Mijn vijvervissen zijn ziek en nu?

Merkt u dat u vijvervissen ziek zijn? Dit kan u merken omdat de vijvervissen snel slomer worden, de vijvervissen abnormaal gedrag vertonen zoals vaak uit het water springen of bijvoorbeeld dat ze op hun zij gaan liggen of op hun zij gaan zwemmen. Ook merkt u dat er iets niet goed is met de vijvervissen als er te snel achter elkaar vijvervissen doodgaan. Of u ziet zelfs dat de vijvervissen fysiek er anders uit zien, zoals bijvoorbeeld; witte vlekken, schubben die open gaan staan, vijvervissen die opzwellen, vijvervissen die wondjes of zweren krijgen.

Er zijn van allerlei verschillende ziektes, bacteriën of parasieten die de oorzaak kunnen zijn van abnormaal gedrag of verandering in het uiterlijk van de vis. Het beste kunt met een van de zieke vijvervissen bij ons langskomen bij onze showroom. Maak hiervoor wel eerst telefonisch een afspraak.

Wij kunnen dan een afstrijkje maken van de slijmlaag van de vijvervis. Aan de hand van een onderzoek met de microscoop kunnen wij vaak al zien wat de oorzaak is. In sommige gevallen is het niet te achter halen via de slijmlaag van de vijvervis. Maar dan kunnen we eventueel de oorzaak achterhalen via een watertest. Neem daarvoor ook altijd een los potje vijverwater mee. Aan de hand van de vijvervis en het vijverwater kunnen wij met een aantal testen vaak achterhalen wat de oorzaak van de ziekte is.

Meestal zijn ziektes onder vijvervissen gemakkelijk te behandelen met vijvervismedicijnen. Daarnaast kan het ook handig zijn om vijver bacteriën of andere vijvertoevoegingen aan het water toe te voegen. Want veelal is het of een parasiet, bacterie of een disbalans in de waterkwaliteit.