Zweefalg in de vijver is een veel voorkomend probleem. Door de zweefalgen kunt u nauwelijks nog vijvervissen of vijverplanten zien. De hele vijver lijkt een groene erwtensoep.

Niemand zit op een groene vijver te wachten. Maar zoals gezegd : het komt ontzettend vaak voor. Tijd dus om er een artikel over te schrijven.

Wat is de oorzaak van zweefalg in de vijver ?

Om het probleem op te lossen is het zaak om de oorzaak van zweefalg te kennen. Veelal zult u in tuincentra een verkeerd advies krijgen om dit probleem aan te pakken. Simpelweg omdat men daar ook de oorzaken niet kent.

Als vijverspecialist mag u natuurlijk van ons verwachten dat wij de oorzaak kunnen geven.

Zweefalgen zijn eencellige microscopische plantjes. Jawel, u leest het goed. We hebben te maken met een plant. Deze plantjes hebben slechts zeer weinig nodig om uit te groeien tot een probleem. U zult er wellicht niet door verbaasd zijn dat zweefalgen worden veroorzaakt door een verstoring van het evenwicht in uw vijver.

Oorzaken zweefalgen :

  • Te lage GH waarde van het vijverwater
  • Te lage KH waarde van het vijverwater
  • Onvoldoende CO2 (kooldioxyde) in het water

Naast het feit dat u een groene vijver zult hebben bij een zweefalgen probleem, kunnen zuurstofplanten nauwelijks nog groeien. Deze krijgen namelijk nauwelijks nog licht. Daardoor wordt dus ook direct de zuurstof verhouding in het vijverwater verstoord.

De GH waarde van vijverwater verlaagd zich ‘bijna automatisch’ bij overmatige regenval. Regelmatig uw GH waarde van de vijver verhogen is dus noodzakelijk om het evenwicht in de vijver te behouden. Door regelmatig waterstabiel toe te voegen remt u deze verlaging af.

Door KH toe te voegen aan het vijverwater, wordt ook de CO2 waarde verhoogd.

Zweefalgen bestrijden door UV filter

Een meer radicale methode, die direct werkt en merkbaar is, is het installeren van een UV filter. Een UV filter installatie zorgt ervoor dat het vijverwater direct in contact gebracht wordt met een kleine hoeveelheid UV straling.

De UV straling zorgt er direct voor dat zweefalgen samen zullen klonteren. De vlokken van zweefalgjes worden nu zo groot dat ze in een filter kunnen worden opgevangen. Hier voor is een juiste doorstroming en voldoende vermogen aan UV en vereiste.

De UV lampen in de UV filter dienen jaarlijks vervangen te worden.

Zweeflag blijvend bestrijden

Als u permanent zweefalg wilt bestrijden is het dus eigenlijk zaak om twee maatregelen te nemen :

  • Waterkwaliteit in orde krijgen (GH – KH en CO2)
  • UV Filter installeren

Door regelmatig het water te (laten) controleren en de resultaten van uw metingen direct te corrigeren, zult u de zweefalg geen kans geven.

U kunt uiteraard uw vijverwater gratis in ons vijvercentrum in Oirschot laten testen. U krijgt dan een advies op maat. Ook is het mogelijk om uw waterwaarden zelf te testen en ons de resultaten toe te sturen. Gebruik hiervoor ons formulier.

Direct producten online bestellen ?

Waterkwaliteit verbeteren

UV filters