Hoe maak ik mijn vijver zomer klaar?!

Koivijver, siervijver of zwemvijver, je wilt in de zomer graag genieten van een prachtige, sprankelede, heldere, vijver! Een mooie gezonde vijver is een healing voor body, mind and soul! Een genot voor het oog! Een baken van rust voor de mind. En in het geval van een zwemvijver een heerlijke verkoeling voor de body! Net als wij mensen moeten vijvers ook in balans zijn om optimaal te kunnen functioneren en te kunnen schitteren!

Maar net als een mens blijft een vijver een natuurlijk organisch goed. Iets wat nooit constant is. De vijver wordt blootgesteld aan allerlei natuurlijke elementen. Zoals tempratuur verschillen, hitte golven, regen, onweer, zon, schaduw, ontlasting van vissen, detoxificatie van afstervende waterplanten en noem zo maar op. Al deze factoren hebben invloed op de waterkwaliteit van uw vijver. En de kwaliteit van uw water heeft invloed op de helderheid van uw vijver, niemand wil een troebele vijver, zeker in de zomer niet als u optimaal wilt genieten van uw vijver dan zit u niet te kijken op een badpak vol draadalg.

Om uw vijver in de zomer helder en gezond te houden en uw biotoop in de vijver optimaal in balans te houden zult u moeten blijven observeren wat de invloeden zijn op uw waterkwaliteit en zult u hier vervolgens op moeten anticiperen. Dit doormiddel van het regelmatig testen van het water op bepaalde stoffen. Dit kunt u heel gemakkelijk zelf doen met een van onze watertest-sets of kunt u ook door ons laten doen door langs te komen met een potje vijverwater. Dan testen wij het met alle plezier voor u en kunnen we u daarna het juiste advies op maat geven. Met een test kan er gezien worden welke stoffen de vijver te kort komt of nou juist te veel heeft en waar nog aan gewerkt moet worden om hem zomer klaar te krijgen. Hiervoor kunnen er stoffen worden toegevoegd waardoor de vijver weer terug in balans komt. Dit kunnen mineralen zijn, het kunnen bacteriën zijn of voedingsstoffen. Dit is geheel afhankelijk van de situatie van uw vijver en moet dus eerst getest worden voor u hier op kunt anticiperen.

In de winter sterven veel goede bacteriën door de kou. Vijverbacteriën beginnen zich weer te ontwikkelen en vermenigvuldigen vanaf een watertemperatuur van 12 graden. Dit bereikt de vijver veelal in het voorjaar en dan kunnen er ook extra opstartbacteriën worden toegevoegd om een nieuwe filter en zijn biotoop op gang te krijgen of nou juist om een reeds bestaande vijver in het voorjaar te ondersteunen en zomer klaar te maken.

Natuurlijk is het belangrijk in het voorjaar om nitrificerende bacteriën toe te voegen voor het op gang brengen van de stikstofkringloop, maar ook voor het onderhoud is het tijdens de zomer verstandig wekelijk kleine na doseringen aan het water toe te voegen. Helemaal optimaal is het om dit met een doseerpomp te doen bijvoorbeeld van Aqua Forte. Naast bacteriën voor een vijver of vijverfilter op te starten zijn er ook specifieke bacteriën om de slibafbraak te versnellen. Houdt uw vijver perfect in balans en voeg regelmatig bacteriën toe voor optimaal resultaat.

Ook is het belangrijk om bij de opstart van uw vijver en het toevoegen van extra bacteriën (indien u die heeft) uw UV-lamp voor minimaal 2 weken uit te zetten. Want deze UV-lamp dood naast de slechte ook de goede bacteriën. Als de bacteriën gesetteld zijn en hun werk hebben gedaan kan de UV-lamp weer aan want deze moet dan zijn werk weer gaan doen bij het afbreken van draadalgen en ziektekiemen.

Door het water op de juiste manier te behandelen kun je het biologisch evenwicht het gehele jaar door blijven ondersteunen en in de zomer optimaal genieten van uw prachtige heldere vijver!