Aanleg van koivijvers

Wij leggen de mooiste koi vijvers aan!

Onze passie voor vijvers en waterleven is ooit ontstaan bij de pracht en praal van Koi. Koi karpers zijn unieke wezens die niet voor niks in Japan symbool staan voor kracht, moed, welvaart, voorspoed en natuurlijk schoonheid. Koi zijn dan ook een lust voor het oog. Koi geven kleur aan uw vijver, maar ook rust en sereniteit aan uw tuin en voor de koi-houder zelf. Maar het houden van koi en het aanleggen van een koi-vijver vraagt de nodige expertise. Een koivijver aanleggen betekent namelijk dat er rekening gehouden moet worden met de speciale eisen voor koi. Koi kunnen namelijk niet zomaar in alle soort vijvers leven en hebben specifieke factoren nodig. Zo kunt u bijvoorbeeld in een koi-vijver geen waterplanten hebben en heeft u een krachtig filtersysteem nodig omdat de koi vele malen meer ontlasting heeft dan andere vijvervissen. Bent u nieuw in de koi wereld en wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder! Meer weten over koi en koi vijvers? Lees hieronder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Koi vijvers

Koi liefhebbers weten wat het inhoudt om een Koi-vijver te hebben. Het is een lust voor het oog, het geeft rust en sereniteit aan uw tuin maar ook aan de koi houder zelf. Het is een genot om naar te kijken en geeft een pracht en praal aan kleur aan uw vijver en uw tuin. 

Koi’s staan in Japan symbool voor welvaart en geluk. Tevens zijn ze van oudsher een statussymbool. Er kan wel gezegd worden dat een koi-vijver een waar juweel is voor uw tuin.

De koi-vijver kan fungeren als een siervijver, ofwel een sieraad voor uw tuin. Of het kan zo gebouwd worden dat u er tevens in kan zwemmen. Dus als een koi-zwemvijver. Is tevens ook een pracht plaatje voor uw tuin maar u kunt er als toevoeging ook nog in zwemmen. Heerlijk om tussen deze prachtwezens te zwemmen en een te worden met de natuur. 

Maar een koi-vijver heeft andere benodigdheden dan een siervijver zonder Koi’s. Ook een zwemvijver met koi heeft andere benodigdheden dan een zwemvijver zonder koi. Zo kunt u bijvoorbeeld in een koi-vijver geen waterplanten houden en heeft u een zeer krachtig filtersysteem nodig.

– Over koi– Hoe herken je een Japanse koi?– Japanse koi kopen– Hoe kies je een Japanse koi?– Match made in heaven!– Verschillende soorten koivijvers– Kan een koi in een gewone vijver?– Pracht en praal in uw eigen tuin– Waar moet een koivijver aan voldoen?– Koi vijver aanleggen– Uw eigen wellness paradijsje op aarde– Hoe gaat het in zijn werk?– En toen?– Trends en ontwikkelingen koivijver– Koi in uw zwemvijver– Kom eens kijken bij ons vijvercentrum!
Voorbeelden koivijver

Over koi

Koi zijn sierlijke vissen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Japan. Koi zijn een populaire keuze onder vijvervissenliefhebbers vanwege hun statussymbool, levendige kleuren en gracieuze bewegingen. Koi is de letterlijke vertaling van karper naar het Japans. Dus eigenlijk zeg je niet “koi karper” maar gewoon “koi”. In Nederland gebruiken wij vaak het woord karper voor de gewone bruine graskarpers, en gebruiken we in de volksmond vaak de beschrijving koi karpers, voor de gekleurde Japanse koi.  

