Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!

Professioneel en persoonlijk advies!

Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Masters in aanleg van (zwem)vijvers!

Japan reizen koi selectie2024-03-06T12:24:00+01:00

Japan reizen koi selectie

Lees hier onze Japan reizen verhalen en de koi selecties

Vijvercentrum De Scheper bezoekt bijna elk jaar de beste koi kwekers in Japan. Met een selectief en getraind oog reizen wij al meer dan 25 jaar naar Japan en kiezen wij daar voor onze klanten absolute top koi uit. Dit zorgt ervoor dat wij bij ons Vijvercentrum in Oirschot een constant divers en van hoge kwaliteit koi assortiment hebben. Waarom wij naar Japan reizen om onze koi te selecteren? Ja het klopt, Japanse koi zijn duurder dan bijvoorbeeld Europese koi of bijvoorbeeld koi uit Israël. Maar Koi uit Japan is echter nog steeds de absolute top klasse van de hele wereld! Koi kweken komt oorspronkelijk uit Japan. Daar is het al een eeuwen ouden kunst en traditie. Koi staat daar symbool voor voorspoed, welvaart en wijsheid, het is een statussymbool. Echte kenners beweren dat koi in Japan vaak opgroeit onder de best mogelijke omstandigheden. Met name de waterkwaliteit is daar echt subliem. Daarom dan ook dat Vijvercentrum De Scheper bijna elk jaar naar Japan reist en daar diverse top kwekers bezoekt om daar de beste beschikbare (en natuurlijk) betaalbare koi voor u uit te zoeken. Want koi zijn unieke prachtige wezens en zijn als een soort juwelen voor uw vijver. En zijn er net als sieraden in diverse prijsklasse. Mocht het zo zijn dat u opzoek bent naar iets specifieks? Of dat u misschien zelf een keer naar Japan zou willen reizen om uw eigen koi te selecteren? Dan kunnen wij ook dat faciliteren voor u! Vooral voor mensen die van plan zijn deel te nemen aan koi shows, zullen met koi uit Japan zeker hoge ogen gooien. Wilt u meer weten over Koi? Over ons koi-assortiment? Over onze Japan koi reizen? Of hoe u eigenlijk een koi moet kiezen en vervolgens onderhouden? Lees dan hieronder verder over koi of bekijk hieronder onze koi reizen.

Onze Japan reis verhalen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Japanse juwelen

Als we het over Japanse juwelen hebben in de vijverbranche dan hebben we het niet over sieraden. Dan hebben we het over koi! Een juweel wordt gebruikt in sieraden om de drager te verfraaien en tevens om een bepaalde status aan de drager te geven. Juwelen worden zorgvuldig uitgezocht en worden onderscheden van alle doffe, niet sierlijke en niet aantrekkelijke andere stenen. Een juweel heeft een visuele aantrekkingskracht. Net als koi. De koi is eigenlijk een levend juweel voor uw vijver. Ook koi wordt zeer zorgvuldig en met precisie uitgezocht. Alleen de mooiste met de prachtigste kleuren, het interessantste patroon en de mooiste body worden uitgekozen in Japan. In Japan zijn koi al van oudsher een waar statussymbool. In de Japanse cultuur worden koi vaak gezien als symbool van welvaart, geluk, wijsheid en doorzettingsvermogen. Ze worden al eeuwenlang gekweekt vanwege hun schoonheid en zijn zeer gewaardeerd in de kunst van het koi houden. Je ziet ze dan ook letterlijk afgebeeld op oude kunst en heilige en historische plekken in Japan. Een koi is in Japan dus haast iets heiligs. Een koi geeft dus eigenlijk als het waren status aan uw en uw vijver. Daarnaast is het gewoon prachtig om naar koi te kijken en een ware verfraaiing voor uw vijver. Koi’s stralen rust en sereniteit uit. Ze brengen je in balans en geven kleur aan de vijver en aan de tuin. 

Bent u geïnteresseerd in het hebben van koi in uw vijver? Kom dan eens langs bij onze showroom om te kijken naar ons uitmuntend assortiment aan topkwaliteit Japanse koi. Tevens kunnen wij u helpen met het uitzoeken van specifieke koi direct uit Japan.

