplanten staan net voor de oever dichter bij de vijverkant, in het over het algemeen wat nattere gedeelte. Moerasgrond is altijd zeer vochtig. Sommige moerasplanten moeten zelfs gedeeltelijk onder water staan om zo de groei te bevorderen en de winter te kunnen overleven. Bij moerasplanten wordt ook altijd op het label aangegeven op welke diepte ze geplaatst kunnen worden. Er is een mogelijkheid om bij moerasplanten vijvermanden te gebruiken om zo de groei van de moerasplant onder controle te houden.

Helofytenplanten zijn ook een soort moerasplanten. Helofytenplanten zijn net als moerasplanten die met hun wortels in het water moeten staan en boven het wateroppervlakte uitkomen. Maar daarentegen zijn niet alle moerasplanten, helofytenplanten. Het onderscheid is dat helofytenplanten een zeer hoge zuigkracht hebben tot het opruimen van afval en het zuivere van vijverwater, hoger dan de normale moerasplant. Daarom dan ook dat helofytenplanten zeer geschikt zijn voor plantenfilters. Dit noemen we dan ook wel eens een helofytenfilter.  Een helofytenfilter is een natuurlijk systeem waarbij het vijverwater wordt gezuiverd door de plantenwortels van de moerasplanten of helofytenplanten.

Moerasplanten en vooral helofytenplanten worden dus vaak gebruikt in plantenfilters. De plantenfilter is een natuurlijke filter aan de zijkant van de vijver waar doormiddel van moeras- helofytenplanten en filtratie grind zoals gletsjersubstraat, het water gezuiverd wordt.

Het water van de vijver stroomt doormiddel van een vijverpomp in de plantenfilter waar het door het vijversubstraat naar beneden zakt. Het afval wat in het vieze water zit blijft achter het vijversubstraat hangen en door de wortels van de moerasplanten opgenomen. Het zuivere water vloeit middels een up- of down flow uit de plantenfilter terug de vijver in.

Door het vijversubstraat wordt het water dus op natuurlijke wijze gezuiverd. Het afval wat in het vijversubstraat blijft hangen zijn voedingsstoffen voor de moeras- helofytenplanten. Op deze manier wordt het vijverwater door het vijversubstraat en de wortels van de moeras- helofytenplanten gezuiverd. Let wel op: de plantenfilter bereikt, afhankelijk van de situatie, vroeg of laat, een verzadigingspunt. Om dit te voorkomen is een bepaalde filtratietechniek naast de plantenfilter aan te raden. Laat u hier over adviseren door een van onze vijverexperts.

Heeft u al een plantenfilter maar wilt u het opnieuw aanplanten? Of heeft u nog geen plantenfilter maar heeft u interesse om een plantenfilter aan te laten leggen? Neem dan contact met ons op!

Waterplanten

Over het algemeen noemen we alle planten die in en rondom de vijver leven vaak waterplanten. Maar officieel zijn waterplanten de planten die echt in de vijver leven maar wel in vijvergrond of leliegrond moeten worden geplant. Anders dan zuurstofplanten die vaak ook los in de vijver kunnen groeien zonder pot en zonder vijvergrond. Het waterplant gebied is dus dieper dan het oevergebied en ook dieper dan het moerasgebied, maar moeten wel in speciale grond in vijverpotten en drijven of zweven niet in de vijver zoals zuurstofplanten en drijfplanten.

Er zijn diverse soorten waterplanten die allemaal op verschillende dieptes geplant kunnen worden. Je hebt waterplanten die op 10 cm diepte en waterplanten die zelfs op 120 cm diepte kunnen en dan nog allerlei soorten die ertussenin vallen.

De meeste waterplanten houden niet van heel sterk stromend water. Waterplanten kunnen dus beter niet in de buurt van een fontein of waterval geplaatst worden. Waterplanten gaan kapot van te veel beweging in het water en kunnen daardoor ook wegkwijnen. Om waterplanten gemakkelijk te kunnen verplaatsen en eventueel bij over begroeiing te kunnen splitsen en overpotten, wordt ook bij waterplanten aangeraden om ze in vijvermanden in de vijver te plaatsen.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Waterlelies

Waterlelies zijn een gewilde waterplant. De prachtige bloemen maken van uw vijver een waar kunstwerk! Maar waterlelies zijn niet alleen een lust voor het oog, waterlelies zijn daarbij ook nog eens ontzettend goed voor de biotoop van uw vijver. Door de grote bladeren van de waterlelies komt er meer schaduw in uw vijver. Algen hebben zonlicht nodig om te gedijen dus hoe meer schaduw des te beter het is voor de helderheid van uw vijverwater. Daarbij zijn de bladeren van de waterlellies een goede schuilplaats voor vijvervissen bij dreigend gevaar van bijvoorbeeld reigers en katten.