Koi zijn dus een variant van de karper soort en kunnen behoorlijk groot worden, waarbij sommige variëteiten tot wel meer dan 1 meter lang kunnen groeien. Koi’s zijn er in vele soorten die worden verdeeld in verschillende klasse. Ze komen voor in een scala aan kleuren, waaronder rood, wit, zwart, geel en blauw. Deze kleuren kunnen massief zijn of platina, waarbij sommige koi ingewikkelde markeringen vertonen die ze zeer gewild maken. De meest voorkomende klasse zijn: Kohaku, Sanke en Showa. Maar er zijn nog vele andere soorten. De verschillende soorten onderscheiden door hun kleuren en hun patronen. Want de body, de kleuren en hun tekeningen maakt een koi bijzonder en dit categoriseert ze ook in verschillende klassen.

Hoe herken je een Japanse koi?

De koi’s met de beste kwaliteiten komen uit Japan, dat heeft te maken met het feit dat daar de kennis oorspronkelijk vandaan komt. Ook omdat daar naar zeer hoge kwaliteit gestreefd wordt, de omstandigheden qua temperatuur en gezond water daar perfect zijn en omdat daar de beste kweekvissen door eeuwen kweken en strenge selectie rondzwemmen.

In Japan zijn koi een waar statussymbool, al van oudsher. Ze worden al eeuwenlang gekweekt vanwege hun schoonheid en zijn zeer gewaardeerd in de kunst van het koi houden. Je ziet ze dan ook al afgebeeld op oude kunst en heilige en historische plekken in Japan. Een koi is in Japan dus haast iets heiligs. Maar niet alle koi zijn goed genoeg om zich te verlenen als statussymbool. Ze houden zich in Japan dan ook aan zeer strenge selectienormen, veel strenger dan in andere landen, waardoor alleen de beste koi’s verkocht worden. Dit zit ook wel in het karakter van een Japanner om naar perfectie te streven. Dit zie je dan ook in de Japanse koi. 

Er wordt ook koi gekweekt in andere landen. Zoals in Israël of Polen. Zelfs in Nederland is het in principe mogelijk koi te kweken. Alleen dit is zeer moeilijk door andere weersomstandigheden en waterkwaliteit. Daarbij mogen ze dan geen officiële Japanse Koi genoemd worden. Vaak worden er dan ook niet zo’n strenge selectienormen toegepast omdat er in kleinere getalen koi overleven na de kweek. Waardoor je niet tot de topkwaliteit koi komt. Ook zijn de omstandigheden bijna nooit zo goed na te bootsen als in Japan, naast water en het weer, zijn de bekende mud ponds in Japan een ideale kweek plaats voor koi. Omdat dit moeilijk is na te bootsen, is de kwaliteit van niet Japanse koi dan vaak ook een stuk minder. 

De prijsklasse daarentegen is veelal dan ook een stuk lager. Dus vooral voor vijverliefhebbers die wel graag iets van koi in hun vijver zouden willen maar er niet al te veel waarde hechten aan de herkomst en een niet te groot budget voor uit willen trekken zijn zulke koi’s uit andere landen dan Japan eventueel interessant.

Echte koi-enthousiastelingen willen meestal wel koi uit Japan en nemen ook vaak deel aan koi wedstrijden en koi shows om hun vissen te laten zien, waarbij juryleden factoren beoordelen zoals kleuren, patronen, body en algehele verschijning. 

Ook kunt u kijken van welke kweker een koi komt en of er een certificaat bij zit. Er zijn een aantal Japanse kwekers die ontzettend hoog aangeschreven staan. De koi’s van deze kwekers zijn veelal van hele hoge kwaliteit waar u dan ook vaak een certificaat bij krijgt. 

Bent u een koi-kenner dan weet u waar u naar moet kijken en dan weet u ook van welke kwekers u goede en mooie koi kunt verwachten. Bent u nieuw in de koi-wereld dan kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken. U kunt u zelf hierover inlezen. Er zijn verschillende boeken en tijdschriften over koi’s, waarvan ook een aantal verkrijgbaar in onze webshop. Maar u kunt ook langskomen bij onze showroom en gebruik maken van onze expertise.

