Watervallen

Waarom een waterval bij uw vijver?

Een waterval bij uw vijver is een ware toevoeging. Ten eerste is het een prachtig natuurlijk aanzicht en geeft het een heerlijk kabbelend geluid. Dit creëert een rustgevend gevoel door het stromend water, wat zorgt voor een algehele ontspannen sfeer in uw tuin. Daarnaast verhoogt een waterval de esthetische waarde van de vijver. Het visuele aspect van het stromende water voegt een extra dimensie toe aan de algehele uitstraling van uw gehele tuin. Maar daarbij zorgt een waterval ook voor een betere zuurstofvoorziening in de vijver. En omdat het stromende water extra zuurstof brengt in het vijverwater, is dat weer bevorderlijk voor het welzijn van de vijvervissen en de waterplanten. Bovendien biedt de waterval een natuurlijke beschutting en habitat voor de vijvervissen. De waterval helpt ook bij het filteren en circuleren van het water, waardoor de algemene waterkwaliteit verbetert en verhelderd wat het ecosysteem in de vijver bevorderd. Tot slot trekt een waterval vogels en andere dieren aan, wat zorgt voor meer biodiversiteit in uw tuin. Ofwel velen voordelen aan het hebben van een waterval bij uw vijver. Lees hieronder meer over de verschillende soorten watervallen en het aanleggen van een waterval bij uw vijver. Kom eens langs bij ons vijvercentrum of neem contact op voor meer informatie over een waterval bij uw vijver. 

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Verschillende soorten vijverwatervallen

Er zijn verschillende soorten watervallen die u kunt gebruiken/aanleggen bij uw vijver. Een optie is het kopen van een kant-en-klare prefab voorgevormde waterval. In onze webshop; Vijverwinkel.com, bieden wij diverse voorgevormde en kant-en-klare watervallen en waterornamenten aan. Daarnaast kunt u ook zelf een waterval aanleggen of aan laten leggen met behulp van vijverfolie en natuurstenen, of door een waterval te laten bouwen uit metselwerk, beton en polyester aangekleed met natuursteen of ander materiaal naar keuze.

Naast de verschillende materialen voor vijverwatervallen zijn er ook verschillende soorten watervallen waaruit u kunt kiezen. Een populaire keuze is de cascade waterval, dit is een soort opbouw die een trapsgewijze waterstroom creëert. Dit lijkt het meest op een natuurlijke waterval en wordt veelal opgebouwd of aangekleed met echte natuurstenen. Het geeft een prachtig natuurlijk aanzicht en tevens een heerlijk natuurlijk geluid.

U kunt ook kiezen voor een strakkere moderne waterval dit past goed bij de moderne tuin. Een voorbeeld van een strakke moderne waterval is een envelop waterval waarbij het water als een soort van spuitfontein uit een rechte lijn naar benden valt. Ook dit kan vanuit een kant en klaar waterval of waterornament of kan op maat gemaakt worden doormiddel van metselwerk, natuursteen, polyester of eventueel zelfs staal. De mogelijkheden zijn enorm! Als u specifieke producten, wensen of informatie zoekt over watervallen voor uw vijver, bent u van harte welkom om vrijblijvend contact op te nemen! 

– Aanleggen / maken van waterval– Kant en klare waterval– Plantenfilter met waterval– Vijverpomp waterval– Hulp bij het aanleggen, bouwen van uw waterval
Waterloop vijver

Aanleggen / maken van waterval

Voor het aanleggen, bouwen, maken van een waterval bij uw vijver is enige expertise nodig. Met 25 jaar vijveraanleg ervaring en tevens ook veel ervaring in de aanleg en het bouwen van watervallen, beeklopen en fonteinen helpen wij u graag. 

