De ideale filteropstelling voor de vijver

De verschillende mogelijkheden van vijverfiltratie

Als u besloten heeft om een vijverfilter te gaan gebruiken om uw water te zuiveren zijn er voor wat betreft de filteropstelling diverse mogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk te weten of u gebruikt gaat maken van skimmers of bodemdrains. De skimmer of bodemdrains moeten ook aangesloten worden op het vijverfilter of de vijverpomp.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Keuze filteropstelling

Alleen gelet op de opstelling zijn er drie mogelijke varianten. Elke variant heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke variant oor u het beste is, dat is afhankelijk van uw eigen wensen. Ten eerste ten aanzien van de opstelling.

 • Drukfilter
 • Pompgevoed systeem
 • Gravity systeem
– Drukfilter– Pompgevoed filtersysteem– Gravity filtersysteem
Tips en tricks vijver

Drukfilter

Het drukfilter vormt vaak de eenvoudigste categorie. Een vijverpomp verplaatst het water door een gesloten filter en het water stroomt van daaruit weer naar de vijver. Omdat het gehele circuit gesloten is kan het  filter ingegraven worden, maar ook hoger geplaatst worden. De leiding of slang die het water terug voert naar de vijver kan ook omhoog lopen bijvoorbeeld naar een waterval of over een verhoogde vijverrand. Dit maakt het heel praktische vijverfilters. Voor de meeste siervijvers zijn deze filters voldoende. De betreffende vijverpomp moet het water door het filter duwen. Hierdoor wordt er vaak iets meer stroom verbruikt, omdat zij extra weerstand moeten overbruggen. Alleen voor grote of wat meer vervuilde vijvers zijn open filters geschikter.

Bij een open filtersysteem zit het verschil erin dat het filter normaal open is. Dus niet zoals bij een drukfilter gesloten. Hierdoor kan ook extra zuurstof aan het filter worden toegevoegd. Afhankelijk van de opstelling onderscheiden wij pompgevoede en gravitaire opstellingen.

Pompgevoed filtersysteem

Het pompgevoed filtersysteem wordt gebruikt voor als u de vijverfilter boven het wateroppervlak wilt plaatsen. De vijverpomp verplaatst het water van de vijver naar het filter. Een groot voordeel hierbij is dat de UV-lamp dan tussen de pomp en het filter komt. Geklonterde algen door de UV kunnen dan direct in de filter opgevangen worden. Na het filter loopt het water op zwaartekracht weer terug in de vijver. Deze leiding kan dus niet meer omhoog. Het aan het zicht onttrekken van dit filtersysteem vereist wat creativiteit. Zorg ervoor dat het filter voor onderhoud goed toegankelijk blijft.

Gravity filtersysteem

Het gravity filter wordt op hetzelfde waterpeil geplaatst als de vijver zelf. Vaak worden deze filters dus in de grond of in een put geplaatst. Tussen het filter en de vijver komen dan voldoende dikke leidingen aangesloten op bijvoorbeeld een bodemdrain of skimmer. In de vijver komt dus geen pomp. Ook het filter zelf kan makkelijk worden weggewerkt. De vijverpomp verplaatst het water vanuit de filter naar de vijver of eventuele waterval. Doordat hier vaak het minste hoogteverschil overbrugt hoeft te worden, kunnen hier de meest energiezuinige pompen worden gebruikt. Technisch is de installatie wat ingewikkelder, maar omdat alles aan het zicht onttrokken kan worden wel het mooiste voor uw vijver.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droom zwemvijver, siervijver of koi-vijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Zwemvijver, koi-vijver of siervijver? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.