Waterkwaliteit

Een vijver is een natuurlijkjuweeltje voor uw tuin! Iets wat uw oog moet strelen en een toegevoegd waarde moet zijn aan het aanzicht van uw tuin. Een pracht en praal aan helder vijverwater, kleurrijke vissen, waterplanten en alle andere natuurlijke elementen die hierbij komen kijken. Maar een vijver blijft een natuurlijk organisch goed. Iets wat nooit constant is. De vijver wordt blootgesteld aan allerlei natuurlijke elementen. Zoals regen, onweer, zon, bladinval maar ook ontlasting van vissen, detoxificatie van afstervende waterplanten en noem zo maar op. Al deze factoren hebben invloed op de waterkwaliteit van uw vijver. En de kwaliteit van uw water heeft invloed op de helderheid van uw vijver, niemand wil een troebele vijver. En ook heeft het invloed op de gezondheid van uw vijver, iedereen wil het beste voor de vissen en planten in de vijver.

Om uw vijver helder en gezond te houden en uw biotoop in de vijver optimaal in balans te houden zult u moeten blijven observeren wat de invloeden zijn op uw waterkwaliteit en zult u hier vervolgens op moeten anticiperen. Dit doormiddel van het regelmatig testen van het water op bepaalde stoffen. Dit kunt u heel gemakkelijk zelf doen met een watertest of kunt u ook door ons laten doen door langs te komen met een potje vijverwater dan testen wij het voor u. Met deze test kan er gezien worden welke stoffen de vijver te kort komt of nou juist te veel heeft. Hiervoor kunnen er stoffen worden toegevoegd waardoor de vijver weer terug in balans komt. Door het water op de juiste manier te behandelen kun je het biologisch evenwicht het gehele jaar door blijven ondersteunen.

Wat is de waterkwaliteit van een heldere vijver?

Als de waterkwaliteit in balans is, is de vijver helder, zijn de vissen gezond en gelukkig, groeien de waterplanten, ofwel is de gehele biotoop in evenwicht. Is de waterkwaliteit uit balans krijgt u een troebele vijver door draadalg, kunnen uw vissen ziek worden en kunnen uw planten niet groeien. Maar wat zijn de factoren die ervoor zorgen dat het water in balans is?

Er zijn drie belangrijke factoren voor een goede waterkwaliteit;

Zuurstof

In de vijver bevindt zich een voortdurende kringloop van verwerking van CO2 tot zuurstof plaats. Planten, vissen, maar ook de goede bacteriën voor de vijver hebben zuurstof nodig. Maar naast dat planten zuurstof verbruiken produceren ze ook zuurstof. Zuurstofplanten zijn dus een belangrijk element voor het zuurstofgehalte in de vijver. Deze verwerken koolzuur en voedingszouten (mineralen) tot zuurstof. Daarom dat het vijverwater voldoende mineralen, koolzuur en zuurstof moet bevatten. Wanneer een van deze elementen niet in balans is wordt de biologische kringloop verstoord en krijgt u een troebele vijver. Dit heeft dus invloed op de helderheid maar ook op de gezondheid van het vijverwater.

Genoeg zuurstofplanten in een vijver zorgen ervoor dat er een natuurlijk verwerkingsproces plaatsvindt van voedingsstoffen tot zuurstof. Worden deze niet verwerkt of niet genoeg, dan kan er algengroei ontstaan. Dit omdat draadalgen ook leven op dezelfde voedingsstoffen als de planten en bij een overvloed aan overgebleven voedingsstoffen zich hier goed op gedijen waardoor u een groen water vijver krijgt.

Naast het tegen gaan van draadalgengroei en zuurstof produceren voor de vissen, ondersteund de zuurstof wat ze produceren ook het goede bacterieleven. Goede bacteriën zijn nodig om koolzuur te produceren waarvan de planten weer kunnen leven. Het is dus een vicieuze cirkel die in balans moet zijn.

Maar niet alle vijvers hebben genoeg of überhaupt vijverplanten. Zoals bij een koivijver. Hier kan dus nooit uit zichzelf een natuurlijk evenwichtig proces plaatsvinden. In deze situatie zal er gebruik gemaakt moeten worden van vijverpompen en vijverfilters. Heeft de vijver wel zuurstofplanten maar is er gebleken dat er toch te weinig zuurstof in het water is dan kan dit ook nog altijd worden aangevuld met een luchtpomp. Daarnaast zijn er middelen om het bacterie leven te ondersteunen en middelen om algengroei tegen te gaan. Deze middelen kunt u toevoegen aan het water en ondersteunen ook het natuurlijk zuurstofproces.

Bacteriën

Zoals hierboven vermeld, hebben ook de goede bacteriën een belangrijke rol in het biologische proces. Deze bacteriën houden mede het vijverwater helder en gezond. Dit omdat ze koolzuur produceren en zoals eerder vermeld dient koolzuur als voedingsstof voor de zuurstofplanten. Als er te weinig koolzuur aangemaakt wordt kunnen zuurstofplanten afsterven. Daarnaast zetten deze bacteriën schadelijke en giftige stoffen, zoals ammoniak en nitriet, om tot gezondere stoffen voor de vijver. Is de vijver in balans dan vermenigvuldigen deze bacteriën zich uit zichzelf tussen de waterplanten. Bij koi-vijvers, waar geen planten aanwezig zijn, is het daarom noodzakelijk om een filterinstallatie te hebben met daarin de bacteriën. Ook hiervoor zijn diverse middelen zoals hele bacterieculturen en voedingsproducten om de bacteriën te ondersteunen beschikbaar in onze webshop onder vijver bacteriën.