Over Koi

Koi zijn sierlijke vissen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Japan. Koi zijn een populaire keuze onder vijvervissenliefhebbers vanwege hun statussymbool, levendige kleuren en gracieuze bewegingen. Koi is de letterlijke vertaling van karper naar het Japans. Dus eigenlijk zeg je niet “koi karper” maar gewoon “koi”. In Nederland gebruiken wij vaak het woord karper voor de gewone bruine graskarpers, en gebruiken we in de volksmond vaak de beschrijving koi karpers, voor de gekleurde Japanse koi.  

Koi zijn dus een variant van de karper soort en kunnen behoorlijk groot worden, waarbij sommige variëteiten tot wel meer dan 1 meter lang kunnen groeien. Koi’s zijn er in vele soorten die worden verdeeld in verschillende klasse. Ze komen voor in een scala aan kleuren, waaronder rood, wit, zwart, geel en blauw. Deze kleuren kunnen massief zijn of platina, waarbij sommige koi ingewikkelde markeringen vertonen die ze zeer gewild maken. De meest voorkomende klasse zijn: Kohaku, Sanke en Showa. Maar er zijn nog vele andere soorten. De verschillende soorten kun je onderscheiden door hun kleuren en hun patronen. Want de body, de kleuren en hun tekeningen maakt een koi bijzonder en dit categoriseert ze ook in verschillende klassen.

De koi’s met de beste kwaliteiten komen uit Japan, dat heeft te maken met dat daar de kennis oorspronkelijk vandaan komt. Ook omdat daar zeer hoog naar kwaliteit gestreefd wordt, de omstandigheden qua temperatuur en gezond water daar perfect zijn en omdat daar de beste kweekvissen door eeuwen kweken en strenge selectie rondzwemmen.

Want niet alle Japanse koi zijn goed genoeg om zich te verlenen als statussymbool. Ze houden zich daar dan ook aan zeer strenge selectienormen waardoor alleen de beste koi’s verkocht worden. 

Er wordt ook koi gekweekt in andere landen. Zoals in Israël of Polen. Zelfs in Nederland is het in principe mogelijk koi te kweken. Alleen dit is zeer moeilijk en dan kunnen ze geen officiële Japanse Koi genoemd worden. Vaak worden er dan ook niet zo’n strenge selectienormen toegepast waardoor je niet tot de topkwaliteit koi komt. Ook zijn de omstandigheden bijna nooit zo goed na te bootsen als in Japan, waardoor de kwaliteit dan vaak ook al een stuk minder is. 

De prijsklasse daarentegen is veelal dan ook een stuk lager. Dus vooral voor vijverliefhebbers die wel graag iets van koi in hun vijver zouden willen maar er niet al te veel waarde aan hechten en een niet te groot budget voor uit willen trekken zijn zulke koi’s uit andere landen dan Japan eventueel interessant. 

Echte koi-enthousiastelingen willen meestal wel koi uit Japan en nemen ook vaak deel aan wedstrijden om hun vissen te laten zien, waarbij rechters factoren beoordelen zoals kleur, patroon, body en algehele verschijning. 

– Koi reizen door Japan– Hoe zoek je koi in Japan?– Wat kost een gemiddelde koi?– Wat heeft een koi nodig?– Hoe kies je een koi uit?– Koi kopen doe je zo!– Koi soorten– Verschillende soorten koivijvers– Kan een koi in een gewone vijver?– Ideale waterwaarden voor koi– Koi ziektes en medicijngebruik– Graskarpers

Koi reizen door Japan

Door de jaren heen hebben wij met meerdere koi wedstrijden meegedaan en tevens op wereld niveau hoge prijzen binnengesleept. Wij hebben dan ook nauwe banden met belangrijke en hoogstaande koi kwekers in Japan. Onze koi reizen door Japan zijn elk jaar online te volgen, meestal gaan wij rond maart. Tijdens onze reis zetten wij vrijwel dagelijks interessante foto’s op onze website zodat u onze koi reis kunt volgen. Zie hierboven onze voorafgaande koi reizen.

