Tuinvijvers voor de echte plantenliefhebbers!

Een tuinvijver kunt u aanleggen met bijvoorbeeld vijverfolie. Het voordeel bij vijverfolie is dat het flexibel is, waardoor u iedere vorm kunt geven aan uw vijver. In combinatie met mooie waterplanten krijgt de vijver een natuurlijk geheel en daarom spreekt men soms ook over een siervijver.

 

Tuinvijvers

Ontwerp tuinvijvers

Ook voor een tuinvijver is de ligging erg belangrijk. Houdt rekening met de stand van de zon overdag en probeer gedurende de dag wat schaduw aan de tuinvijver te geven. Sommige vijverplanten die u in de tuinvijver zult plaatsen houden ook van wat schaduw.

Het beste is om de vijver ‘s-morgens zonlicht te geven en te proberen om schaduw in de vijver vanaf vier of vijf uur ‘s-middags op de vijver te krijgen. Dit voorkomt weer dat het vijverwater aan grote temperatuurschommelingen wordt blootgesteld.

Bij Vijvercentrum De Scheper kunt u ook voor uw siervijver terecht voor een goed ontwerp, inclusief beplantingsplan. Hiermee creëren we een mooie basis van waar uit we kunnen berekenen wat voor filtersysteem uw tuinvijver nodig heeft. Dit kan zowel een natuurlijke filtering als een filterinstallatie zijn. Met een goede filtering van uw vijver bent u verzekerd van een heldere vijver waar u jaren van kan genieten !

Tuinvijvers

Planten

Wat is een siervijver zonder planten?!
Bij een tuin vijver dient u rekening te houden met de verschillende dieptes die met name waterplanten nodig hebben. We geven een overzicht :

  • Moerasplanten : circa 20 centimeter
  • Waterplanten : circa 40 centimeter
  • Waterlelies : circa 60 – 80 centimeter (sommige waterlelies kunnen tot 120cm diep)
  • Zuurstofplanten : circa 60 – 80 centimeter

Vijvercentrum De Scheper beschikt in het vijverseizoen over meer dan 200 verschillende vijverplanten. Ons aanbod omvat alle bovengenoemde planten in vele soorten en maten. Kom gerust eens kijken op ons vijvercentrum voor de mogelijkheden!

Vissen in een tuinvijver

Het aantal en soort vissen in een tuinvijver dient u te beperken. Bepaalde soorten zoals koi en/of steuren kunt u niet in een plantenvijver houden. Koi dient een minimale diepte van 150 centimeter te hebben (en liefst geen planten) en een steur zal zich vastzwemmen tussen de planten in de vijver. Een beperkt aantal goudvissen, goudwinde en/of zonnebaars kunt u wel in een siervijver houden.

Tuinvijvers

Biologisch reinigen vijverwater

Een tuinvijver kan tevens dienen als vijverfiltersysteem. Stel u heeft een zwem- of koivijver. Door naast uw zwem- of koivijver een siervijver te schakelen, kunt u het water van de zwem- of koivijver 100% biologisch reinigen. Het vuile (zwem)vijverwater wordt naar de siervijver vervoerd door middel van een vijverpomp, waarna het weer terugloopt naar de zwem- of koivijver.

De doorstroming van tuinvijver naar zwemvijver is wel iets om in de gaten te houden. Dit mag zeker niet te snel gaan. Als het vijverwater van de zwem- of koivijver te vlug terugstroomt kunnen planten in de tuinvijver hun werk niet doen. Zorg dus voor een zeer langzame doorstroming terug naar de zwem- of koivijver.

Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat de vijver voldoende groot is om de zwem- of koivijver te reinigen. Dit betekent dat de verhouding tuinvijver – zwem- of koivijver circa 1:3 dient te zijn.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren