Draadalg

Draadalg in de vijver

Een veel voorkomend probleem bij vijvers is draadalg. Vooral in de zomermaanden is de kans op draadalg groot. Toch is het belangrijk om in het voorjaar de vijverfilter op te starten, zo wordt de vorming van draadalg tegen gegaan. Draadalg is namelijk een hardnekkig probleem, waar uw moeilijk vanaf komt in de vijver. Wanneer u alleen de draadalg verwijderd en de oorzaak van de draadalg niet aanpakt, zal het probleem blijven terugkeren.

Vijvercentrum De Scheper heeft een speciaal product ontwikkelt voor het voorkomen van draadalg. Algostabiel helpt effectief de draadalgen in uw vijver te verwijderen. Draadalg is anders als zweefalgen. Wanneer het vijverwater zo groen is dat uw vissen en planten niet meer zichtbaar zijn, dan heeft u last van zweefalgen. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Draadalg in de vijver

Draadalg is eigenlijk een waterplant, die zich ontwikkelt bij een goede waterkwaliteit. Wanneer uw vijver dus last heeft van draadalg, is de waterkwaliteit vaak goed. Een belangrijk kenmerk bij draadalg is dan ook dat de vijver veelal kraakhelder is. Maar wat is dan het probleem van draadalg?

Esthetisch geeft draadalg een mindere aanblik, maar ook zorgt het voor ‘zacht vijverwater’. We zullen dus maatregelen moeten zoeken in onder andere het ‘harder’ maken van het water.

– Draadalgen in de koivijver– Voorkomen van draadalg– Hoe ontstaat draadalg?– Ideale waterwaarden– Draadalg aanpakken met Algostabiel– Bekijken wat uw waterwaarden zijn?

Draadalgen in de koivijver

Daarnaast kunnen lange draadalgen problemen gaan geven. Als draadalg bijvoorbeeld in een vijverpomp verstrikt raakt, zal de werking van uw vijverfilter installatie of waterval kunnen gaan haperen. Draadalg in een koivijver kan dus vervelende situaties opleveren.

Koivijvers moeten altijd een optimale waterkwaliteit hebben, omdat de bewoners van dit soort vijvers – koi – bij het minste of geringste probleem in gevaar kunnen komen. Een optimaal werkende vijverfilter installatie is dus een vereiste.

Als u steuren in de vijver heeft bestaat de kans dat ze zich ‘vastzwemmen’ in de lange draadalgen. Een steur kan alleen maar vooruit zwemmen. Nooit terug. Bij overmatige draadalgen in uw vijver bestaat er dus een verhoogde kans op steuren die in de draadalg verstrikt raken en daardoor sterven.

Esthetisch geeft dus een mindere aanblik. Vaak heeft een vijver die te maken heeft met draadalgen ook ‘zacht vijverwater’. We zullen dus maatregelen moeten zoeken in onder andere het ‘harder’ maken van het water.

Voorkomen van draadalg

De vorming van draadalgen in een vijver is eigenlijk een combinatie van factoren. Zoals gezegd, draadalg is een waterplant. Het feit dat deze plant goed groeit in uw vijver is ook direct een indicatie dat de voeding van deze waterplant zeer goed te noemen is. Vijverplanten krijgen voeding door de afvalstoffen van vijvervissen. De ontlasting van vijvervissen zorgt ervoor dat uw planten in de vijver kunnen groeien. We moeten hier dan ook de hoofdoorzaak zoeken.

Daarnaast hebben planten zon en kooldioxide nodig. Bij overmatige draadalgen in uw vijver zien we vaak een combinatie van:

 • Perfecte waterkwaliteit
 • Goed werkend vijver filter = voldoende bacteriën
 • Teveel voeren – dus meer ontlasting
 • Veel zon en hogere temperaturen
 • Zuurstofrijk water – teveel beluchten?

Prima waterkwaliteit

Wat zijn nu eigenlijk perfecte waterwaarden? De meest belangrijke indicatoren voor goed vijverwater sommen we voor u op:

 • GH = minimaal 10
 • KH = tussen 7 en 10
 • PH = tussen 7 en 7,5

De GH en KH worden uitgedrukt in DH (graden Duitse hardheid)
Elke vijver opstarten in het voorjaar is belangrijk om goed aan een vijverseizoen te beginnen.