Ook waterlelies geven de voorkeur aan rustig, stilstaand water. Waterlelies moeten dus ook op een rustige plek in de vijver geplant worden en kunnen niet dichtbij een waterpartij staan zoals een fontein of een waterval.

Overdag in de zon is de waterlelie een genot om naar te kijken, bij somber weer en gedurende de nacht sluiten de bloemen van de waterlelie zich weer. Bij de verschillende soorten waterlellies staat aangegeven op welke diepte je de waterlelieplant moet plaatsen. Dit varieert van 40 tot 120 cm onder de waterspiegel. Er is voor iedere soort vijver dus wel een geschikte soort waterlelie verkrijgbaar.

Waterlelies worden meestal in vijvermanden geplant en vervolgens op de bodem van de vijver, bak, trog of kuip geplaatst. Waterlelies zijn dus een prachtige toevoeging voor de vijver maar kunnen ook heel leuk zijn in een kleinere waterpartij op het terras of de veranda. Waterlelies houden van stilstaand water dus in een kleine waterpartij met een fontein of waterval is niet aan te raden.

Je hebt waterlellies in allerlei soorten, maten en kleuren. Zo zijn er roze waterlelies, witte waterlelies, gele waterlelies en zelfs meerkleurige waterlelies. Waterlelies met puntige bloembladen en waterlelies met ronde bloembladen. Alle waterlellies worden benoemd met Latijnse benamingen. Wij verkopen diverse soorten en kleuren. Van moederlelies; waterlelies die meerjarig zijn en daarom dus ook al verder volgroeid zijn, groter zijn en sterker zijn. En ook de normale enkele waterlelies en kleine waterlelies. Om de waterlelie te kiezen die bij uw vijver of waterpartij past kunt u het beste bij onze showroom langskomen. Daar kunnen wij u adviseren over de keuze in verschillende waterlelies en hoe u de waterlelies het beste kunt planten.

Zuurstofplanten

In tegenstelling tot drijfplanten, waterlelies en sommige waterplanten die veelal ook voor hun schoonheid en verfraaiing van de vijver gekocht worden, zijn zuurstofplanten vooral heel goed voor de biotoop van de vijver en minder voor hun visuele aantrekking. Zuurstofplanten zoals de naam het al zegt geven veel zuurstof af aan het vijverwater, wat naast gezond voor de vijvervissen ook nog gezond is voor de vijverbodem omdat hierdoor de vijverbodem minder snel gaat rotten. Daarnaast halen zuurstofplanten ook veel afval / voor hun voedingsstoffen, uit het vijverwater. Als er veel afval/voedingstoffen uit het water wordt onttrokken door de zuurstofplanten dan hebben algen minder voedingstoffen om te gedijen. Dit resulteert in helder vijverwater. Zuurstofplanten zijn bij ons verkrijgbaar in opgepotte variant maar vooral ook als losse bosjes i.v.m. het zo vers mogelijk verwerken van de vijverplant.

De meeste zuurstofplanten gedijen goed in de diepe delen van de vijver. Ook hier zit veel verschil in. Zo zijn er zuurstofplanten die op 40 cm tot 120 cm diepte geplaatst kunnen worden. Voor advies kom gerust eens langs!

Drijfplanten

De naam zegt het al drijfplanten drijven. Deze planten hoeven dus niet in de vijverbodem of in een vijvermand geplant te worden. Deze vijverplanten kunt u gewoon heel gemakkelijk op uw vijveroppervlak plaatsen. Drijfplanten zweven met hun wortels in het water en vangen zo voedingsstoffen uit het vijverwater. Net als waterlellies zorgen drijfplanten voor schaduw op de vijver. Hierdoor kunnen algen minder snel gedijen en hebben vijvervissen schaduwplekjes om onder te schuilen.

Daarnaast leven ook drijfplanten net als zuurstofplanten van de voedingsstoffen ofwel afval in het vijverwater. Omdat ze deze voedingsstoffen/afvalstoffen opruimen hebben algen minder voedingsstoffen om van te leven. Minder algen is minder troebel water ofwel helder vijverwater.

Het enige nadeel is wel dat drijfplanten zich snel kunnen vermeerderen. Daarom is het verstandig om af en toe wat drijfplanten te verwijderen. Want te veel drijfplanten zorgt ervoor dat u de vijvervissen niet meer kunt zien en te veel schaduw werkt ook weer averechts op de groei van de zuurstofplanten. Voor advies over de juiste hoeveelheid schaduw voor uw vijver neem contact met ons op.