Een van de hele belangrijke kwekers voor ons is Momotaro Koi Farm in Okayama. Momotaro is al jaren een van de beste koi kwekers van de wereld. Maar er zijn nog diverse andere hele goede kwekers met allemaal hun eigen stijl en soorten koi. Wilt u specifieke Koi uit Japan bestellen? Of wilt u graag koi van een specifieke koi kweker uit Japan? Via onze website maken wij ruimschoots van tevoren bekend wanneer wij weer naar het land van de rijzende zon af zullen reizen. Op deze manier kunnen klanten reeds vooraf aangeven naar welke koi soorten zij op zoek zijn. Op die manier zullen wij dan ook gericht op zoek kunnen gaan naar de beste koi voor u. Koi uit Japan bestellen is dus mogelijk en helemaal niet zo moeilijk; gewoon een telefoontje of een e-mail naar ons is al voldoende. Maar u bent natuurlijk ook altijd welkom om ons huidige aanbod te komen bekijken en dan eventueel uw specifieke wensen door te geven. Lees hieronder meer over Koi uit Japan.

Hoe zoek je koi in Japan?

Sowieso is het genieten om naar het prachtige Japan te mogen reizen. Gemiddeld duren onze Japan reizen ongeveer twee weken. Wij hebben dan voorafgaand afspraken gemaakt bij een aantal belangrijke koi-kwekers verdeeld over het hele land. Wij maken een planning en route om alle uitgezochte kwekers te bezoeken. Vervolgens afhangend van de grote van de kweker besteden wij hier een aantal uur of dagdeel om in alle rust onze koi uit te kiezen. Meestal gaat er een “koi- gids” mee de gehele reis, deze gids heeft nauwe banden met de koi kwekers, een groot netwerk in de koi-branche, veel koi kennis en kan vaak al de lokale taal. Zo kan de gids advies geven, helpen met vertolken en afspraken maken bij de gewenste kwekers. Uiteindelijk worden de uitgekozen koi apart gezet en gefotografeerd. Vervolgens moeten de koi een tijdje in quarantaine bij de kweker. Hier gaan ze op dieet zodat ze zo min mogelijk ontlasting afgeven tijdens de reis want dat vervuilt het reis water. De koi komt uiteindelijk per vliegtuig naar Nederland. Tussen het selectie moment tijdens de Japan reis en het arriveren van onze geselecteerde koi in Nederland zit meestal tussen de twee tot drie weken. Na een quarantaine periode van enkele weken in ons vijvercentrum kunnen klanten de door hun bestelde koi ophalen. 

Wat kost een gemiddelde koi?

Naast het selecteren van koi specifiek voor speciale aanvragen van klanten, met diverse prijsklasse, kiezen wij in Japan ook koi uit voor ons eigen verkoop assortiment. Wij zoeken altijd een divers koi assortiment uit met verschillende maten koi en ook verschillende prijsklasse koi. Zo kiezen wij altijd een selectie koi uit voor een lagere prijs voor de liefhebber van koi en kleur in de vijver, maar voor een relatief betaalbaar prijsje. Maar daarnaast zoeken we zeker ook altijd een aantal top kwaliteit koi uit voor de echte koi liefhebber of zelfs voor de echte koi fanaat die eventueel de koi in wil zetten voor koi-shows. Dus ook wij hebben altijd een divers assortiment van verschillende prijsklassen. De prijs van een koi is afhankelijk van een aantal factoren namelijk;

 • Het formaat en daarmee de leeftijd van de koi
 • De body ofwel de vormen en verhoudingen van de koi
 • En zeer belangrijk bij koi is de tekening ofwel patroon en de kleuren

De prijs is afhankelijk van al deze factoren samen en kan variëren van € 25,- tot zelfs € 1.500.000,-. Dus dat is best wel een flink verschil en daarmee is meteen de veel gestelde vraag beantwoord;

Wat is de duurste koi karper ter wereld? 

De duurste koi ter wereld is €1.500.000,-. Dit is een kohaku van de kweker Sakai en is in 2018 voor dit bedrag gekocht. De nieuwe eigenaar heeft na aankoop een tweede keer de All Japan koishow gewonnen. De belangrijkste koi show ter wereld. 

Maar dit is uitzonderlijk en een uitzonderlijke prijs. Gemiddeld kun je voor een paar honderd tot een paar duizend euro prachtige unieke koi krijgen die zelfs nog meer waard kunnen worden door groei en verandering en daardoor zelfs show waardig kunnen zijn. Ofwel er is voor ieder wat wils! U bent van harte welkom om tijdens openingstijden te komen kijken naar ons huidig koi assortiment of om uw koi wensen met ons te bespreken.

