Vijververwarming gebruiken betekent dat we meestal ook direct dat we een andere periode van het jaar ingaan. Een vijver verwarmen doet u meestal in de koudste periode van het jaar, meestal in de winter periode dus.

Vijver verwarming houdt in dat u de vijver open wilt houden en dat er dus geen ijsvorming op de vijver kan komen, doordat het vijverwater wordt verwarmd door een verwarming. Maar waarom passen we eigenlijk vijververwarming toe ? Wat is het nut ?

Waarom vijververwarming?

De vijver verwarmen heeft meestal tot doel om de vissen in de vijver niet bloot te stellen aan hele lage temperaturen. Met name als u wat duurdere vissen heeft aangeschaft kunnen grote temperatuurverschillen van het vijverwater tot grote problemen of zelfs verliezen leiden. Een goede verwarming van het vijverwater kan uitkomst bieden. Wist u dat u ook online uw vijververwarming kunt bestellen? Neem een kijkje op onze webshop.

Koivijver verwarmen

Meestal wordt vijververwarming toegepast bij koi vijvers. Koi kunnen in principe wel tegen koud water, maar koi kunnen niet tegen grote temperatuur verschillen van het vijverwater. En dat is de echte reden om vijverwarming toe te passen als u bijvoorbeeld een mooie (of dure) selectie koi in uw vijver hebt rond zwemmen.

Met een vijver verwarming kunt u dit probleem perfect oplossen. Door de thermostaat van de vijver verwarming zo in te stellen dat deze bij een minimum temperatuur aanslaat, zal de temperatuur van het vijverwater in principe nooit onder deze ingestelde temperatuur komen.

Als u bijvoorbeeld niet wilt dat het vijverwater zal bevriezen, zal de thermostaat van de vijver verwarming ingesteld worden op bijvoorbeeld 1 of 2 graden. Automatisch wordt daarna de verwarming ingeschakeld als het vijverwater deze temperatuur heeft bereikt en daardoor zal het water nimmer kouder worden dan de ingestelde temperatuur.

Vijververwarming voor zwemvijver

Nederland heeft niet altijd de warmste zomers. Als u een zwemvijver in de tuin heeft liggen of een en toch regelmatig gebruik wilt maken van de mogelijkheden, is vijver verwarming wellicht een mogelijkheid.

Zo kunt u bijvoorbeeld het zwemwater op een minimum temperatuur houden, waardoor u zelfs het hele jaar door kunt genieten van de zwemvijver.

Grote temperatuurverschillen uitschakelen

Een vijver verwarming zal bovendien zorg kunnen dragen voor het stabiliseren van de vijverwater temperatuur. Ook dit is voor koi uitermate belangrijk. Te grote schommelingen kunnen grote stress bij de vissen veroorzaken en dat zorgt op haar beurt weer vaak voor problemen met de gezondheid van de vissen. Bij stress zijn de vijvervissen vaak enorm vatbaar voor ziekten.

Door de vijver te verwarmen, zodra een bepaalde minimum temperatuur wordt bereikt, kunnen dus temperatuurschommelingen worden beperkt.

De capaciteit van de vijververwarming

De capaciteit van de installatie is een belangrijke variabele. Met name de inhoud van de vijver is van invloed op de capaciteit van de vijververwarming installatie. Een grotere vijver heeft over het algemeen een grotere capaciteit nodig. De meeste verwarmingselementen die we kunnen gebruiken voor het verwarmen van het vijverwater hebben capaciteitswaarden die uitgedrukt worden in KW (kilowatt).

Zo leveren wij de volgende type vijververwarming :

  • Vijververwarming 1 KW
  • Vijververwarming 2 KW
  • Vijververwarming 3 KW

Een grotere capaciteit betekent ook direct een hoger energieverbruik.

Echte koi liefhebbers maken gebruik van een vijver verwarming. Zij willen het risico niet nemen op eerder genoemde mogelijke problemen en besluiten tot de aanschaf van een vijver verwarming. Meestal dus om extreme temperatuurverschillen uit te sluiten en daardoor grotere problemen met de koi te voorkomen.

Kijk op onze webshop voor ons leveringsprogramma voor bijverwarming systemen.