UV filter voor de vijver

Wat doet een UV filter voor de vijver?

Een UV filter voor de vijver kopen is iets waar iedere vijverliefhebber zijn voordeel mee kan doen. UV filters voor vijvers beschermen de vijver tegen zweefalgen. Althans, indien men weet welke UV filter voor de vijver men moet aanschaffen en indien UV lampen jaarlijks vervangen worden. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

De juiste UV-C filter voor de vijver aanschaffen

Als u veel problemen heeft met zweefalgen in de vijver is het misschien aan te bevelen om een UV-C filter aan te schaffen. Een UV lamp voor de vijver betekent dat al het vijverwater langs UV licht gestuurd wordt en dat u op deze manier de groene zweefalgen in de vijver aanpakt. Belangrijk is hierbij natuurlijk dat u de juiste UV straling toevoegt. Met andere woorden: U moet de sterkte van de UV lamp afstemmen op de inhoud van de vijver.

Te weinig UVC licht zal ook weinig effect geven. Zeker bij grote problemen met zweefalgen, dient u een UV lamp aan te schaffen met voldoende wattage.

– Tabel inhoud vijver = Watt UV lamp– De beste manier om een UV filter bij uw vijver te plaatsen– Wat gebeurd er na de UV straling?– Optimale werking van een UV-C filter voor de vijver
UV-C filter tegen zweefalg

Tabel inhoud vijver = Watt UV lamp

Om de zweefalgen goed aan te pakken, kunt u een UV lamp aanschaffen die voldoet aan de inhoud van de vijver. Bovendien dient u ook rekening te houden met de vijverplanten en visbezetting van de vijver.

In beide gevallen geldt: hoe zwaarder de bezetting hoe hoger het aantal Watt u in principe nodig heeft om zweefalgen effectief aan te pakken.

Normale bezetting: 2 a 3 Watt per 1.000 liter vijverwater (siervijver)

Zware bezetting: 3 tot 5 Watt per 1.000 liter vijverwater (koivijver)

Voorbeeld:

Stel u heeft een koivijver van 10 m3. De vijver heeft dus 10.000 liter vijverwater. In de vijver heeft u 5 grote koi. Vijverbeplanting is niet aanwezig.

In deze koivijver kunt u dus volstaan met een UV lamp van 36 Watt.

Voorbeeld:

U heeft een natuur vijver van 3.000 liter. Hierin heeft u veel vijverplanten en veel siervissen zitten. In deze vijver zou u een UV lamp met een vermogen van 11 Watt moeten gebruiken om zweefalgen tegen te gaan.

De beste manier om een UV filter bij uw vijver te plaatsen

Er bestaan losse en geintegreerde UV filters voor de vijver. Losse units zijn er bijvoorbeeld van het merk Auqa. Oase UV filters kunnen zowel los als direct op de vijverfilter gemonteerd worden.

Wij adviseren u de installatie direct achter uw vijverfilter te plaatsen. Na de biologische reiniging wordt daarna direct de zweefalg in de vijver gedood door blootstelling aan het UV licht.

Wat gebeurd er na de UV straling?

Door blootstelling van de zweefalgen aan het UV licht zullen deze vrijwel direct afsterven. U zult wellicht eerst merken dat de vijver wat bruin of troebel wordt. Groene zweefalgen zullen bruin kleuren nadat ze gedood zijn door het UV licht.

Indien u een goede vijverfilter heeft aangesloten op uw vijver, zal het groene water spoedig weer helder kleuren. De afgestorven algen blijven achter in het filtermedium van de vijverfilter.

Optimale werking van een UV-C filter voor de vijver

Er zijn een aantal zaken die u moet weten over het gebruik van filters. Hieronder vindt u een beknopte opsomming.

 • Vervang de UV filter lamp elk jaar!
 • Zet de UV filter lamp uit bij het toevoegen van bacteriën
 • Plaats de UV filter voor het vijver filter
 • Indien de vijverpomp uit staat zet dan ook de UV lamp uit

Met name het jaarlijks vervangen van de UV lamp is belangrijk. Een UV lamp geeft ongeveer een jaar lang effectieve UV straling. Een UV filter voor de vijver met een UV lamp die dus een jaar lang ‘gedraaid’ heeft zal na dat jaar geen zweefalgen meer doden.

Vijver bacteriën

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droom zwemvijver, siervijver of koi-vijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Zwemvijver, koi-vijver of siervijver? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.