Wat heeft een koi nodig?

Koi houden is een enorme leuke hobby. Als u met deze hobby wilt gaan beginnen, proberen we hier uit te leggen wat u zoal kunt verwachten. Vijvercentrum De Scheper is al jaren de koi specialist van Zuid-Nederland en kan u precies vertellen wat wel en niet te doen bij het onderhouden van koi. 

Aan het houden van koi zijn echter wel eisen verbonden. Ten eerste is het belangrijk om koi gezond te houden om een stabiele schone en goed beluchte vijver te onderhouden met voldoende filtratie en beluchting. Om koi’s op de juiste manier te houden is het noodzakelijk dat u de juiste omstandigheden creëert voor de koi. U moet ervoor zorgen dat de vijver groot genoeg is ten opzichte van het aantal koi dat u wilt houden. Koi hebben namelijk een bepaalde omgevingsruimte nodig om gezond te blijven en te groeien. Ook is het bij een koi-vijver zeer belangrijk dat u het juiste filter-systeem aanschaft. Zodra u ook maar één koi in uw vijver wilt houden heeft u een totaal ander filtersysteem nodig dan bijvoorbeeld bij een siervijver met alleen maar siervissen zoals goudvissen. Dit omdat koi veel meer ontlasting uitwerpen dan andere siervissen. Waardoor er veel meer afvalstoffen in het water komen die goed gefilterd moeten worden om zo de waterkwaliteit stabiel te houden en de koi gezond te houden. 

Vijverplanten

Daarnaast kunt u geen vijverplanten houden in een koi-vijver. Een koi wil van naturen voedsel zoeken op en in de bodem waardoor het met zijn neus door bodemmateriaal gaat wroeten en daarmee alles stuk maakt en op woelt. Dit maakt de vijver vies en troebel, en de koi zal er in een korte tijd voor zorgen dat u geen plant meer over hebt. Daarom dan ook dat een koi in een koi-vijver gevoerd moet worden. 

Scholenvis

Als u deze vijvervissen in uw vijver wilt gaan houden, dient u er ook rekening mee te houden dat deze soort een scholenvis is. U dient er dus altijd meerdere te houden.

Koi voer

Daarnaast is speciaal koi voer om de vissen goed op kleur te houden en goed te laten groeien essentieel. Koi zijn omnivoor en zullen een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten. Het meest gebruikelijke is specifiek koi-voer. Dit heeft u in alle soorten en maten waaronder koi-korrels, koi-pellets en levende of bevroren insecten. 

Goede mooie gezonde koi’s, hebben ook goed en gezond voer nodig en daarbij nog de juiste hoeveelheid op het juiste moment. Goede kwaliteit koi-voer zorgt voor een betere verteerbaarheid wat weer zorgt voor minder vervuiling in de vijver, minder vis-ontlasting is ook minder vijververvuiling. Dit helpt dus indirect voor een betere vijver-waterkwaliteit en een betere vijver-waterkwaliteit zorgt voor minder algengroei in de vijver. Wat op zijn beurt zorgt voor een heldere vijver. Dus koi-voer van goede kwaliteit zorgt niet alleen voor gezondere vijvervissen maar ook voor minder werk aan uw vijver en gezonder en helderder vijverwater. 

In de meeste gevallen kiezen koi-liefhebbers voor koi-voer in de vorm van een korrel. Voor koi’s is het van belang dat de soort visvoer goed van kwaliteit is. Een koi moet namelijk veel soorten voedingsstoffen binnenkrijgen om gezond te blijven en ook mooi te blijven. Mooi van kleur en mooi van body. We hebben koi voer dat u in de zomer kunt voeren en we hebben koi voer dat u in de winter kunt voeren. Het verschil is dat wintervoer vaak zinkt en er weinig energiewaarde in zit. Aangezien een koi in de winter veel stil ligt en geen energierijk voer mag hebben omdat de vertering ook zeer traag is.

