We zijn allemaal wat bewuster geworden van ons energie verbruik met de hoge energieprijzen van tegenwoordig. We willen nog wel blijven genieten van ons woongenot, ons eigen huis en onze eigen tuin en ook onze vrijetijd die we hierin spenderen. En daarbij is er niks duurzamer dan genieten in uw eigen achtertuin. Maar al heeft u een flink zwembad dat ook nog eens verwarmd wordt dan weet u dat dit behoorlijk aantikt op de energierekening.

Een zwembadpomp kunt u niet tijdelijk uitzetten mits u het zwembad leegmaakt of u heeft in no-time een groen bad. In het geval van een zwembad wat bekleed is met folie kunt u ook de zwembadverwarming niet geheel uitzetten in de winter omdat het water anders kan bevriezen en dit schade kan brengen aan de zwembad wanden. Dus of u zult het zwembad leeg moeten maken in de winter om energie kosten te besparen of u moet het zwembad afdekken en u moet alles toch op een laag pitje laten draaien in de winter. Leeg maken is natuurlijk zeer jammer voor het aanzicht van de tuin en tevens ook gevaarlijk. Minimaal stoken is natuurlijk nog steeds vrij prijzig met deze energieprijzen en dus ook zeer jammer omdat het toch niet warm genoeg is om in te zwemmen maar het u toch een heleboel geld kost.

Een zwembad heeft vaak zwaardere pompsystemen nodig dan een zwemvijver. En daarbij is een zwemvijver meestal niet verwarmd en hoeft in ieder geval nooit persé in de winter verwarmd te worden. Bij een zwemvijver is het mogelijk om naast het normale filtersysteem ook nog een plantenfilter toe te passen. Dit verlaagt nog meer de energiekosten en ziet er het gehele jaar door natuurlijk uit.

Een zwemvijver heeft andere normen dan een zwembad. Een zwembad is veelal van lichte ondergrond waar men geen algen op wil zien, dit ziet er namelijk ook niet uit op een licht kleurig ondergrond. Een zwembad wordt meestal chemisch ondersteund om het helder te houden en wordt meestal verwarmd. Ofwel bij een zwembad denkt u aan een brandschoon, lichtblauw, strak en verwarmd bad. Maar dit komt met een prijs. Een hoge energieprijs en het visuele plaatje van een zwembad is in de winter in Nederland minder mooi. Een zwemvijver daarentegen is het gehele jaar door een visueel genot en lager in de energiekosten.

Een zwemvijver is eigenlijk gewoon een vijver, maar zo ingericht dat u er ook in kunt zwemmen. Het oogt dus het gehele jaar door als een vijver. Met eventueel prachtige beplanting van kleurrijke waterplanten in een plantenfilter eromheen en eventueel zelfs met prachtige koi-karpers die het gehele jaar door de vijver sieren en waar u gewoon tussen kunt zwemmen. Dat is pas een unieke ervaring!

Een zwemvijver heeft net als een gewone vijver vaak een donkere ondergrond. Van zwart tot antracietgrijs tot iets lichter grijs. Wij raden wel altijd een vrij donkere kleur aan, omdat een zwemvijver wel algen mag bevatten. Niet te veel, maar genoeg om zijn waterkwaliteit in balans te houden. Dit hoort bij de natuurlijke biotoop. Zie een zwemvijver als een natuurlijk zwemmeer dat wel helder is en heerlijk gezond water heeft om in te zwemmen, maar wat wel natuurlijke sporen bevat. Bij een zwembad zouden deze natuurlijke sporen raar en meteen vuil staan maar bij een zwemvijver mag het. Daarom moet u meestal een zwembad veel vaker onderhouden dan een zwemvijver.

Een zwemvijver hoeft niet aan dezelfde standaarden te voldoen als een zwembad, doordat een zwemvijver een hele andere invalshoek heeft als een zwembad. Daar waar een zwembad alleen voor zwemgenot is, is een zwemvijver tevens een prachtige vijver en een aanvulling voor het natuurlijk ecosysteem van uw tuin. Hiervoor heeft vaak een zwemvijver minder zware pompen dan een zwembad en veelal geen verwarming in tegenstelling tot een zwembad. Ja het gebruik is meestal ook heel anders. Als u niet van kou-training net als de Wim Hof Methode houdt dan zult u in het geval van een zwemvijver alleen in de zomer zwemmen. Bij een verwarmd zwembad kan dit al iets eerder en nog iets langer. Maar het scheelt u dan ook een hoop in energiekosten en in onderhoud. Want ook het onderhoud is bij een zwemvijver veelal lager omdat de zwem-vijver niet geheel blad-loos hoeft te zijn in de winter en de wanden niet piekfijn alg-loos hoeven te zijn.

Heeft u een zwembad en bent u aan het twijfelen om hem aan te houden? Misschien weet u niet zo goed wat u er mee moet doen? Wordt er minder gebruik van gemaakt de laatste tijd maar kost het u wel veel meer energie dan voorheen? Bent u de hoge energierekeningen beu maar wilt u niet zomaar geheel afscheid nemen van een bad en water in uw tuin? Dan is het ombouwen van uw zwembad tot zwemvijver misschien wel iets voor u! Een zwemvijver is duurzamer dan een zwembad. Natuurlijk blijft u stroomkosten behouden. Want ook een zwemvijver heeft een pomp nodig en een filterinstallatie. De aanschaf hiervan zal dan ook in het begin een hoge kostenpost zijn. Maar op langer termijn is een zwemvijver voordeliger. Een zwemvijver heeft minder KW nodig, minder onderhoud, kan zonder verwarming en kan veelal met een plantenfilter. Wilt u weten wat in uw situatie de mogelijkheden zijn om uw zwembad om te bouwen tot zwemvijver? Neem dan contact met ons op! Dan maken wij graag vrijblijvend een afspraak met u om de mogelijkheden te bespreken!