Iedere maand is anders, dit heeft ook gevolgen op uw vijver. Daarom geeft Vijvercentrum De Scheper u graag advies over het onderhoud van uw vijver in de betreffende maand. In juli is het hartje zomer, wat zorgt voor hogere temperaturen. Dit heeft veel invloed op de waterpartij. Lees in het onderstaande gedeelte welk onderhoud er in juli moet plaatsvinden. Zo kunt u optimaal genieten van uw vijver.
Groei vijverplanten
De waterplanten en lelies staan volop in bloei in deze periode. Om bij waterlelies de optimale groei te bevorderen is het belangrijk om regelmatig de uitgebloeide bloemen weg te halen. Ook de drijfplanten zullen regelmatig gesnoeid moeten worden, zodat er open water blijft.
Tip! Leg de planten die uit de vijver komen eerst een tijdje op de vijverrand, zo kunnen verschillende vijverbewoners weer terug kruipen in de vijver.
Toch zijn er ook insecten die de groei van uw vijverplanten belemmert. Zo tasten de larven van de leliekever de bladeren van binnenuit aan. Hierdoor sterven de bladeren af. Om dit te voorkomen raad Vijvercentrum De Scheper u aan om regelmatig de aangetaste bladeren te verwijderen. Dit kunt u bijvoorbeeld makkelijk doen met de Duo Pond Tool van Velda.
Zuurstofgehalte
Wanneer het warmer weer wordt is er vaak een zuurstof tekort in vijvers. Hoe warmer het vijverwater wordt hoe minder zuurstof het vijverwater bevat. Ook kan de groei van zuurstofplanten zorgen voor een zuurstof tekort. De vijverplanten produceren ’s nachts geen zuurstof maar nemen wel zuurstof op. Het advies van ons is dan ook om altijd gebruik te maken van een luchtpomp. Ook door extra waterbewegingen kan een zuurstoftekort worden voorkomen.
Dit is niet het enige probleem met warm weer, ook algen groeien sneller bij warme temperaturen. Maak daarom regelmatig u pomp schoon en verwijder algen met een schepnet of draadalgenborstel.
Naast het zuurstofgehalte van uw vijverwater is het op peil houden van de waterwaarden met warm weer van groot belang. Bij warme temperaturen verdampt er veel vijverwater, hierdoor zal u het water regelmatig moeten bijvullen met grond- of kraanwater. Dit kan zorgen voor grote schommelingen in het vijverwater. Om de schommelingen te beperken kunt u beter vaker kleine hoeveelheden bijvullen dan af en toe grote hoeveelheden. Daarom is het van groot belang dat u regelmatig het vijverwater test om u waterwaarden op peil te houden.
U kunt voor een gratis watertest langskomen in ons vijvercentrum of uw waterwaarden doorgeven via het waterwaarden formulier.
Reiger
De Reiger is weer volop aan het jagen in deze maand. Vooral ondiepe en vijvers met weinig schuilplaatsen worden getroffen door deze jager. Voorkom daarom een bezoekje van de reiger. In ons vijvercentrum vindt u een ruim aanbod producten om een reiger te verjagen. Laat u gratis adviseren over de mogelijkheden bij uw vijver.
Vissen voeren
Wanneer het water opwarmt hebben ook de vissen behoefte aan meer voedsel. Probeer ze dus iedere dag te voeren. Belangrijk is dat het voer binnen enkele minuten moet worden opgegeten. Is dit niet het geval, schep dan met het schepnet het overige voer uit de vijver. Wilt u meer lezen over het voeren van vissen? Klik dan hier.
Tip!
De hoge temperaturen maken dit jaargetijde uitstekend geschikt voor het verwennen van uw vissen met natuurvoer. In ons assortiment hebben wij zijderupsen, meelwormen en garnalen. Afhankelijk van de vissoorten die u heeft kunt u de grote en soort natuurvoer aanpassen.
Juli
Het onderhoudt wat moet gebeuren in juli is:
- Drijfplanten snoeien en uitgebloeide lelies weg halen.
- Zorgen voor voldoende zuurstof in de vijver.
- Indien nodig het vijverwater aanvullen.
- Waterwaarden regelmatig testen.
- Uw vissen beschermen tegen de Reiger.
- Vissen dagelijks voeren.