Bepalen van de locatie en grootte van de waterval:
Als eerst begint u met het belangrijkste aspect van het aanleggen van een waterval bij uw vijver, namelijk het bepalen van de locatie en de grootte van de waterval. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de waterval goed bij uw vijver past en een mooie toevoeging vormt voor de gehele tuin. Onze experts zullen u adviseren over de beste plek binnen uw tuin en bij uw vijver. Daarbij de ideale grootte van de waterval ten opzichte van het aanzicht maar ook voor de inval en impact van het vallende water voor uw vijvervissen en vijverplanten

Kiezen voor soort waterval dat past bij uw vijver: 
Zoals hierboven al vermeld zijn er vele verschillende soorten watervallen. Dit is geheel afhankelijk van uw smaak, de grote van uw vijver, de grootte van uw tuin en natuurlijk ook uw budget. Uw smaak daar valt niet over te twisten dat is een keuze die u zelf moet maken. Maar over wat er daadwerkelijk kan in uw tuin en bij uw vijver is wel afhankelijk van een aantal factoren zoals impact van waterinval, watercirculatie, impact vijverplanten en afhankelijk van uw vijversituatie en tuin kunnen er nog een aantal belangrijke factoren zijn die bepalend zijn voor de soort waterval die mogelijk is. Vraag hiervoor altijd om advies van een van onze vijverexperts. 

Creëren van een stevige basis voor de waterval met behulp van stenen of beton: 
Vervolgens is de derde stap het creëren van een stevige basis voor de waterval. Dit wordt gedaan met behulp van stenen of beton, afhankelijk van uw voorkeur en de stijl van uw vijver. Een solide basis is cruciaal om ervoor te zorgen dat de waterval stabiel blijft en niet verzakt. 

Aanleggen van een pomp- en filtersysteem om het water te laten circuleren en schoon te houden:
Vervolgens is het zeer belangrijk bij het aanleggen van een waterval dat er de juiste pomp- en filtersysteem aangesloten zit op de vijver en de waterval. Dit systeem is nodig om het water van de waterval te laten circuleren en schoon te houden. Afhankelijk van de grootte en de weg die het water af moet leggen is er een bepaalde pomp druk nodig ofwel de pomp capaciteit die het nodig heeft om het water de waterval in te krijgen en rond te laten circuleren op het juiste tempo. Hierdoor blijft het water met de juiste druk constant circuleren en blijft het water fris en helder. Dit voorkomt problemen zoals algen aangroei of vuilophoping. Onze experts zullen een geschikt pomp- en filtersysteem voor uw vijver en waterval adviseren en kunnen deze professioneel installeren. 

Kant en klare waterval

Een waterval is een prachtige toevoeging aan elke vijver. Of u nu kiest voor een natuurlijk gevormde waterval of een strakke moderne waterval, er zijn verschillende maten en vormen beschikbaar om aan uw specifieke smaak en stijl te voldoen. De kant en klare watervallen zijn meestal eenvoudig te installeren en komen soms als complete waterval set met bijgeleverde waterval pomp en waterval accessoires waardoor u geen extra apparatuur nodig heeft. Bovendien zijn ze gemaakt van duurzaam stevig materiaal, waardoor ze lang meegaan. Zo zijn er watervallen van RVS, kunststof watervallen of polyester watervallen. Deze watervallen zijn geschikt voor zowel de wat kleinere vijvers als middelgrote vijvers. Zo verkopen wij o.a. Ubbink watervallen, Oase watervallen en SuperFish watervallen.

U kunt ze gemakkelijk vinden en bestellen in onze webshop Vijverwinkel.com onder watervallen en waterornamenten, maar als u specifieke wensen heeft die u niet kunt vinden in onze webshop kunnen we ook op aanvraag watervallen leveren die perfect bij uw vijver passen. Kortom, ook met een kant en klare waterval maken we van uw vijver een echte eyecatcher.

Plantenfilter met waterval

Steeds vaker maken we gebruik van een plantenfilter bij het aanleggen van een vijver. De functie van het plantenfilter is dat het water wordt gefilterd op een natuurlijke wijze doormiddel van filtering door de wortels van oeverplanten ofwel helofytenplanten en vijversubstraat. Een plantenfilter kan langs de vijver aangelegd worden met overloop, maar kan ook hoger liggen waarbij water terugloopt de vijver in komt doormiddel van een waterval of andersom dat de plantenfilter wel op het zelfde level ligt als de vijver maar dat via de waterval het water wordt toegevoerd in de plantenfilter. 