Dus om te onderscheiden of je een echte Japanse koi hebt zou er een kenner naar moeten kijken. Dit zie je dan dus ook aan deze factoren; kleuren, patronen, body en algehele verschijning. Maar vaak krijg je bij een echte Japanse koi, zeker als het van hogere prijsklasse is en van een goede Japanse koi kweker, een certificaat. Wilt u ons advies over de echtheid van uw Japanse koi? Neem dan gerust contact met ons op!

Japanse koi kopen

Wij zijn 25 jaar geleden begonnen met ons bedrijf met als specialisatie koi’s en koi-vijvers. Wij hebben dan ook in onze showroom een divers assortiment aan kwalitatief goede en prachtige koi. Wij kiezen onze koi zorgvuldig al jaren zelf uit in Japan bij de beste kwekers. Zo hebben wij ook met meerdere koi shows meegedaan, zelfs op wereldniveau en hebben daar ook meerdere prijzen mee gewonnen. Waaronder Superior Champion met onze welbekende Ryu-X op de All Japan Koi show in Japan. Maar ook in Nederland en België hebben wij meerdere malen prijzen in de wacht gesleept van o.a. Superior Champion, Mature Champion, Most Unique Koi en vele anderen.

Wilt u advies met het uitkiezen van uw koi? Dan bent u van harte welkom bij onze showroom. Wij kunnen u uiteraard voorzien van advies op koi uit ons assortiment. We hebben een breed assortiment koi, van groot en klein en diverse prijsklasse. Ook voor de echte verzamelaar hebben wij een aantal prachtexemplaren koi, of nou juist voor de beginneling wat jonge koi in een gunstige prijsklasse. Maar naast ons uitgebreid koi assortiment kunnen we eventueel ook helpen met het maken van een eigen selectie uit Japan. Zoals gezegd reizen wij bijna elk jaar naar het prachtige Japan om daar met een kritisch oog onze koi selectie te maken. Het is bij ons mogelijk om in voren een wensenlijst door te geven zodat wij daar voor u de beste koi uit kunnen zoeken. Het is zelfs mogelijk om zelf mee te reizen naar Japan en met ons de beste kwekers te bezoeken en uw eigen koi te selecteren. Een unieke beleving die u nooit meer vergeet! Voor meer info hierover neem contact met ons op of kijk op de pagina Japan koi reizen

Hoe kies je een Japanse koi?

Wij zijn uit passie en interesse voor koi ooit dit bedrijf begonnen en hebben hier ontzettend veel ervaring en expertise in op gedaan. Wij weten nog steeds naast de uitbreiding van onze kennis tot zwemvijvers en andere soorten vijvers, als geen ander wat er nodig is om de perfecte koi-vijver aan te leggen. Heeft u hierover vragen of wilt u graag een keer op gesprek komen voor advies? Neem dan contact met ons op!

Om de juiste koi uit te zoeken kijkt u naar verschillende aspecten. Ten eerste moet de koi gezond zijn, dat is te zien aan de manier van zwemmen. Zwemt de koi rustig rond, zonder te springen of langs de kant te schuren, gewoon recht vooruit zonder te veel op zijn zij te hangen? En is de koi rustig maar niet te rustig alsof die levenloos is? Ziet de huid er gezond en rustig uit? Dan kunt u ervan uitgaan dat de koi niet gestrest is en waarschijnlijk dat de koi ook niet ziek is. Ziektes kunt u bij koi ook herkennen aan wondjes die op de koi aanwezig zijn of omdat de schubben te ver open staan. 

Als u heeft uitgesloten dat een koi niet gestrest of ziek is dan kunt u kijken naar de vorm van de koi en de kleuren van de koi. Het beoordelen van een koi is een vak op zich. U kunt zich in eerste instantie focussen op de bouw, de ligging van de patronen, de kleuren, stand van de vinnen, doitsu of geschubd, met of zonder ginrin, en hier bepaalt u uw persoonlijke voorkeur in.