Veelal worden bacteriën toegevoegd om een nieuwe filter op te starten of de vijver in het voorjaar op te starten. Natuurlijk is het belangrijk nitrificerende bacteriën toe te voegen voor het op gang brengen van de stikstofkringloop, maar ook voor het onderhoud is het verstandig wekelijk kleine na doseringen aan het water toe te voegen. Helemaal optimaal is met een doseerpomp bijvoorbeeld van AquaForte. Naast bacteriën voor een vijver of vijverfilter op te starten zijn er ook specifieke bacteriën om de slibafbraak te versnellen. Houdt uw vijver perfect in balans en voeg regelmatig bacteriën toe voor optimaal resultaat.

Water waarde

Als we gaan kijken naar de waterwaarde zijn er 6 belangrijke waardes die we graag willen meten:

PH-waarde geeft de zuurtegraad van het water aan. (Optimaal voor de vissen is een waarde tussen 7,0 en 8,5)

GH-waarde geeft de hardheid van het water aan. (Ideaal is een waarde tussen 8 en 12)

KH-waarde geeft de carbonaathardheid aan. De KH-waarde dient als stabilator voor de PH waarde. (Ideaal waarde ligt tussen 8 en 12)

NO2-waarde (Nitriet) dient zo laag mogelijk te zijn. Bij een waarde hoger dan 0,15 mg/liter komt men in de gevarenzone. Bij waarden hoger dan 0,50 mg/liter dient men direct minimaal 50% van het water te verversen).

NO3-waarde (Nitraat) dient niet hoger te zijn 50mg/liter) Meestal duiden hogere waarden op een te hoog visbestand of dat men te veel voert. Voeding matigen is dus het advies indien men te hoge nitraatwaarden blijft meten. Waterverversing zal de nitraatwaarden doen verlagen.

Ammoniak NH4 dient ook minimaal te zijn. Vooral bij pas opgestarte vijvers kan deze waarde tot problemen leiden. Een waarde tussen 0,2 en 0,5 kan al dodelijk zijn voor Koi vissen. Indien NH3 wordt gemeten, dient het water direct met minimaal 50% te worden ververst. Indien u een ammoniak vergiftiging constateert, dient u ook direct te stoppen met voeren van de vissen.

Deze zes waardes moeten eveneens als het zuurstofpeil en de bacterie biotoop perfect in balans zijn voor een optimaal biologisch evenwicht en een heldere vijver. De waterwaarden kunt u gemakkelijk meten met een van de zelftest-sets die u kan kopen in onze webshop en waarvan u de waardes op onze site kan invullen om zo te kijken wat u het beste kunt doen om uw vijver te behandelen. Maar u bent ook altijd welkom om bij ons langs te komen voor een gratis test van uw water. En om het water zorgvuldig uit te laten meten en u vervolgens door ons te laten adviseren. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden om uw vijver met regelmaat te testen, hier meer over bij de rubriek “Hoe kan ik de waterkwaliteit van mijn vijver testen?”. Naar mate van de uitslagen van de waardes kunnen wij een advies geven over een behandelplan. Wij hebben diverse producten in ons assortiment waarmee u de waardes in uw vijverwater weer op het juiste gezonde peil kunt brengen.

Hoe kan ik de waterkwaliteit van mijn vijver testen?

Er zijn diverse methoden om de kwaliteit van vijverwater regelmatig te beoordelen. Naast gewoon visuele beoordelingen van uw vijver (denk hierbij bijvoorbeeld aan het zien happen van de vissen naar lucht, het zien van draadalg in de vijver of het constateren van een troebele vijver) zijn er grofweg drie methoden:

Met test strips uw vijverwater testen

Deze methode is erg simpel. Vijverwater testen met teststrips zijn tegenwoordig erg populair en geven u snel een overzicht van de waterwaarden in uw vijver. Voorheen werd gezegd dat deze methode minder accuraat zou zijn ten opzichte van de andere methoden. Tegenwoordig zijn deze test strips zeer goed door ontwikkeld en kunt u deze met een gerust hart gebruiken om snel de waterkwaliteit te bepalen.

Druppelmethoden

Daarnaast worden vijverwater testen door middel van druppelmethodes ook vaak gebruikt. Door middel van het toevoegen van de testvloeistof aan een bepaalde hoeveelheid vijverwater kan snel duidelijk worden hoe bepaalde waterwaarden zich verhouden tot elkaar.

Elektronische methode

Als men vaak het vijverwater wil testen is dit misschien de beste oplossing. Het elektronisch vijverwater testen is voor de echte professionals. Op het elektronisch meetinstrument kan nadat het in contact is gebracht met het vijverwater, digitaal worden uitgelezen welke waarde uw vijverwater heeft. Zeer recent zijn er ook digitale testmiddelen op de markt gekomen die niet met een elektrode werken maar digitaal kleuren uitlezen.

Gratis water testen en advies

Al bovenstaande methodes kunt u aanschaffen via onze website. Na het testen kunt u de waardes invullen op onze website via onze waterwaarden formulier. Naast de waardes vraagt het formulier ook om een algemeen beeld te schetsen van uw vijver situatie. Dit formulier wordt naar ons gestuurd en aan de hand daarvan zullen wij u via mail advies geven over het behandelplan.

Wilt u graag uitgebreider advies en u water gratis laten testen door een professional? Dan kunt u ook langskomen met een potje water bij onze winkel. Dan gaan we samen werken aan een heldere vijver en bovendien een gezonde vijver!