Want er zit een verschil tussen de voedingsstoffen en hoeveelheid die koi’s nodig hebben in de zomer en in de winter. Koi’s zijn koudbloedige en onder de 10 °C neemt de activiteit van koi’s aanzienlijk af. Hiermee neemt ook hun energie af dus wordt hun voedselbehoefte minder. Belangrijk is dan om wintervoer voor koi’s te nemen omdat hier een verlaagde energiewaarde in zit. Ook zitten hier stofjes in die de weerstand van de koi verbeteren. Voor wintervoer geldt dat je dit een keer per dag mag voeren en alleen voeren als de koi zwemt met een temperatuur boven de 4 graden. Bovendien moet het voer binnen 3 minuten worden opgegeten. 

De hoeveelheid op het juiste moment is namelijk ook belangrijk. Als de koi’s het niet op kunnen verteert het voedsel in het water wat weer zorgt voor troebel vijverwater en draadalg in de vijver. Het beste kun je de koi een zodanige hoeveelheid geven dat ze het binnen 3 minuten op eten. Blijft er toch nog koi-voer liggen op de vijver na 5 minuten dan kun je dit beter uit de vijver scheppen met een vijverschepnet.

Voerautomaten

Er zijn voerautomaten die u af kunt stellen per seizoen op tijdstip en hoeveelheid. Maar meestal beleefd een koi-liefhebber nou juist veel plezier aan het handmatig voeren van de koi’s. Want het leuke aan koi is dat u ze vaak gemakkelijk handtam kunt maken. En wat is er nu mooier dan genieten van deze fascinerende pracht wezens die gracieus in uw vijver zwemmen. Ze zijn niet voor niks een statussymbool dat de verbeelding van mensen al eeuwenlang hebben gevangen. Ze stralen balans uit en dit geeft rust om naar te kijken. Of je nu een doorgewinterde koi-houder bent of net begint, deze vissen zullen zeker vreugde en schoonheid brengen in uw tuin.

Waterkwaliteit

Een standaard vijver en daar deze relatief dure vissen in houden gaat bijna altijd gepaard met problemen. Een koi vijver biedt daarom uitkomst. Vooral de waterkwaliteit speelt bij koi’s een belangrijke rol. Een goede vijverfilter is dus een absolute must.

De waterkwaliteit dient optimaal te zijn. Dit betekent dat u moet proberen om een aantal waterwaarden goed in de gaten te blijven houden.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Hoe kies je een koi uit?

Om de juiste koi uit te zoeken kijkt u naar verschillende aspecten. Ten eerste moet de koi gezond zijn, dat zie je aan de manier van zwemmen. Zwemt de koi rustig rond, zonder te springen of langs de kant te schuren, gewoon recht vooruit zonder te veel op zijn zij te hangen? En is de koi rustig maar niet te rustig alsof die levenloos is? Dan kunt u ervan uitgaan dat de koi niet gestrest is en waarschijnlijk dat de koi ook niet ziek is. Ziektes kunt u bij koi ook herkennen aan wonden die op de koi aanwezig zijn of omdat de schubben te ver open staan. 

Al u heeft uitgesloten dat een koi niet gestrest of ziek is dan kunt u kijken naar de vorm van de koi en de kleuren van de koi. Is de vis niet te smal of nou juist te dik? Zijn de kleuren mooi helder en heeft de koi mooie strakke patronen? Is de vorm en kleurpatroon mooi symmetrisch? Dat zijn allemaal vragen die u uzelf moet stellen. 

Als een koi van goede kwaliteit is en een mooi patroon en mooie kleuren heeft is dit vaak ook al wel te zien in de prijs. Maar dit kan natuurlijk ook misleiden. Zorg er uiteraard altijd voor dat u zelf een koi kiest die u het mooist vindt. Dat hoeft niet diegene te zijn die andere het mooist vinden en daarom ook vrij prijzig is. 

Ook kunt u kijken van welke kweker een koi komt en of er een certificaat bij zit. Er zijn een aantal Japanse kwekers die ontzettend hoog aangeschreven staan. De koi’s van deze kwekers zijn veelal van hele hoge kwaliteit waar u dan ook vaak een certificaat bij krijgt. 

