Zuurstofplanten

Zuurstofplanten noodzaak voor de vijver

Zuurstofplantenzijn essentieel voor elke natuurlijke vijver. Het is misschien wel de belangrijkste waterplant in uw vijver. Zuurstofplanten zorgen grotendeels voor een gezonde en heldere vijver. In dit artikel over zuurstofplanten leest u over de voordelen, het gebruik, de hoeveelheid, tips over deze bijzondere waterplanten en het nut van zuurstofplanten in de vijver. Zo kunt u de zuurstofplanten optimaal laten groeien, waardoor het rendement van deze vijverplanten optimaal benut wordt. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

De functie van zuurstofplanten in de vijver

Wat doen zuurstofplanten nu eigenlijk voor uw vijver? In het onderstaande gedeelte wordt uitgelegd welke functie zuurstofplanten in de vijver hebben.

Zuurstofplanten zorgen namelijk voor:

 • Een heldere vijver
 • Voldoende zuurstof in het water
 • Afbraak van afvalstoffen van vijvervissen
 • Vermindering kans op algengroei in uw vijver

Dit soort waterplanten zijn dus erg belangrijk voor uw vijver. Voedingstoffen in het vijverwater worden omgezet in zuurstof voor vijvervissen en overige waterplanten. Zuurstofplanten zorgen dus in eerste instantie voor het verminderen van afvalstoffen in het vijverwater. Op deze manier wordt continue aan het biologisch evenwicht in uw vijver gewerkt. Een natuurlijk proces dus, waar uiteindelijk de flora en fauna in uw vijver van profiteert.

Een zuurstofplant vraagt dezelfde voeding als bijvoorbeeld algen. Daardoor is de kans groot dat wanneer u voldoende zuurstofplanten in uw vijver plaatst, algen achterwege zullen blijven. Draadalgen in de vijver kunnen ontstaan doordat het bacteriële proces van afbraak van afvalstoffen niet of niet goed werkt. Door voldoende van dit soort planten in de vijver te plaatsen vermindert u dus automatisch de kans op deze draadalgen problematiek.

– Hoeveel zuurstofplanten heb je eigenlijk nodig in de vijver?– Hoe moet je zuurstofplanten planten in de vijver?– Wanneer zuurstofplanten planten?– Help mijn planten groeien niet!
Zuurstofplanten

Hoeveel zuurstofplanten heb je eigenlijk nodig in de vijver?

Bij het beantwoorden van de vraag hoeveel je nodig hebt, moeten we kijken naar de grote van de vijver. De inhoud van de vijver wordt gemeten in kubieke meters of m³. Over het algemeen kunnen we stellen dat de hoeveelheid die nodig is ligt tussen de vier á vijf bossen per kubieke meter (m³). 1 kubieke meter vijverwater staat gelijk aan 1.000 liter.

In ons vijvercentrum in Oirschot hebben wij in het voorjaar en in de zomer volop zuurstofplanten te koop en voorradig. Denk aan glanzend fonteinkruid, waterpest, aarvederkruid, hoornblad, sterrenkroos, watersla, krabbenscheer, waterranonkel.

De zuurstofplanten zijn te koop op verschillende manieren. Er zijn bosjes planten, deze dient u zelf in vijvermandjes te plaatsen. Gebruik hiervoor Superdensa voor een snelle groei van zuurstofplanten. Daarnaast beschikt ons vijvercentrum ook over een uitgebreid assortiment zuurstofplantjes in kant en klare manden. Deze zijn al voor u geplant in vijveraarde. Als u besluit om met potjes te gaan werken, dient u dus 4 á 5 potjes aan te schaffen per 1.000 liter vijverwater. Zie hiervoor de labels bij de zuurstofplanten op onze tafels.

Het is helaas niet mogelijk om zuurstofplanten online via vijverwinkel.com te bestellen. Wat natuurlijk wel mogelijk is om de vijvermanden via onze webshop te bestellen.

Hoe moet je zuurstofplanten planten in de vijver?

Zuurstofplanten planten in de vijver is een secuur werk. Wanneer u besluit om losse bosjes zuurstof planten aan te schaffen, dient u er rekening mee te houden dat zuurstofplanten in luchtig en poreus groeisubstraat of gemengd met vijveraarde geplant moeten worden. Vooral fonteinkruid groeit beter in een mix met goede vijveraarde.

Het substraat of de vijveraarde is namelijk noodzakelijk om een goede voeding aan de zuurstofplant te geven. Daarnaast wordt vijversubstraat ook gebruikt voor het verzwaren van potten of mandjes. Vijversubstraat is lucht doorlatend en bevorderd de groei. Het poreuse deel is hetgeen wat ervoor zorgt dat wortels van de plant zich goed kunnen hechten in de pot of vijvermand.

Als u de zuurstofplanten in mand of pot aankoopt, hoeft u alleen rekening te houden met het verzwaren met vijversubstraat. In alle manden of potten wordt vijveraarde gebruikt voor een goede voeding.

Wanneer zuurstofplanten planten?

Als u een nieuwe vijver heeft aangelegd doet u er verstandig aan om ook direct zuurstofplanten in het beplantingsplan van uw vijver mee te nemen. Bij het vullen van uw vijver zet u de (verzwaarde) potten of vijvermanden op hun plaats in de vijver. Daarna begint u de vijver rustig te vullen met leidingwater.

Als u planten in een bestaande vijver wilt gaan bijplaatsen, is de beste periode om dit te doen maart tot en met augustus. Op deze manier krijgen ze ook direct de kans om te gaan groeien.

Help mijn planten groeien niet!

De meest gehoorde klacht met betrekking tot zuurstofplanten, is dat ze niet of nauwelijks groeien of zelfs dood gaan. In beide gevallen heeft dit vaak te maken met de hardheid van het vijverwater. Dit is een voorkomend probleem in Nederland, hier wordt vijverwater bijna altijd te zacht. De zachtheid kan verklaard worden door de hoeveelheid regenwater die jaarlijks in Nederland valt.

Om te zorgen dat deze waterplanten goed blijven groeien is het dus noodzakelijk om redelijk hard vijverwater te hebben en te houden. U zult hier dus kunnen ingrijpen door het vijverwater harder te maken met onze producten.

Ook algengroei zorgt voor onvoldoende plantengroei, dat betekent dus dat u eerst de algengroei zult moeten aanpakken. Bekijk de gerelateerde producten op de onze online shop: Vijverwinkel.com. Of kom een keer langs in ons vijvercentrum voor advies of het bewonderen van onze zuurstofplanten.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droom zwemvijver, siervijver of koi-vijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Zwemvijver, koi-vijver of siervijver? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.