Zuurstofplanten noodzaak voor de vijver

Zuurstofplanten zijn essentieel voor elke natuurlijke vijver. Het is misschien wel de belangrijkste waterplant in uw vijver. Zuurstof planten zorgen grotendeels voor een gezonde en heldere vijver.

In dit artikel over zuurstofplanten leest u over de voordelen, het gebruik, de hoeveelheid en tips over deze bijzondere waterplanten. Zo kunt u de zuurstof planten optimaal laten groeien, waardoor het rendement van deze vijverplanten optimaal benut wordt. Op deze manier kunt u genieten van een gezonde en heldere vijver.

Zuurstofplanten zijn essentieel voor elke natuurlijke vijver. Ze hebben een belangrijke functie. Voor een gezonde vijver is de zuurstofplant dan ook onmisbaar. In dit artikel over zuurstof planten die gebruikt worden als vijverplanten, leggen we uitvoerig uit wat het nut van zuurstof planten in de vijver is. Daarnaast geven we uitleg hoe zuurstofplanten te planten.

Ook geven we tips over de hoeveelheid zuurstof planten in uw vijver en hoe u de zuurstof planten optimaal kunt laten groeien, waardoor het rendement van deze vijverplanten optimaal benut wordt. Op deze manier kunt genieten van een gezonde en heldere vijver.

Klik hier voor het gehele assortiment zuurstofplanten van Vijvercentrum de Scheper

De functie van zuurstofplanten in de vijver

Wat doen zuurstofplanten nu eigenlijk voor uw vijver? In het onderstaande gedeelte wordt uitgelegd welke functie zuurstofplanten in de vijver hebben.

Zuurstofplanten zorgen namelijk voor:

  • Een heldere vijver
  • Voldoende zuurstof in het water
  • Afbraak van afvalstoffen van vijvervissen
  • Vermindering kans op algengroei in uw vijver

Dit soort waterplanten zijn dus erg belangrijk voor uw vijver. Voedingstoffen in het vijverwater worden omgezet in zuurstof voor vijvervissen en overige waterplanten. Zuurstof planten zorgen dus in eerste instantie voor het verminderen van afvalstoffen in het vijverwater. Op deze manier wordt continue aan het biologisch evenwicht in uw vijver gewerkt. Een natuurlijk proces dus, waar uiteindelijk de flora en fauna in uw vijver van profiteert.
Een zuurstofplant vraagt dezelfde voeding als bijvoorbeeld algen. Daardoor is de kans groot dat wanneer u voldoende zuurstofplanten in uw vijver plaatst, algen achterwege zullen blijven. Draadalgen in de vijver kunnen ontstaan doordat het bacteriële proces van afbraak van afvalstoffen niet of niet goed werkt. Door voldoende van dit soort planten in de vijver te plaatsen vermindert u dus automatisch de kans op deze draadalgen problematiek.

Hoeveel zuurstofplanten heb je eigenlijk nodig in de vijver?

Bij het beantwoorden van de vraag hoeveel je nodig hebt moeten we kijken naar de grote van de vijver. De inhoud van de vijver wordt gemeten in kubieke meters of m3. Over het algemeen kunnen we stellen dat de hoeveelheid die nodig is ligt tussen de vier a vijf bossen per kubieke meter (m3). 1 kubieke meter vijverwater staat gelijk aan 1.000 liter.

In ons vijvercentrum in Oirschot hebben wij in het voorjaar en in de zomer volop zuurstofplanten te koop en voorradig. Bekijk hier ons gehele assortiment.

De zuurstofplanten zijn te koop op verschillende manieren. Er zijn bosjes planten, deze dient u zelf in vijvermandjes te plaatsen. Gebruik hiervoor Superdensa voor een snelle groei van zuurstofplanten. Daarnaast beschikt ons vijvercentrum ook over een uitgebreid assortiment zuurstof plantjes in potjes. Deze zijn al voor u geplant in vijveraarde. Als u besluit om met potjes te gaan werken, dient u dus 4 a 5 potjes aan te schaffen per 1.000 liter vijverwater.

Het is helaas niet mogelijk om zuurstof planten online via vijverwinkel.com te bestellen. Wat natuurlijk wel mogelijk is om de vijvermanden via onze webshop te bestellen.

Hoe moet je zuurstofplanten planten in de vijver?

SuperdensaZuurstofplanten planten in de vijver is een secuur werk. Wanneer u besluit om losse bosjes zuurstof planten aan te schaffen, dient u er rekening mee te houden dat zuurstofplanten in luchtig en poreus groeisubstraat of gemengd met vijveraarde geplant moeten worden. Vooral fonteinkruid groeit beter in een mix met goede vijveraarde.

Het substraat of de vijveraarde is namelijk noodzakelijk om een goede voeding aan de zuurstofplant te geven. Daarnaast wordt vijversubstraat ook gebruikt voor het verzwaren van potten of mandjes. Vijversubstraat is lucht doorlatend en bevorderd de groei. Het poreuse deel is hetgeen wat ervoor zorgt dat wortels van de plant zich goed kunnen hechten in de pot of vijvermand.
Als u de zuurstof planten in mand of pot aankoopt, hoeft u alleen rekening te houden met het verzwaren met vijversubstraat. In alle manden of potten wordt vijveraarde gebruikt voor een goede voeding.

Wanneer zuurstofplanten planten?

Als u een nieuwe vijver heeft aangelegd doet u er verstandig aan om ook direct zuurstofplanten in het beplantingsplan van uw vijver mee te nemen. Bij het vullen van uw vijver zet u de (verzwaarde) potten of vijvermanden op hun plaats in de vijver. Daarna begint u de vijver rustig te vullen met leidingwater.
Als u planten in een bestaande vijver wilt gaan bijplaatsen is de beste periode om dit te doen maart tot en met augustus. Op deze manier krijgen ze ook direct de kans om te gaan groeien.

Help mijn planten groeien niet!

De meest gehoorde klacht met betrekking tot zuurstofplanten, is dat ze niet of nauwelijks groeien of zelfs dood gaan. In beide gevallen heeft dit vaak te maken met de hardheid van het vijverwater. Dit is een voorkomend probleem in Nederland, hier wordt vijverwater bijna altijd te zacht. De zachtheid kan verklaard worden door de hoeveelheid regenwater die jaarlijks in Nederland valt.

Om te zorgen dat deze waterplanten goed blijven groeien is het dus noodzakelijk om redelijk hard vijverwater te hebben en te houden. U zult hier dus kunnen ingrijpen door het vijverwater harder te maken met onze producten.

Ook algengroei zorgt voor onvoldoende plantengroei, dat betekent dus dat u eerst de algengroei zult moeten aanpakken.

Bekijk de gerelateerde producten op de onze online shop – vijverwinkel.com. Of kom een keer langs in ons vijvercentrum voor advies of het bewonderen van onze zuurstofplanten.

Bewaren