De tijd dat er ijs op de vijver staat is weer gekomen. Wat nu te doen ?

Tips : ijs op de vijver

Wat te doen als de temperaturen dusdanig zijn en dat er ijs op de vijver komt te staan ? Zeker als er vissen in de vijver aanwezig zijn, kan het wellicht nodig zijn om te weten wat wel en wat niet te doen. Ijs op de vijver komt vaak voor in de winter. In die tijd kunt u ook maatregelen nemen die ijsvorming op de vijver kunnen voorkomen. Een belangrijke tip geven we nu al : als u vissen in de vijver heeft en het vijveroppervlak is totaal dichtgevroren, ga dan zeker NIET hakken.

ijs-op-de-vijver

Als u gaat hakken, zullen de schokgolven door de vijver leiden tot veel stress bij de vissen. Die stress in combinatie met lage temperaturen kan op zich direct leiden door de dood van de vissen. De meeste vijvervissen zullen een dichtgevroren vijver in Nederland best overleven. Een ander verhaal wordt het als de vijver te ondiep is en de gehele vijver dichtvriest. Dan moet u natuurlijk wel maatregelen nemen.

Als u toch een gat in de vijver wil, kunt u dat het best doen met behulp van heet water. Hierdoor zal een gat in de ijskap op de vijver ontstaan. Dus nogmaals, ga nooit hakken ! U zult alleen maar grote problemen ervaren als u toch besluit te gaan hakken, met alle nare gevolgen.

Open houden van de vijver

Het open houden van een vijver kan vrij eenvoudig. De meest gebruikte manier is door het in beweging houden van het wateroppervlak. Door middel van vijverbeluchting gaat dit vrij gemakkelijk zelfs. Ijs op de vijver kan op deze, natuurlijke manier vrij eenvoudig voorkomen worden.

Een andere, wat duurdere, manier is het gebruik van een verwarmingselement. Het spreekt voor zich dat u dan ook wat meer kosten gaat maken, door het gebruik van meer wattage en energiekosten. Toch is deze manier ook zeer effectief en veiliger bij echt zware vorst.

Ook is afdekken van de vijver een goede mogelijkheid, met name bij lichte vorst. Deze manier werkt wellicht niet meer bij extreme lage temperaturen en dient men alsnog maatregelen te treffen tegen het volledig dichtvriezen van de vijver. Het is wel de meest energiezuinige variant.

Echte vijververwarming kan natuurlijk ook gebruikt worden. Door het instellen van een minimum temperatuur, verwarmt de vijververwarming het vijverwater automatisch bij het bereiken van die ingestelde minimumtemperatuur. Er zijn vele modellen in de handel verkrijgbaar. U dient wel goed de capaciteit van de vijververwarming te kennen. Deze moet afgestemd zijn op de grootte (of inhoud) van u vijver. Vooral bij koivijvers wordt vaak een vijververwarming gebruikt. Koi kunnen namelijk slecht tegen grote temperatuursverschillen. Met behulp van een vijververwarming kunnen grote temperatuursverschillen voorkomen worden. Het voorkomen van tempratuursverschillen is belangrijker dan het voorkomen van echt lage tempraturen.

Bewaren