Als een koi van goede kwaliteit is en een mooi patroon en mooie kleuren heeft is dit vaak ook al wel te zien in de prijs. Maar dit kan natuurlijk ook misleiden. Zorg er uiteraard altijd voor dat u zelf een koi kiest die u het mooist vindt. Dat hoeft niet diegene te zijn die andere het mooist vinden en daarom ook vrij prijzig is.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Match made in heaven!

De vijver is een weerspiegeling van balans. Balans van water, balans van groen en leven. Balans van de natuur, rust en sereniteit. Een plek van rust voor u zelf en van samenkomst voor u en uw familie en vrienden. 

In de zomer is het heerlijk om bij de vijver te vertoeven. Te genieten van de geur van het natuurlijke water. Te genieten van het geluid van het kabbelend water en in het geval van een koi-vijver te genieten van de kleurrijke, gracieus bewegende pracht vissen. 

Water heeft aantrekkingskracht om bij te zitten, naar te kijken, naar te luisteren en in het geval van een koi-vijver je dachten weg laten drijven terwijl je de koi bewonderd. Of misschien zelfs geheel in balans komen met het water, de natuur en de koi terwijl u ertussen zwemt. 

Samen komen bij het water, samen plezier maken, samen genieten van de verkoeling die het water in uw tuin geeft. Want ook zonder erin te zwemmen geeft het hebben van een vijver in uw tuin vele malen meer verkoeling dan een tuin zonder vijver. De vijver verkoelt de lucht in zijn omgeving. Daarnaast zorgt de vijver voor een goede luchtvochtigheid in uw tuin dat op zijn beurt weer goed is voor de rest van de planten en bomen in de omgeving.  

Ofwel, sier-koi-vijver of zwem-koi-vijver, het is beide win-win-win. Goed voor de tuin. Goed voor de fauna in de omgeving. En goed voor u en uw naasten. Match made in heaven!

Verschillende soorten koivijvers

Er zijn verschillende soorten koi-vijvers, wat past het beste bij u?

Zoals al eerder vermeld kunt u ervoor kiezen om uw koi-vijver tevens te gebruiken als zwemvijver. Maar er zijn nog veel meer verschillen. 

Voor een koi-vijver is het altijd belangrijk dat er goede filtratie zit op de vijver. Een gemiddelde koi geeft namelijk net zo veel ontlasting per dag als een kleine poedel. Als dit organisch afval niet verwerkt en gefilterd wordt dan wordt het water troebel, voeden algen zich aan dit organisch afval en kan er veel algengroei ontstaan. Tevens gaat hierdoor de waterkwaliteit door de opbouw van giftige stoffen achteruit en kunnen de vissen van allerlei ziekten en bacteriën oplopen. Resultaat, het water wordt troebel, u kunt uw koi niet meer zien en de koi kunnen ziek worden. Dus goede techniek is bij een koi-vijver een must.

Verder kunt u nog alle kanten op qua het visuele aanzicht van de vijver. Misschien wilt u een koi-vijver dat in natuurlijke vorm afloopt en oogt als een meer. Of wilt u nou juist een strakke vierkante, rechthoekige, ronde of ovale koi-vijver. Misschien wilt u de vijver aankleden met prachtige grote natuurstenen of nou juist met een strakke granieten rand zoals de foto hiernaast. Misschien wel een koi-vijver met een prachtige waterval, fontein of ander waterornament. Of een koi-vijver dat rondom uw terras loopt als een gracht. Misschien zelfs wel een koi-vijver boven de grond met een raam erin zodat u uw prachtexemplaren van alle kanten kunt bewonderen. 

