Om al vroeg kleine storingen in het biologische systeem van uw vijver op te sporen en direct in te kunnen grijpen, moet u altijd zicht houden op de inwendige waarden van het water. De waterkwaliteit is voortdurend aan verandering onderhevig: de jaargetijden, zon, regen, wind, de planten, de vissen en de milieu-invloeden spelen een grote rol. Als u steeds wilt weten, wat er in en met uw vijverwater aan de hand is, moet u het regelmatig testen.

U kunt zelf eenvoudig en snel de diagnose stellen van de toestand waarin het water verkeert. Hiervoor zijn praktische en betrouwbare testsets en quicksticks verkrijgbaar. Met de AquaActiv QuickSticks 6in1 van Oase kunt u gemakkelijk en snel uw KH waarde meten.

De carbonaathardheid geeft de pH- buffercapaciteit van het water aan. Deze stabiliseert de pH-waarde. Zo doende is de pH-waarde bij een lage carbonaathardheid instabiel en kan daardoor steeds weer plotseling ver- anderen. De optimale carbonaathardheid voor tuinvijvers ligt bij 5 – 8 °dkH.

U kunt de carbonaathardheid van het water vaststellen door het meetveld voor carbonaathardheid (KH) van de teststrook te vergelijken met de betreffende kleurentabel op het etiket van het blik. Een overgangskleur geeft een tussenwaarde aan.

Om de hardheid te verlagen, raden wij aan om AquaActiv AquaHumin te gebruiken. Om de hardheid te verhogen kunt u de vijver-optimaliseerder AquaActiv OptiPond inzetten.

Bewaren