De optimale waterwaarden voor uw vijver bereikt u door regelmatig vijverwater testen uit te voeren. Door regelmatig de waterkwaliteit te meten en daarna eventueel corrigerende maatregelen voorkomt u problemen met uw vijver. Een slechte waterkwaliteit kan immers leiden tot visziekte in de vijver.

Hoe waterkwaliteit vijver testen?

Er zijn diverse methoden om de kwaliteit van vijverwater regelmatig te beoordelen. Naast gewoon visuele beoordelingen van uw vijver (denk hierbij bijvoorbeeld aan draadalg in de vijver) zijn er grofweg drie methoden:

Teststrips
Druppelmethoden
Elektronische methoden

Met teststrips uw vijverwater testen

Deze test methode is erg simpel. Vijverwater testen met teststrips zijn tegenwoordig erg populair en geven u snel een overzicht van de waterwaarden in uw vijver. Voorheen werd gezegd dat deze methode minder accuraat zou zijn ten opzichte van de andere methoden. Tegenwoordig zijn deze teststrips zeer goed te gebruiken om dus snel de waterkwaliteit te bepalen.

Druppelmethoden

Daarnaast worden vijverwater testen door middel van druppelmethodes ook vaak gebruikt. Door middel van het toevoegen van de testvloeistof aan een bepaalde hoeveelheid vijverwater kan snel duidelijk worden hoe bepaalde waterwaarden zich verhouden tot elkaar.

Elektronische methode

Als men vaak het vijverwater wil testen is dit misschien de beste oplossing. Het elektronisch vijverwater testen is voor de echte professionals. Op het elektronisch meetinstrument kan, nadat deze in contact is gebracht met het vijverwater, digitaal worden uitgelezen welke waarde uw vijverwater de heeft.

Belangrijke vijverwater testen

Welke waterwaarden willen we nu eigenlijk regelmatig testen? De meest gemeten vijverwaterwaarden zijn : PH, GH, KH, NO2, NO3 en NH3/4. Het is lastig om aan te geven wat nu de ideale waterwaarden voor uw vijver. Dit is mede afhankelijk van de vijver, het vissenbestand en bijvoorbeeld of er planten in de vijver aanwezig zijn. Vijvercentrum De Scheper geeft u een advies op maat nadat u de vijverwater test heeft uitgevoerd bij uw vijver. Via het onderstaand formulier kunt u ons de gegevens per e-mail toezenden.

  Waterwaardenformulier

  Naam*

  Adres*

  Postcode + Plaats*

  Email adres*

  Soort vijver*

  Inhoud vijver* (aantal m3)

  Aantal vissen

  Type vis

  UV-Lamp

  NO3

  NO2

  GH-Waarde

  KH-Waarde

  PH-Waarde

  Mijn vijver heeft..*

  Opmerkingen

   

  We gebruiken je gegevens alleen om te reageren op bovenstaande aanvraag) (bekijk hier onze privacyverklaring)