Het snoeien van vijverplanten

Het snoeien van vijverplanten in uw vijver is een belangrijk en nauwkeurig werkje. U moet weten wat u doet om in de zomer een prachtig vijverplanten bestand te krijgen. Want waterplanten, zuurstofplanten en drijfplanten zijn belangrijk voor de biotoop in uw vijver. Maar te veel vijverplanten werkt averechts en heeft nou juist een negatieve invloed op de biotoop van uw vijver.

Snoeien van vijverplanten kan dus noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld wat ‘meer zicht’ in de vijver te krijgen, minder schaduw en een gezonde balans in de vijver. Ook overwoekering van vijverplanten dient sowieso vermeden te worden.

Bij het kopen van de vijverplanten kunt u bij ons altijd advies vragen over hoe en wanneer u het beste de vijverplanten kunt bijsnoeien. Heeft u al een overwoekerde vijver en wilt u graag hulp bij het bijsnoeien van uw vijver? U kunt ons altijd om advies vragen of gebruik maken van onze onderhoudsservice.

Vijverplanten kopen als filtermedium

Als u gekozen heeft voor een plantenfilter is het kopen van de juiste vijverplanten essentieel voor de werking van de plantenfilter. Zoals hierboven omschreven nemen sommige moerasplanten meer afvalstoffen op als andere. In een plantenfilter dient u een goede mix samen te stellen van zowel visueel aantrekkelijke moerasplanten als goed werkzame moerasplanen zoals helofytenplanten, zodat de plantenfilter ook aan zijn verwachtingen kan voldoen.

Om een goede werking te garanderen moet een plantenfilter aan minimale afmetingen voldoen. Als advies geldt dat de plantenfilter circa één derde van de inhoud van de vijver moet hebben voor optimaal gebruik. Houdt dus deze maat aan als uw plantenfilter dienst moet doen als filtermedium voor uw vijver. Voor specifiek advies voor uw vijversituatie, neem contact met ons op.

Kleurvariatie bij vijverplanten

Er zijn vele vijverplanten beschikbaar. Vooral in het voorjaar is er volop keuze. Zo ook natuurlijk bij onze showroom. Combineer met kleuren en verschillende bloeitijden! De mogelijkheden om met vijverplanten te combineren voor wat betreft de kleuren zijn echt ongekend. Paars, geel, roze, blauw, echt alles is te koop en kan ervoor zorgen dat uw vijver echt het pronkstuk wordt van uw tuin.

In hoogte variëren van vijverplanten

Een natuurlijke vijver dient vaak voor kleur en variatie te zorgen. Zo ook variatie in hoogte. Vijverplanten planten is een kwestie van even goed nadenken hoe u wilt dat er het uiteindelijk uit komt te zien als alle vijverplanten volgroeid zijn. Door een goede samenstelling te kiezen bij het kopen van de vijverplanten kunt u een fraai stukje natuur in uw tuin realiseren.

Let daarbij ook op de hoogte als u vijverplanten gaat aanschaffen. Op de kaartjes bij de planten worden specificaties verstrekt. Het beste effect krijgt u om van hoog naar laag te werken. Met andere woorden: probeer ervoor te zorgen dat hoge planten zo ver van de rand staan en lage vijverplanten zo dicht mogelijk bij de waterrand. Op deze manier krijgen alle planten optimale bezonning, creëert u een mooie natuurlijke beschutting om de vijver en heeft u er het meeste plezier van.

Uw vijver beplantingsplan

Er zijn dus vele aspecten waar u rekening mee moet houden bij het aanplanten van uw vijver. Wilt u een beschutte oeverbeplanting? Wilt u kleur op het oppervalk doormiddel van drijfplanten? Wilt u gebruik maken van een plantenfilter? Gebruikt u wel of geen planteneiland in uw vijver? Er zijn veel dingen waar uw rekening mee moet houden. Daarom is een vijver beplantingsplan aan te raden. Wilt u hier hulp bij? Neem dan contact op.

Kortom vijverplanten kopen kan uw vijver een enorme boost geven. Het is goed voor het biologisch evenwicht in de vijver, draagt bij aan het zuurstofgehalte in het vijverwater, het zuivert uw vijverwater en daarbij zijn vijverplanten bevorderlijk voor de gezondheid van uw vijvervissen. Maar naast de positieve werking van vijverplanten zorgt het ook nog eens voor een prachtig aanzicht! Kom eens langs en laat u inspireren door ons uitgebreid vijverplanten assortiment!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in