Afdekken vijver met een afdeknet in de winterperiode. Waarom zou u dat doen ?

Afdekken vijver : waarom ?

Waarom zou de vijver in de winterperiode afdekken ? Er zijn een aantal voordelen als u besluit de vijver af te gaan dekken.

  • Minder temperatuurschommelingen
  • Geen bladafval in de vijver
  • Ontgassing blijft plaatsvinden

Het afdekken van de vijver kan betekenen dat de temperatuurschommelingen minder hevig zullen zijn. Met name de koude temperaturen (bijvoorbeeld vorst) kunnen de temperatuur per dag enorm doen schommelen. De ene dag nog 6 of 7 graden en de dag erna 3 graden vorst kan er voor zorgen dat ook de temperatuur van uw vijverwater enorm naar beneden gehaald wordt. Natuurlijk willen we een zo stabiel mogelijk klimaat in de vijver en daar hoort ook bij dat uw de temperatuur van uw vijverwater goed in de gaten blijft houden.

Te grote temperatuurschommelingen zullen bijvoorbeeld voor stress bij uw vijvervissen kunnen veroorzaken, hetgeen op haar beurt weer kan leiden tot vervelende ziektes bij de vissen.afdekken vijver met vijvernet

Bladafval

Het afdekken vijver betekent ook direct dat u veel minder bladafval in de vijver zult gaan krijgen. Bladafval gaat, als u het tenminste niet verwijderd uit de vijver, rotten en kan ook weer voor hele vervelende bijwerkingen zorgen. Stel dat u vijvervissen verrot bladafval gaan eten, zal ook dit de gezondheid van uw vijvervissen negatief kunnen beïnvloeden. Bladafval kan op een perfecte manier bij de vijver gehouden worden door bijvoorbeeld een vijvernet of met behulp van polycarbonaat platen. Die laatste zijn ook nog eens vaak geïsoleerd, hetgeen er tegelijkertijd voor zorgt dat ook de temperatuur van het vijverwater minder zal gaan schommelen.

Ijs op de vijver

Als de vorstperiode zorgt dat er een ijslaag op uw vijver komt te liggen, kunnen schadelijke stoffen de vijver niet meer verlaten. Zorgt u er dus altijd voor dat er een opening blijft in het wateroppervlak van uw vijver, waardoor het mogelijk blijft dat schadelijke stoffen worden afgevoerd. U kunt dit gemakkelijk doen met behulp van een luchtpomp. De luchtbellen die de luchtpomp zal produceren zorgen ervoor dat het oppervlakte water niet helemaal dicht kan vriezen.

Bewaren