Helofyten/filterplanten

Moerasplanten en helofytenplanten voor plantenfilter

Moerasplanten staan net voor de oever dichter bij de vijverkant, in het over het algemeen wat nattere gedeelte. Moerasgrond is altijd zeer vochtig. Sommige moerasplanten moeten zelfs gedeeltelijk onder water staan om zo de groei te bevorderen en de winter te kunnen overleven. Bij moerasplanten wordt ook altijd op het label aangegeven op welke diepte ze geplaatst kunnen worden. Er is een mogelijkheid om bij moerasplanten vijvermanden te gebruiken om zo de groei van de moerasplant onder controle te houden. Helofytenplanten zijn ook een soort moerasplanten. Helofytenplanten zijn net als moerasplanten die met hun wortels in het water moeten staan en boven het wateroppervlakte uitkomen. Maar daarentegen zijn niet alle moerasplanten, helofytenplanten. Het onderscheid is dat helofytenplanten een zeer hoge zuigkracht hebben tot het opruimen van afval en het zuivere van vijverwater, hoger dan de normale moerasplant. Daarom dan ook dat helofytenplanten zeer geschikt zijn voor plantenfilters. Dit noemen we dan ook wel eens een helofytenfilter. Een helofytenfilter is een natuurlijk systeem waarbij het vijverwater wordt gezuiverd door de plantenwortels van de moerasplanten of helofytenplanten. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Plantenfilter bij vijver, natuurlijke water zuivering

Moerasplanten en vooral helofytenplanten worden dus vaak gebruikt in plantenfilters. De plantenfilter is een natuurlijke filter aan de zijkant van de vijver waar doormiddel van moeras- helofytenplanten en filtratie grind zoals gletsjersubstraat, het water gezuiverd wordt.

Het water van de vijver stroomt doormiddel van een vijverpomp in de plantenfilter waar het door het vijversubstraat naar beneden zakt. Het afval wat in het vieze water zit blijft achter het vijversubstraat hangen en door de wortels van de moerasplanten opgenomen. Het zuivere water vloeit middels een up- of down flow uit de plantenfilter terug de vijver in.

Door het vijversubstraat wordt het water dus op natuurlijke wijze gezuiverd. Het afval wat in het vijversubstraat blijft hangen zijn voedingsstoffen voor de moeras- helofytenplanten. Op deze manier wordt het vijverwater door het vijversubstraat en de wortels van de moeras- helofytenplanten gezuiverd. Let wel op: de plantenfilter bereikt, afhankelijk van de situatie, vroeg of laat, een verzadigingspunt. Om dit te voorkomen is een bepaalde filtratietechniek naast de plantenfilter aan te raden. Laat u hier over adviseren door een van onze vijverexperts.

Heeft u al een plantenfilter maar wilt u het opnieuw aanplanten? Of heeft u nog geen plantenfilter maar heeft u interesse om een plantenfilter aan te laten leggen? Neem dan contact met ons op!

– Vijverplanten planten
Helofytenplanten filterplanten vijver

Vijverplanten planten

Bij het aanplanten van vijverplanten is het belangrijk om de juiste diepte te bepalen. De meeste vijverplanten hebben namelijk een specifieke diepte waarop ze het beste groeien. Zo moeten waterlelies bijvoorbeeld op een diepte van minimaal 40 centimeter worden geplant, terwijl gele lis en dotterbloem op een diepte van 0 tot 20 centimeter kunnen worden geplant. Door rekening te houden met de juiste diepte, zullen de vijverplanten beter groeien en bloeien. 

Naast te kijken of de plant de juiste diepte wordt geplant is het ook belangrijk om te kijken naar de afstand tussen de verschillende vijverplanten in de plantenfilter. Het is namelijk niet de bedoeling dat de vijverplanten elkaar gaan verdringen of dat er te weinig ruimte is voor de wortels om te groeien waardoor er verstikking kan komen en het water ook niet meer goed kan doorstromen. Over het algemeen geldt dat vijverplanten met een snelle groei meer ruimte nodig hebben dan vijverplanten met een langzamere groei. Houd daarom bij het aanplanten van vijverplanten altijd rekening met de groeisnelheid en de benodigde ruimte. Ook hierover kan een van onze vijverspecialisten u adviseren. 

Bij het kopen van vijverplanten is het tevens belangrijk om te kijken naar de groeisnelheid van de plant. Sommige vijverplanten groeien namelijk heel snel en hebben daardoor veel ruimte nodig. Andere vijverplanten groeien juist langzaam en hebben minder ruimte nodig. Door hier rekening mee te houden bij het aanplanten van de vijver, voorkom je dat de planten elkaar gaan verdringen en dat er te weinig ruimte is voor de wortels om te groeien. 

Als wij een vijverplanten beplantingsplan maken houden wij altijd rekening met de verschillende groeisnelheden. Niet alleen zodat ze elkaar op den duur niet verdringen of overschaduwen, maar ook zodat de diverse hoogtes en diverse vijverplanten het gehele jaar door tijdens de verschillende seizoenen de vijver op verschillende manieren verfraaien. Denk hierbij aan winterharde vijverplanten en zomer vijverplanten. 

Als u even persoonlijk de aandacht wil om uw vijverbeplantingssituatie te bespreken, maak dan even een afspraak. Dit kan telefonisch of via mail. Dan helpt een van onze vijverexperts u graag verder. Zodat u uw vijver een prachtig geheel wordt met de juiste vijver beplanting!

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.