Hierbij heeft u een vijverwaterval voor het mooie aanzicht en geluid maar die tevens als werking het plantenfilter ondersteunt. De waterval variant als toevoer van water voor het plantenfilter speelt een belangrijke rol in het zuiveringsproces van het water. Het stromende vallende water zorgt ervoor dat de zuurstofopname van de planten wordt gestimuleerd en dat er voldoende circulatie plaatsvindt. Daarnaast zorgt de waterval ook voor een esthetisch element voor zowel de vijver als de plantenfilter, waardoor het hele geheel één natuurlijke plaatje wordt.

Het gebruik van een plantenfilter met waterval heeft dus verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een verbetering van de waterkwaliteit, omdat het water op een natuurlijke manier wordt gezuiverd en er extra zuurstof wordt gecreëerd aan het water wat bevorderlijk is voor de planten in de plantenfilter en het gehele ecosysteem van de vijver. Daarnaast zorgt de waterval voor een aantrekkelijk visueel aspect, waardoor de vijver een prachtige eyecatcher wordt in de tuin. Bovendien zorgt de circulatie van het water door de waterval ervoor dat er minder kans is op algengroei. Kortom, een plantenfilter met waterval is een ideale toevoeging aan uw vijver, zowel functioneel als esthetisch.

Vijverpomp waterval

Zoals hierboven vermeld is de juiste vijverpomp bij uw waterval situatie zeer belangrijk. De capaciteit van de vijverpomp voor een waterval is afhankelijk van de grootte van de vijver en de gewenste hoogte en breedte van de waterval. Het is belangrijk om een vijverpomp te kiezen die voldoende kracht heeft om het water op de gewenste manier omhoog te pompen, zodat de waterval goed tot zijn recht komt. De installatie van een waterval vijverpomp is bij elke waterval en vijversituatie anders. De vijverpomp wordt veelal aan de rand van de vijver geplaatst, waarbij de toevoerleiding naar de waterval wordt geleid. Het is daarbij belangrijk om ervoor te zorgen dat de pomp stevig staat en goed is aangesloten, zodat er geen lekkages ontstaan en de waterval optimaal kan functioneren. Maar de watervalpompopstelling kan in iedere situatie verschillen. Bij het gebruik van een vijverpomp voor een waterval is het ook belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik en de bijbehorende kosten. Een krachtige vijverpomp kan namelijk behoorlijk wat energie verbruiken, wat invloed heeft op de energierekening. Het is daarom verstandig om bij de aanschaf van een vijverpomp te letten op het energielabel en te kiezen voor een energiezuinig model. Dit kan op de lange termijn kosten besparen en is bovendien beter voor het milieu.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Hulp bij het aanleggen, bouwen van uw waterval

Wij zijn experts in de aanleg van vijvers en alles wat erbij hoort, zo ook watervallen, beeklopen en waterornamenten. Of u nu een strakke moderne vijver wilt met een strakke waterval, of juist een natuurlijke vijver met een natuurlijk gevormde waterval, wij kunnen alles naar wens creëren. Bent u op zoek naar hulp bij het aanleggen of bouwen van uw waterval bij uw vijver? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen en aanleggen van prachtige watervallen die perfect passen bij uw vijver.

Kom eens langs bij ons vijvercentrum in Oirschot, gelegen tussen Eindhoven en Tilburg. Hier kunt u inspiratie opdoen en aan de hand van onze voorbeeld projecten onze verschillende soorten watervallen en vijvers bekijken. Onze deskundige medewerkers staan klaar om u te adviseren en te helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw droom waterval. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om langs te komen, dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen. Wij beantwoorden graag al uw vragen en kunnen u voorzien van advies op maat. Zo kunt u zelf aan de slag gaan met het maken van uw waterval in uw vijver of kunnen wij bij u langs komen om de mogelijkheden voor de perfecte waterval in uw tuin te bespreken.

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droom zwemvijver, siervijver of koi-vijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Zwemvijver, koi-vijver of siervijver? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.