Bent u een koi-kenner dan weet u waar u naar moet kijken en dan weet u ook van welke koi kwekers u goede en mooie koi kunt verwachten. Bent u nieuw in de koi-wereld dan kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken. U kunt u zelf hierover inlezen. Er zijn verschillende boeken en tijdschriften over koi’s, waarvan ook een aantal verkrijgbaar in onze webshop. Maar u kunt ook langskomen bij onze showroom

Wij hebben bij onze showroom een divers assortiment aan kwalitatief goede en prachtige koi. Zo hebben wij ook met meerdere koi shows meegedaan, zelfs op wereldniveau en hebben daar ook meerdere prijzen mee gewonnen. Waaronder Superior Champion met onze welbekende Ryu-X op de All Japan Koi show. Maar ook in Nederland en België hebben wij meerdere malen prijzen in de wacht gesleept van o.a. Superior Champion, Maturu Champion, Most Unique Koi en vele anderen. Eigenlijk al wel het bewijs dat wij mooie koi uit kunnen kiezen en hopelijk ook u hiermee van dienst kunnen zijn. 

Wilt u advies met het uitkiezen van uw koi? Wij kunnen u uiteraard voorzien van advies op koi uit ons huidige assortiment of met het maken van een eigen selectie in Japan. Wij hebben een groot netwerk in Nederland en Japan waardoor wij u verder kunnen helpen met het aanschaffen van de beste koi. U bent dus altijd van harte welkom tijdens openingstijden bij onze showroom.

Dit geldt tevens voor het aanleggen van koi-vijvers. Wij zijn uit passie en interesse voor koi ooit dit bedrijf begonnen en hebben hier ontzettend veel ervaring en expertise in op gedaan. Wij weten nog steeds ondanks de uitbreiding van onze kennis, als geen ander wat er nodig is om de perfecte koi-vijver aan te leggen. Heeft u hierover vragen of wilt u graag een keer op gesprek komen voor advies? Neem dan contact met ons op!

Koi kopen doe je zo!

Waar moet u op letten als u koi wilt gaan kopen? We geven een aantal tips! Want Koi zijn over het algemeen geen goedkope vijvervissen. Maar natuurlijk wilt u mooie prachtige gezonde vissen als u hier geld aan uit gaat geven. 

Hieronder nogmaals kort samengevat puntsgewijs waar u aan moet denken bij het kopen van een koi;

 • Koi kopen is op vele plaatsen in Nederland en België mogelijk. Laat u echter altijd goed adviseren bij de aankoop – zeker als u geen ervaring hebt met deze vijvervissen. Dus ga naar een speciaalzaak! Laat u goed voorlichten en stel veel vragen. Neem iemand mee met ervaring als u die niet zelf niet hebt
 • Bekijk u mogelijk aankoop goed. Beoordeel op levendigheid en gezondheid. Let erop dat er geen beschadigingen of wondjes zijn. Vinnen moeten aan elkaar zitten (niet gescheurd). 
 • En bovenal moet u de koi zelf mooi vinden voor een prijs die er voorover heeft om er aan uit te geven. Eigen smaak en prijsverhouding. Dat is natuurlijk het aller belangrijkst!
 • Het koi kopen is dus een zaak van geduld en kennis. Wij helpen en adviseren u uiteraard graag bij een eventuele aanschaf in ons vijvercentrum in Oirschot.

Koi soorten

Er zijn vele diverse koi soorten en sterker nog, elk jaar komen er nieuwe soorten bij. Kwekers proberen allerlei nieuwe combinaties uit, door diverse ouder dieren met elkaar te kweken, wat resulteert in nieuwe kleurslagen en nieuwe soorten. Maar er zijn ook de traditionele gewilde koi soorten. Zo is de chagoi nog steeds een zeer gewilde soort. Een pronkstuk in ons vijvercentrum is nog steeds Momoka, een traditionele sanke van ruim 1 meter van perfecte kwaliteit.

Elk jaar worden er tentoonstellingen gehouden. Ook in Nederland en België kunt u dan de mooiste exemplaren bewonderen. Voor elke soort, ook nieuwe koi soorten, worden prijzen beschikbaar gesteld. Vijvercentrum De Scheper probeert echter ook steeds te vernieuwen en onze klanten te verrassen met een mooi en divers aanbod! Lees hier meer over de verschillende koisoorten.

