Draadalgen in de vijver

In dit artikel gaan we het hebben over het voorkomen van draadalgen in de:

  • koivijver
  • zwemvijver
  • tuinvijver

Wat zijn draadalgen?

Om het probleem op te lossen is het belangrijk om te weten dat draadalg eigenlijk een plant is.

Een plant die in sommige gevallen zeer snel en hard kan groeien. Het kan makkelijk leiden tot een welig tierend geheel.

Opvallend is dat er bij problemen ook vaak sprake is van een kraakheldere vijver is. Voor ons als vijverspecialist is dat eigenlijk weer normaal.

Draadalg leeft namelijk hoofdzakelijk van afval in uw vijver. Meestal is de balans zoek in de vijver en stapelen afvalstoffen op waardoor draadalgen een probleem gaan vormen.

Zijn draadalgen schadelijk?

Zoals hierboven als aangegeven zijn draadalgen eigenlijk dus waterplanten. Ze zijn dan ook niet schadelijk voor uw vijvervissen. Het is alleen vaak niet zo mooi om een hele vijver vol draadalgen te hebben. Een beetje kan geen kwaad en is zelfs goed of natuurlijk.

Toch overmatige groei?

Als er toch overmatige groei van draadalg heeft plaatsgevonden is aanpak van het probleem noodzakelijk. Vaak zullen andere vijverplanten minder groeien. Dit is ook het moment wanneer je het probleem gaat aanpakken. Door de overwoekering krijgen de andere planten geen of te weinig licht en voeding. Daardoor zullen deze andere planten ook vaak minder snel groeien of zelfs afsterven. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een mooie vijver met vijverplanten moet ruimte geven aan al het leven in de vijver.

Aanpakken en draadalg oplossen

Bij overmatige aanwezigheid van draadalgen in uw vijver is het toch zaak om ze te gaan oplossen. De overige planten zullen nauwelijks meer kunnen groeien en ook sommige vijvervissen kunnen er last van hebben. Steuren kunnen zich bijvoorbeeld vast zwemmen in de lange draden.

Checklist draadalgen bestrijden

Alvorens met de bestrijding van draadalg te beginnen is het nodig om een aantal andere zaken in de vijver goed op orde te hebben. We geven een lijstje om eens goed na te lopen:

Voldoende zuurstofplanten

Het is noodzakelijk om voldoende zuurstofplanten in de vijver te hebben. Zuurstofplanten en draadalg nemen dezelfde voeding op. Door zoveel mogelijk zuurstofplanten in de vijver te hebben staan zorgt u er dus voor dat de voeding voor draadalgen eigenlijk natuurlijk wordt verlaagd. Voldoende zuurstofplanten in de vijver hebben werkt dus mee aan het verlagen van de kans op draadalg in de vijver.

Hardheid vijverwater

Harder vijverwater zorgt voor een goede basis voor zuurstofplanten. Door de hardheid van het water op peil te brengen en te houden is de kans op groei van draadalg automatisch verlaagd. Draadalgen houden van zacht water. De kans op draadalgen is het grootst na een periode van veel regen en daarna warmer weer. Door de regenval zal de hardheid over het algemeen verlaagd worden. Controleer dus ook het vijverwater op hardheid. Dit kunt u gemakkelijk zelf met teststrips. Heeft u hulp nodig bij het testen van het vijverwater? Ons team staat uiteraard voor u klaar voor een water test. Neem een potje vijverwater mee en wij testen het water gratis voor u.

Verwijder draadalg zelf

Probeer voor de behandeling zoveel mogelijk draadalgen met de hand te verwijderen. De algen die u daarbij verwijderd kunnen niet meer zorgen voor nieuwe aanwas. Draadalgen bestrijden doet u dus ook deels met de hand. Of maak gebruik van een draadalgenborstel of algenschepnetje.

Gebruik Algostabiel & Waterstabiel

Wij hebben een product ontwikkelt dat gegarandeerd helpt tegen draadalg. Algostabiel is een product dat zorgt voor het afsterven van de algen. Het tast natuurlijk de balans in uw vijver niet aan. Daardoor is het veilig in gebruik. Uw vijvervissen en overige vijverplanten hebben er bij de bestrijding van draadalgen geen last van. Ze kunnen gewoon in de blijven bij een behandeling met Algostabiel.

Waterstabiel bevat mineralen die de sporenelementen in het water aanvullen en verwijdert zweefvuil en algenresten. Water met een rijk mineraalgehalte bevat veel zuurstof waardoor afvalstoffen snel afgebroken worden en zo houden we de algengroei onder controle. Voeg dus wekelijks een dosis Waterstabiel toe.

Waterstabiel maakt uw vijver helder en in combinatie met Algostabiel blijft uw vijver algenvrij. Om de werking van Waterstabiel te bevorderen, is het aan te raden om dit product altijd te gebruiken in combinatie met Algostabiel.

Onze Algostabiel en Waterstabiel zijn ook beschikbaar in voordeel pakketten.

Algostabiel

Dit product is verkrijgbaar is diverse verpakkingen. De toe te passen hoeveelheid is afhankelijk van de inhoud van uw vijver. Na enkele weken zullen de draadalgen verdwenen zijn. Op deze manier wordt draadalg natuurlijk bestreden.

Na gebruik van Algostabiel zullen de draadalgen al na enkele dagen bruin beginnen te kleuren. Een teken dat het product zijn werk aan het doen is.

Na een aantal behandelingen zullen de bruine draadalgen afsterven en helemaal afbreken in uw vijver. Indien u een vijverfilter heeft aangesloten zullen de restanten in het vijverfilter achterblijven.

Bekijk het algostabiel en waterstabiel doseerschema.

Wat moet je niet doen?

Een aanpak met zout raden wij af. De reden hiervoor is dat door toevoeging van zout aan het vijverwater de balans van andere essentiële waterwaarden verstoord kan worden. Daarnaast is meerdere malen gebleken dat draadalgen bestrijden met zout ook niet helpt.

Ook de aanpak met kalk of zinkoxide wordt door ons sterk afgeraden. Ook hier zullen andere waterwaarden kunnen veranderen en uiteindelijk ook niet bijdragen aan draadalgen bestrijding.

Om draadalgen biologisch te bestrijden hebben we een checklist opgesteld om draadalg op te lossen in de vijver makkelijker te maken. Draadalg natuurlijk oplossen is een kwestie van geduld en de juiste aanpak.

Samenvatting

We hebben geprobeerd om aan te geven hoe je draadalgen op een eenvoudige manier te bestrijden. Samengevat:

  • Zorg voor prima waterkwaliteit
  • Verwijder overmatig draadalg
  • Gebruik Algostabiel & Waterstabiel voor definitieve oplossing

Vragen en ervaringen

Heeft u ondanks bovenstaande beschrijving toch nog vragen? Stel ze gerust. Laat een bericht achter of e-mail ons. Wij horen uiteraard ook graag uw ervaringen bij het bestrijden van draadalgen in uw vijver.