IJs op de vijver

De tijd dat er ijs op de vijver staat is weer gekomen. Wat nu te doen?

Tips: ijs op de vijver

Wat te doen als de temperaturen dusdanig zijn en dat er ijs op de vijver komt te staan? Zeker als er vissen in de vijver aanwezig zijn, kan het wellicht nodig zijn om te weten wat wel en wat niet te doen. IJs op de vijver komt vaak voor in de winter. In die tijd kunt u ook maatregelen nemen die ijsvorming op de vijver kunnen voorkomen. Een belangrijke tip geven we nu al: als u vissen in de vijver heeft en het vijveroppervlak is totaal dichtgevroren, ga dan zeker NIET hakken.

Als u gaat hakken, zullen de schokgolven door de vijver leiden tot veel stress bij de vissen. Die stress in combinatie met lage temperaturen kan op zich direct leiden door de dood van de vissen. De meeste vijvervissen zullen een dichtgevroren vijver in Nederland best overleven. Een ander verhaal wordt het als de vijver te ondiep is en de gehele vijver dichtvriest. Dan moet u natuurlijk wel maatregelen nemen.

Als u toch een gat in de vijver wil, kunt u dat het best doen met behulp van heet water. Hierdoor zal een gat in de ijskap op de vijver ontstaan. Dus nogmaals, ga nooit hakken! U zult alleen maar grote problemen ervaren als u toch besluit te gaan hakken, met alle nare gevolgen. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Open houden van de vijver

Het open houden van een vijver kan vrij eenvoudig. De meest gebruikte manier is door het in beweging houden van het wateroppervlak. Door middel van vijverbeluchting gaat dit vrij gemakkelijk zelfs. IJs op de vijver kan op deze, natuurlijke manier vrij eenvoudig voorkomen worden.

Een andere, wat duurdere, manier is het gebruik van een verwarmingselement. Het spreekt voor zich dat u dan ook wat meer kosten gaat maken, door het gebruik van meer wattage en energiekosten. Toch is deze manier ook zeer effectief en veiliger bij echt zware vorst.

Ook is afdekken van de vijver een goede mogelijkheid, met name bij lichte vorst. Deze manier werkt wellicht niet meer bij extreme lage temperaturen en dient men alsnog maatregelen te treffen tegen het volledig dichtvriezen van de vijver. Het is wel de meest energiezuinige variant.

Echte vijververwarming kan natuurlijk ook gebruikt worden. Door het instellen van een minimum temperatuur, verwarmt de vijververwarming het vijverwater automatisch bij het bereiken van die ingestelde minimumtemperatuur. Er zijn vele modellen in de handel verkrijgbaar. U dient wel goed de capaciteit van de vijververwarming te kennen. Deze moet afgestemd zijn op de grootte (of inhoud) van u vijver. Vooral bij koivijvers wordt vaak een vijververwarming gebruikt. Koi kunnen namelijk slecht tegen grote temperatuurverschillen. Met behulp van een vijververwarming kunnen grote temperatuurverschillen voorkomen worden. Het voorkomen van temperatuurverschillen is belangrijker dan het voorkomen van echt lage tempraturen.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.