Vijveronderhoud in de herfst

Lees hier onze tips

De zomer is weer voorbij. Na volop genieten van uw vijver in de afgelopen maanden, hopelijk met mooie temperaturen, is het belangrijk om vijveronderhoud te plegen en de vijver voor te bereiden op de herfst en aankomende winter. Vijveronderhoud in de herfst is in feite uw vijver voorbereiden op de ‘magere’ maanden in het jaar.

De herfst in de periode waarin veel bladeren in uw vijver terecht kunnen komen. Bomen en struiken verliezen hun in deze periode. Als vijvers gelegen in of naast tuinen met veel bomen en struiken, zal de kans op bladeren op en in de vijver groter zijn. Het gebruik van een vijvernet – tegen bladafval is in deze periode wellicht wenselijk bij overmatig bladafval. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Maar wat houdt een vijver onderhouden in?

We streven natuurlijk na dat onze vijvervissen gezond blijven. Ook willen ervoor zorgen dat de vijver volgend jaar nog mooier wordt dan het afgelopen jaar. Dit alles betekent dat u regelmatig vijveronderhoud moet plegen. De herfst is een periode waarin u wat extra aandacht geeft dus de vijver onderhouden moet worden.

Goede waterwaarden zijn erg belangrijk voor vijvervissen en vijverplanten. Regelmatig het vijverwater testen met behulp van handige test sets is en blijft dus ook in de herfst erg belangrijk.

– Conditioneren van het vijverwater– Vijver schoonmaken– Vijverslib is een ziekteverwekker– Manieren om slib in de vijver te verwijderen– Vijveronderhoud in de herfst door specialisten
Vijver watertesten

Conditioneren van het vijverwater

In de herfst kunt u nog steeds onze biologische producten blijven gebruiken om de juiste waterwaarden te krijgen en te houden. Dit houdt in dat u regelmatige testen uit moet voeren. U controleert het vijverwater doorgaans op:

Gezond vijverwater betekent dat u de juiste waterwaarden in uw vijver heeft en houdt.

Vijver schoonmaken

Gedurende het gehele jaar komt zal sprake zijn van vervuiling van uw vijverwater. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Ingewaaide bladeren
 • Afstervende blad van vijverplanten
 • Resten van (vis)voer
 • Niet afgevoerde ontlasting van vijvervissen

Al deze zaken kunnen waterwaarden beïnvloeden. Het is dus zaak om deze ‘afvalresten’ uit de vijver te verwijderen. Normaal gesproken dient een vijverfilter hiervoor. Echter af en toe een ‘grondige extra schoonmaakbeurt’ van uw vijver is zeker geen overbodige luxe.

Met name het goed reinigen van de vijverbodem, is hier een aandachtspunt. Er zal immers altijd wel wat achterblijven. De vijverbodem schoonmaken is dus met name ervoor zorgen dat eventueel achtergebleven afval van de vijverbodem wordt verwijderd.

Vijverslib is een ziekteverwekker

Als de vijverbodem nooit schoongemaakt is, zal de kans op slib – vijverslib – op de bodem relatief groot zijn. Slib is een modder laag of laagje op de bodem van de vijver. Een teveel aan vijverslib is een directe gevaar voor vijvervissen en vijverplanten.

Ziektekiemen zullen zich vaak in slib ontwikkelen en uiteindelijk vijvervissen en vijverplanten aantasten. Het behoeft geen betoog dat de verwijderen of aanpak van vijverslib aandacht verdiend. Wij adviseren dan ook altijd om vijverslib te verwijderen.

Een gezonde vijver is dus een vijver zonder (veel) vijverslib.

Manieren om slib in de vijver te verwijderen

Er zijn diverse manieren om slib of vuil van de vijverbodem te verwijderen. Het kan afhankelijk zijn van de grootte van uw vijver hoe u dit karwei wilt gaan aanpakken. Er zijn biologische slib verwijderaars en mechanische hulpmiddelen.

Biologisch vijverslib afbreken

Als het lastig om slib te verwijderen, omdat u bijvoorbeeld een grote vijver heeft, kunt u met Microbe-Lift Sludge Away op een biologische manier zorgen voor een schone vijver. De vijver schoonmaken met dit product betekent dat de vijver op een min of meer natuurlijke manier schoonmaakt.

Dit product is zeer goed toepasbaar in vijvers met vijversubstraat als bodembedekking. De vijverbodem reinigen met een vijverstofzuiger is bij vijversubstraat een stuk lastiger. Microbe-Lift Sludge Away heeft een aantal voordelen:

 • Snelle afbraak van bodemslib
 • Voorkomt daardoor vorming van giftige gassen
 • Bindt fosfaten in het vijverwater
 • Werkt veel sneller dan andere producten
 • Maakt vijverwater helder
 • Kan het hele jaar door gebruikt worden

Microbe-Lift Sludge Away is verkrijgbaar in 1 en 4 liter flessen. Andere manieren om slib te verwijderen is het gebruiken van een slibzuiger.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Vijveronderhoud in de herfst door specialisten

Wilt u advies of wilt u gebruik maken van onze vijveronderhoudsservice? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Vijvercentrum De scheper in Oirschot

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.