Verschillende soorten koivijvers

Er zijn verschillende soorten koi-vijvers, wat past het beste bij u?

Zoals al eerder vermeld kunt u ervoor kiezen om uw koi-vijver tevens te gebruiken als zwemvijver. Maar er zijn nog veel meer verschillen. 

Voor een koi-vijver is het altijd belangrijk dat er goede filtratie zit op de vijver. Een gemiddelde koi geeft namelijk net zo veel ontlasting per dag als een kleine poedel. Als dit organisch afval niet verwerkt en gefilterd wordt dan wordt het water troebel, voeden algen zich aan dit organisch afval en kan er veel algengroei ontstaan. Tevens gaat hierdoor de waterkwaliteit door de opbouw van giftige stoffen achteruit en kunnen de vissen van allerlei ziekten en bacteriën oplopen. Resultaat, het water wordt troebel, u kunt uw koi niet meer zien en de koi kunnen ziek worden. Dus goede techniek is bij een koi-vijver een must.

Verder kunt u nog alle kanten op qua het visuele aanzicht van de vijver. Misschien wilt u een koi-vijver dat in natuurlijke vorm afloopt en oogt als een meer. Of wilt u nou juist een strakke vierkante, rechthoekige, ronde of ovale koi-vijver. Misschien wilt u de vijver aankleden met prachtige grote natuurstenen of nou juist met een strakke granieten rand zoals de foto hiernaast. Misschien wel een koi-vijver met een prachtige waterval, fontein of ander waterornament. Of een koi-vijver dat rondom uw terras loopt als een gracht. Misschien zelfs wel een koi-vijver boven de grond met een raam erin zodat u uw prachtexemplaren van alle kanten kunt bewonderen. 

Zo is het ook nog belangrijk om te kiezen van welk materiaal u de vijver wilt aanleggen. Wilt u de vijver in organisch vormen van rubber vijverfolie of wilt u het strak van een voorgevormde prefab polyester vijverbak? Ook zijn er in kleiner formaat kant en klare organisch voorgevormde vijvers. Maar voor grotere tot middelgrote vijvers wordt er veelal gebruik gemaakt van vijverfolie of een prefab polyester vijverbak. Ook is er nog de mogelijkheid om uw koi-vijver te metselen en vervolgens bekleden met polyester of met vijverfolie.

Kan een koi in een gewone vijver?

Dit wordt ons vaak gevragen en zoals hierboven vermeld; er zijn vele soorten, vormen en mogelijkheden voor een prachtige koi-vijver! Iedere koi-vijver is uniek en af te stemmen op uw persoonlijke wensen. Maar toch kan een koi niet zomaar in elke bestaande vijver omdat een koi-vijver een aantal belangrijke factoren nodig heeft om ervoor te zorgen dat de biotoop van de vijver in balans blijft en het water gezond blijft voor uw koi en andere vijver vissen. Zo mogen er dus bijvoorbeeld geen vijverplanten in een koi vijver en moet er een sterke filtratie op een koi vijver zitten. Maar er zijn nog meerdere factoren. Voor deze expertise bent u bij ons aan het juiste adres en gaan wij dan ook graag de samenwerking met u aan!

Voorbeelden koivijver
Vijver watertesten

Ideale waterwaarden voor koi

PH-waarde geeft de zuurtegraad van het water aan. (Optimaal is deze vissen als de waarde tussen 7,0 en 8,5 ligt)

GH-waarde geeft de hardheid van het water aan. (Ideaal is een waarde tussen 8 en 12)

KH-waarde geeft de carbonaathardheid aan. De KW-waarde dient als stabilisator voor de PH waarde. (Ideaal waarde ligt tussen 5 en 10)

NO2-waarde (Nitriet) dient zo laag mogelijk te zijn. Bij een waarde hoger dan 0,15 mg/liter komt men in de gevarenzone. Bij waarden hoger dan 0,50 mg/liter dient men direct minimaal 50% van het water te verversen).

NO3-waarde (Nitraat) dient niet hoger te zijn 50mg/liter) Meestal duiden hogere waarden op een te hoog visbestand of dat men te veel voert. Voeding matigen is dus het devies indien men te hoge nitraatwaarden blijft meten. Waterverversing zal de nitraatwaarden doen verlagen.

