Waterlelies

Erg mooi in de vijver

De waterlelie mag eigenlijk niet in uw vijver ontbreken. Deze waterplant verfraaid uw vijver doordat de bloem van deze vijverplanten een schoonheid voor het oog is. De waterplant begint de groei met bladvorming op het vijveroppervlak. Vanaf april gebeurd dit meestal. Daarna zult u de bloemenknop zien verschijnen in de vijver. Hoewel de waterlelie slechts enkele dagen bloeit, mag hij in geen enkele vijver ontbreken.

Maar wat moet u weten over de waterlelie? We geven een overzicht van een aantal kenmerken waterlelies.

Er zijn vele soorten. Het probleem is echter dat niet alle waterlelies winterhard zijn. Dat kan natuurlijk in ons grillige klimaat een probleem geven. Houdt hier dus rekening mee bij de aanschaf van deze waterplant.

De keus in winterharde waterlelies is echter ruimschoots. Daarnaast bestaan er grote verschillen in de maat waterlelie. Er zijn kleine, middelgrote en grote soorten. U heeft dus volop keuze bij deze vijverplant.

Daarnaast heeft u volop keuze voor wat de kleur betreft. Daarnaast moet u bij aankoop van waterlelies letten op de lengte van de planten. Waterlelies kunnen tot wel 1,50 meter lang worden. Er zijn echter diverse soorten die slechts 50 tot 60 cm lang worden. De diepte van uw vijver en de plaats waar u de waterlelie wilt planten zijn dus medebepalend voor de aanschaf van deze waterplant. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Soorten waterlelie

U heeft volop keuze bij de aanschaf van deze prachtige waterplant. We geven een kort overzicht:

 • Nymphaea, waterlelies
 • Nuphar lutea, gele plomp
 • Aponogeton distachyos, Kaapse waterlelie

Bij de keuze die u maakt bij aanschaf dient u dus goed te letten op de kleur, grootte en diepte van de vijver. Niet elke waterlelie past dus in uw vijver. Alle kenmerken van deze planten staan beschreven in de plantenbak in ons vijvercentrum.

Een waterlelie heeft veel zon nodig om optimaal tot zijn recht te komen. Minimaal vijf zonuren per dag zijn echt nodig om te waterplant tot bloei te brengen.

– Hoe een waterlelie planten?– Het onderhoud van de waterlelie
Waterlelies

Hoe een waterlelie planten?

Geen onbelangrijk onderdeel. Deze waterplanten hebben specifieke eisen om vol tot bloei te komen. Het beste worden deze in een grote mand. De wortels van waterlelies kunnen erg snel groeien en bovendien erg groot worden. Houdt daar dus rekening mee bij de aanschaf. De meeste planten worden al met de bijbehorende wortelmanden geleverd. Denk eraan dat u speciale vijverlelie aarde nodig heeft voor de groei van waterlelies.

Bedenk dus dat u na verloop van een jaar of twee deze dient te vervangen. U zult normaliter een grotere mand nodig hebben.

Bovendien geldt dat u speciale aarde nodig heeft. De waterlelie kan niet zonder de speciale waterlelie aarde. De plant heeft deze aarde echt nodig om te kunnen groeien. Ze halen alle voedingsstoffen uit deze speciale aarde waardoor de groei optimaal zal zijn.

De plaats in de vijver is ook erg belangrijk. Houdt rekening met de specificaties van de plant. Let erop dat u de mand met de plant op de juiste diepte in uw vijver plant. Een plant met een maximale lengte van 60 centimeter zal natuurlijk nooit tot zijn recht komen als u hem plaatst in uw vijver op een diepte van 150 centimeter.

Het onderhoud van de waterlelie

Over het algemeen hebben deze planten niet veel onderhoud nodig. Het belangrijkste waar we op moeten letten dat er geen wortelrot ontstaat. Verwijder alleen bladeren die op het vijveroppervlak verschijnen. Het afsnijden van de stengels onder het wateroppervlak kan leiden tot wortelrot.

Waterlelie snoeien

Een waterlelie snoeien doet u alleen als deze gaat overwoekeren in de vijver. Andere vijverplanten krijgen geen kans meer om te groeien. Het verwijderen van de bladeren doet u bij voorkeur in de herfst. Door het snoeien en weghalen van waterlelie bladeren zal er meer zonlicht in de vijver moeten komen.

Winterharde planten hoeft u niet uit de vijver te verwijderen.

Voor de niet-winterharde soorten is het beter om deze gedurende de winterperiode uit de vijver te halen en daarna met de mand en al te bewaren op een vorstvrije plaats.

Zorg daarbij wel voor voldoende vochtigheid. De wortel mag niet uitdrogen. U kunt dit doen door de planten te bewaren in bijvoorbeeld natte turf.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.