UV-C filters en UV-lampen

Wanneer gaat u de UV lamp voor de vijver vervangen?

Een UV-C lamp voor uw vijver kopen kan ervoor zorgen dat uw probleem met bijvoorbeeld zweefalgen tot het verleden gaat behoren. Door het gebruik van een UV-C filter voor de vijver en deze met al het vijverwater in contact te laten komen, hebben zweefalgen eigenlijk geen kans meer.

Via onze webshop; Vijverwinkel.com leveren wij diverse producten om uw vijver helder te krijgen. Als voorbeeld van een geïntegreerd systeem noemen we hier de Oase Biopress Set 10000. Dit product is als set verkrijgbaar (vijverpomp, vijverfilter en UV-C lamp).

Een UV-C lamp kunt u voor elke vijver gebruiken. Het maakt dus niet uit of u in het bezit bent van een siervijver, koivijver of zwemvijver. Het effect is bij elke vijver identiek.

Voorwaarde is overigens wel dat de waterwaarden van uw vijver goed zijn. Een UV-C lamp voor de vijver dienst altijd in combinatie met een filter toegepast te worden. De plaatsing is bij voorkeur voor het vijverfilter.

Zweefalgen in het vijverwater zorgen ervoor dat de vijver niet helder is. Uw vijver blijft helemaal groen van kleur en u kunt nauwelijks de vissen en vijverplanten zien. Natuurlijk niet leuk. De meeste mensen hebben het liefst een heldere vijver. Ook krijgen de zuurstofplanten daardoor geen licht meer.

Met behulp van UV lampen voor de vijver kunt u ervoor zorgen dat zweefalgen geen kans meer krijgen. Een groene vijver behoort na gebruik van een vijver UV-C lamp dus vaak tot het verleden. In tegenstelling tot wat veel gezegd wordt, kun u alleen zweefalgen verwijderen met een UV-C lamp. Draadalgen kunt u met een UV lamp niet voorkomen. Daarvoor zijn andere maatregelen noodzakelijk.

De juiste UV-C lamp voor uw vijver dient afgestemd op de grootte van uw vijver en vijverfilter. Met andere woorden, hoe meer water er door de vijverfilter stroomt, des te meer capaciteit (Watt) dient de UV-C lamp voor uw vijver te hebben. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

UV-C lamp voor een vijver dient jaarlijks vervangen te worden!

De gemiddelde levensduur van een UV-C lamp is circa 1 jaar. Na dit jaar moet u eigenlijk een nieuwe kopen. Als u de lamp de hele zomer heeft gebruikt, is het het beste om de UV lamp in het voorjaar, jaarlijks te vervangen om een heldere vijver te houden.

Door het gebruik van de UV-C lamp worden de zweefalgen door de UV straling aan elkaar geklonterd zodat de filter deze kan opvangen. Door elk jaar een nieuwe UV-C lamp voor de vijver aan te schaffen zult u normaal gesproken geen problemen ondervinden met zweefalgen in de vijver en zal de vijver helder blijven.

Direct online vervanglampen voor de vijver kopen? Dat kan natuurlijk op onze webshop. Bekijk hier ons assortiment van UV-C vervanglampen.

– Tips voor een heldere vijver– Wanneer kunt u de UV lamp voor de vijver uitzetten?– Samenvatting vijver UV lamp

Tips voor een heldere vijver

Natuurlijk zijn er meer factoren om de vijver helder te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor vijverbodem schoon blijft. Dit kunt u doen door regelmatig de bodem te reinigen met bijvoorbeeld een vijverstofzuiger. Door regelmatig vuil van de vijverbodem te verwijderen zullen de vissen ook minder kunnen ‘froeten’ en ook dit zal de helderheid van de vijver enorm kunnen bevorderen.

Plaats daarnaast de vijverplanten in speciale vijvermandjes en bedek de aarde voor de vijverplanten met bijvoorbeeld grotere steentjes. Op deze manier zullen vissen niet bij de aarde kunnen komen en ook dat betekent wederom dat vissen niet de gelegenheid komen om te ‘froeten’.

Wanneer kunt u de UV lamp voor de vijver uitzetten?

Wij krijgen veel vragen of de UV lamp het hele jaar aan moet staan. U kunt er voor kiezen om in de winterperiode de UV lamp voor de vijver uit te zetten, maar noodzakelijk is dit niet. Naast het nut voor helder water zorgt een UV lamp ook voor het bestrijden van ziekteverwekkers. De winter is een kwatsbare periode voor vissen, en de UV lamp kan uw vissen ondersteunen. Het uitzetten van UV lamp doet u eigenlijk alleen bij het toevoegen van bacteriën aan de vijverfilter. Als u de bacteriën heeft toegevoegd zet u de UV lamp voor de vijver gedurende een week (of bij wat kouder weer twee weken) uit. Op deze manier kunnen bacteriën zich goed ontwikkelen.

Samenvatting vijver UV lamp

Hieronder vatten we het een en ander nog eens samen ter verduidelijking. Een vijver UV lamp:

 • werkt alleen tegen zweefalgen
 • dient de juiste capaciteit te hebben
 • moet jaarlijks vervangen worden
 • zet u uit bij het toevoegen van bacteriën
 • kunt u als 1 systeem met vijverfilter gebruiken
 • Zorgt voor bestrijding van sommige ziekteverwekkers

Heeft nog vragen over vijver UV-C lampen, kunt u natuurlijk altijd even langskomen of met ons contact opnemen.

UV-C filter tegen zweefalg

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droom zwemvijver, siervijver of koi-vijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Zwemvijver, koi-vijver of siervijver? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.