Ammoniak NH4 dient ook minimaal te zijn. Vooral bij pas opgestarte vijvers kan deze waarde tot problemen leiden. Een waarde tussen 0,2 en 0,5 kan al dodelijk zijn voor koi. Indien NH3 wordt gemeten, dient het water direct met minimaal 50% te worden ververst. Indien u een ammoniak vergiftiging constateert, dient u ook direct te stoppen met voeren van de vissen.

Vijvercentrum De Scheper biedt u de mogelijkheid om de waarden van uw vijverwater in te sturen, waarna wij u van een gepast advies kunnen dienen.

Koi ziektes en medicijngebruik

Als u koi’s gaat houden is er ook kans dat u een keer te maken gaat krijgen met een of meerdere zieke vissen. Vijvercentrum De Scheper werkt nauw samen met Dr. Maarten Lammens.

In veel gevallen kunnen wij u echter ook direct helpen. Het is natuurlijk vervelend als u met een typisch koi ziekte te maken heeft. Over het algemeen is een zieke vis goed te behandelen, al dan niet met medicijnen.

Het controleren of u te maken heeft met een typische ziekte voor dit soort vijvervissen is overigens wel iets wat regelmatig dient te gebeuren. Naast ziektes kunnen zich ook andere problemen voordoen zoals huidproblemen die uiteindelijk weer vervelende wondjes kunnen veroorzaken.

Indien gewenst kunnen wij u in contact brengen met de echte koidokter, Maarten Lammens.

Graskarpers

Graskarpers zijn iets anders dan Koi. Wat zijn dan de kenmerken en uiterlijk van een graskarper?

Hoe herken je een graskarper?

De graskarper is een vissoort die behoort tot de karper familie. Het lichaam van de graskarper is langwerpig en zijdelings afgeplat. Op de flanken heeft de graskarper vaak een goudachtige glans. De kleur van de graskarper varieert van donkerbruin tot olijfgroen. 

Hoe groot kan een graskarper worden?

Deze vis kan een indrukwekkende lengte bereiken van ongeveer 1 meter en kan een gewicht van wel 25 kilogram bereiken. De kop van de graskarper is groot en heeft een onderstandige bek met kleine tandjes. 

Wat eet een graskarper?

De kleine tandjes maken het mogelijk voor de graskarper om algen en planten te eten, wat een belangrijk onderdeel vormt van zijn dieet. Graskarpers worden vaak gebruikt in vijvers om de vegetatie onder controle te houden. Ze staan bekend om hun vermogen om grote hoeveelheden waterplanten te eten, waardoor ze ideaal zijn voor vijvers die lijden onder overwoekerende plantengroei. 

Graskarper in koivijver

Deze vis kan ook worden gebruikt in koivijvers om algen te bestrijden en het water helder te houden. Maar let wel op een graskarper blijft grote hoeveelheden planten eten. Dus in siervijvers waar de vegetatie op orde is zullen ze het nou juist uit balans trekken door te veel waterplanten weg te eten. Daarbij eet een graskarper veel dus heeft hij ook veel ontlasting. Hiervoor is vaak een filtersysteem nodig om dit te verwerken. 

Graskarper prijs

Graskarpers zijn bij ons verkrijgbaar in verschillende maten en prijsklassen. Kleine graskarpers kunnen worden gekocht voor een betaalbare prijs, terwijl grote graskarpers duurder kunnen zijn vanwege hun indrukwekkende grootte en gewicht. 

Grote graskarper of kleine graskarper?

Het is belangrijk om de juiste maat graskarper te kiezen voor uw vijver, zodat ze effectief kunnen zijn bij het beheersen van de plantengroei. 

Al met al is de graskarper een vis met een opvallend uiterlijk en unieke kenmerken. Met zijn langwerpige, zijdelings afgeplatte lichaam en goudachtige glans op de flanken is deze vis zeker een opvallende verschijning in elke vijver. Daarnaast is de graskarper ook een nuttige vis die kan helpen bij het beheersen van waterplanten en algen, waardoor hij een populaire keuze is voor vijvereigenaren. Wilt u weten of een graskarper past bij uw vijver? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droom zwemvijver, siervijver of koi-vijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Zwemvijver, koi-vijver of siervijver? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.

Ga naar de bovenkant