Waarom een zwemvijver of een siervijver?
Beide zijn een aanwinst en een visueel natuurlijk kunstwerk voor je tuin. Een vijver is een eyecatcher in het groen of het nu een zwemvijver of een siervijver is. Beide zijn een ecologische biotoop van sprankelend helder natuurlijk water, een weelde aan diverse waterplanten en bloemen, eventueel een kleurrijke waaier aan vissen en alle andere natuurlijke elementen en bewoners die op een vijver af komen.
Beide zijn dus een natuurlijk element van water en leven in je tuin wat je op diverse manieren geheel naar eigen smaak kan vormgeven. Zowel een zwemvijver als een siervijver kan in elke vorm en geheel naar alle wensen worden geplaatst. Het verschil is dat er in een ‘zwem’ vijver ook nog gezwommen kan worden. Omdat je in een zwemvijver graag wil zwemmen en daarvoor de ruimte wil hebben is het wel vaak gebruikelijk om, in vergelijking met een siervijver, minder tot geen waterplanten te plaatsen in het zwemgedeelte. Hierdoor vindt er dus minder verwerking van koolzuur en stikstof tot zuurstof plaats door minder waterplanten in het vijver gedeelte. Wat dan vervangen zou moeten tot eventueel een plantenfilter en een uitgebreidere filtratietechniek dan bij een siervijver.
Een plantenfilter is een borderrand om de zwemvijver heen, gevuld met substraat en waterplanten. Naast dat dit een prachtige border is aan groen om de vijver, dient dit ook als natuurlijke filter. Het water van de zwemvijver loopt met een overloop de plantenfilter in. Hier zakt het door het substraat en wordt het door het substraat en de wortels van de planten gezuiverd om vervolgens weer terug de zwemvijver in te gaan. Omdat er bij een zwemvijver meestal wordt gekozen voor een plantenfilter aan de zijkant in plaats van net als bij een siervijver de planten in de vijver, heeft een zwemvijver vaak wel meer ruimte nodig.
Ook wil je graag bij een zwemvijver dat zo veel mogelijk het vijverwater helder is en dat de bodem slibvrij is. Geheel algen vrij kun je een vijver nooit krijgen. Het is en blijft een natuurlijk bad met een ecologische biotoop. Dit is ook de keuze die je maakt als je de afweging maakt tussen een zwembad of een zwemvijver. Kies je voor een bad wat draait op chemicaliën, zoals chloor en daardoor altijd brandschoon is? Of kies je voor een natuurlijk bad met een ecologische werking en neemt daarbij voor lief dat het leeft en dus ook natuurlijk groen bevat? Des al niet te min wil je ook geen troebel water of groen water in een zwemvijver. En wil je kunnen genieten van heerlijk gezond helder water zonder chemicaliën. Daarom is er bij een zwemvijver wel een uitgebreidere filtratietechniek nodig dan bij een siervijver. Bij een siervijver is het niet erg als er zich door de tijd heen een sliblaag vormt op de bodem of als algen zich soms wat meer ontwikkelen tussen de waterplanten door.
Opgesomd zijn de grote verschillen dus;
- Stipt op een; in een zwemvijver ga je wel graag zwemmen en in een siervijver niet.
- In een siervijver kunt u veel waterplanten plaatsen in het vijver gedeelte.
- In een zwemvijver kies je vaak voor geen waterplanten in het zwemgedeelte.
- Daardoor heeft een zwemvijver vaak een plantenfilter nodig en een uitgebreidere filtertechniek.
- Daardoor heeft een zwemvijver veelal meer ruimte nodig.
- Slibvorming is niet erg bij een siervijver.
- Bij een zwemvijver heeft u liever geen slibvorming waardoor u of bodemdrains zal moeten aanleggen, vaker met een stofzuiger zou moeten werken en/of vaker gebruik zal moeten maken van middelen die algengroei tegen de bodem en wanden tegengaan.