Teveel voeren van vijvervissen

Als de vissen in de vijver teveel gevoerd worden, zullen zij ook meer ontlasting afscheiden. Deze ontlasting is als het ware de mest voor uw waterplanten en dus ook voor draadalg. Zoals gezegd; draadalgen zijn waterplanten! Meer mest, betere groei. Zorg ook voor een optimale visbezetting in uw vijver. Teveel vissen in uw vijver leveren natuurlijk ook meer ontlasting op. Een goed werkend vijver filter waarin bacteriën de afvalstoffen afbreken is onmisbaar bij een gezonde vijver.

Zon en hoge temperatuur

Bij een warme of zelfs hete zomer zal de temperatuur van het vijverwater ook hoger worden. Hierdoor zullen draadalgen sneller groeien. Probeer de vijver altijd zo aan te leggen dat er gedurende de dag ook schaduw op de vijver valt. Hierdoor wordt het aantal uren direct zonlicht op de vijver (en dus waterplanten) enigszins beperkt. Dit zal ertoe bijdragen dat de groei van draadalg wordt geremd. Drijfplanten en waterlelies vormen een natuurlijk filter voor zonlicht.

Zuurstofrijk water

Een andere manier om draadalgen te bestrijden is om het zuurstofgehalte van de vijver niet te hoog te laten zijn. Zuurstofrijk water zorgt ook weer op een verhoogde kans op draadalg in de vijver. Beperk het beluchten van de vijver is dus het advies. Extra beluchten doet u alleen bij de kans op naderend onweer. Het is bovendien het beste om ‘s-nachts (zonder zonlicht) het vijverwater te beluchten.

Vijver met draadalgen

Hoe ontstaat draadalg?

Het ontstaan van draadalgen in uw vijver is een combinatie van vele factoren:

 • warm vijverwater
 • veel zon
 • teveel voeren
 • te weinig bacteriën die afvalstoffen afbreken
 • verkeerde waterwaarden

Door meer zon verwarmt het vijverwater en neemt het zuurstof gehalte in het vijverwater af. Veel mensen plaatsen zuurstofpompen in de vijver om het zuurstof gehalte op peil te houden. Juist deze combinatie, warmte, zon en veel zuurstof zorgt voor de vorming van draadalg. Als u daarnaast ook nog eens veelvuldig voert en daardoor meer afvalstoffen in het water komen, heeft u bijna direct de garantie op draadalgen in uw vijver.

Ideale waterwaarden

Zorg dus voor goede waterwaarden. Naast een stabiele PH waarde is de GH en KH waarde belangrijk om draadalg te voorkomen. Door het gebruik van waterstabiel kunt u waterwaarden reguleren op een natuurlijke manier. Om draadalgen te voorkomen dienen GH en KH de volgende waarden te hebben:

 • GH tussen 10 en 15
 • KH tussen 6 en 10
 • PH tussen 7,0 en 7,5

Vijvercentrum De Scheper biedt u de mogelijkheid om uw waterwaarden online in te sturen via onze website. Nadat u de waterwaarden hebt gemeten kunt u deze via e-mail insturen naar ons, waarna wij deze waarden zullen beoordelen en u daarna van een passend advies zullen voorzien.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Draadalg aanpakken met Algostabiel

Vijvercentrum De Scheper heeft het product tegen draadalgen. Dit product werkt perfect en helpt dus tegen draadalgen. Algostabiel dient echter pas ingezet te worden nadat de waterwaarden van uw vijver ook geconditioneerd en optimaal zijn. Anders heeft gebruik geen zin.

Bij een juiste dosering en regelmatig gebruik zal Algostabiel uw probleem doen oplossen. De groene draadalgen zullen bruin van kleur worden na gebruik van Algostabiel en daarna afsterven. Bij gebruik van een goed vijverfilter zullen de resten van de draadalgen achterblijven in de vijverfilter. In andere gevallen (geen vijverfilter) zullen de resten op de bodem van de vijver neerdalen. Dit product wordt alleen in ons vijvercentrum verkocht en is dus nergens anders verkrijgbaar. Snel bestellen via onze webshop kan natuurlijk ook – U heeft dan dit product binnen enkele dagen in huis.

Algostabiel wordt aangeboden naast ons eigen product “Waterstabiel”. Zoals de naam als zegt, zorgt Waterstabiel voor het constant houden van uw waterwaarden.

Algostabiel en waterstabiel

Bekijken wat uw waterwaarden zijn?

Heeft u de beschikking over een testset om waterwaarden te testen, dan kunt u de resultaten van uw test eenvoudig aan ons kenbaar maken door middel van ons ‘waterwaarden-formulier‘. U ontvangt daarna per e-mail een advies op maat om perfecte waterwaarden te krijgen.

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.