Zo is het ook nog belangrijk om te kiezen van welk materiaal u de vijver wilt aanleggen. Wilt u de vijver in organisch vormen van PVC-vijverfolie of wilt u het strak van een voorgevormde prefab polyester vijverbak? Ook zijn er in kleiner formaat kant en klare organisch voorgevormde vijvers. Maar voor grotere tot middelgrote vijvers wordt er veelal gebruik gemaakt van vijverfolie of een prefab polyester vijverbak. Ook is er nog de mogelijkheid om uw koi-vijver te metselen en vervolgens bekleden met polyester of met vijverfolie.

Kan een koi in een gewone vijver?

Dit wordt ons vaak gevragen en zoals hierboven vermeld; er zijn vele soorten, vormen en mogelijkheden voor een prachtige koi-vijver! Iedere koi-vijver is uniek en af te stemmen op uw persoonlijke wensen. Maar toch kan een koi niet zomaar in elke bestaande vijver omdat een koi-vijver een aantal belangrijke factoren nodig heeft om ervoor te zorgen dat de biotoop van de vijver in balans blijft en het water gezond blijft voor uw koi en andere vijver vissen. Zo mogen er dus bijvoorbeeld geen vijverplanten in een koi vijver en moet er een sterke filtratie op een koi vijver zitten. Maar er zijn nog meerdere factoren. Voor deze expertise bent u bij ons aan het juiste adres en gaan wij dan ook graag de samenwerking met u aan!

Pracht en praal in uw eigen tuin

Koi zijn zeker een toegevoegde waarde aan uw vijver en aan uw tuin. Koi geven leven en kleur aan uw tuin. Het is genieten om naar de koi te kijken! Naast de prachtige kleuren en patronen, stralen ze ook rust en balans uit. 

Wij hebben een groot assortiment aan koi in onze showroom en u bent van harte welkom om eens te komen kijken. Wij hebben vrijwel al onze koi zelf geselecteerd in Japan. Wij zijn al 25 jaar experts in vijvers maar ook in koi. Naast een groot assortiment aan koi hebben wij ook diverse siervissen en steuren die uw vijver divers maken. Zo hebben wij goudvissen, shubinkins, sarasa’s, goudwinden, blauwwinden, zilverwinden, diamant steuren, albino steuren, sterlet steuren en nog veel meer. 

Waar moet een koivijver aan voldoen?

Een koi-vijver is anders dan een siervijver. Een koi-vijver heeft namelijk vaak een krachtiger filtersysteem nodig om de belasting van de koi op het vijverwater te verwerken. Indien u koi wil houden, wilt u ze natuurlijk wel graag goed kunnen zien in een heldere vijver en gezond houden met een goede waterkwaliteit

Veelal is er dan ook meer techniek verwerkt bij de aanleg van een koi-vijver dan bij een siervijver. Denk aan de vijverpomp, de vijverfilter, vijverbeluchting, vijver UV-C lampen en vijver skimmers. Dit zijn allemaal technische aspecten die uw waterkwaliteit zo optimaal mogelijk in balans houden. Daarbij kunt u bij een koi-vijver ook gebruiken maken van vijververwarming en is vijververlichting ook een grote toegevoegde waarde. Zo kunt u langer op de dag genieten van het prachtige aanzicht van uw vijver en uw koi. Dit zijn allemaal technische aspecten waar u het beste in voorhand, vóór de aanleg, over na moet denken. Zodat deze aspecten meteen ingebouwd kunnen worden.

Vijver filter

Koi vijver aanleggen

Zoals gezegd, onze passie voor vijvers en waterleven is ooit ontstaan bij de pracht en praal van Koi en koi-vijvers. Het houden van koi en het aanleggen van een koi-vijver vraagt de nodige expertise. Een koi-vijver aanleggen betekent namelijk dat er rekening gehouden moet worden met de speciale eisen voor het gezond houden van koi. Koi kunnen namelijk niet zomaar in alle soort vijvers leven en hebben specifieke omgevingsfactoren nodig. 

Deze expertise hebben wij in huis! Heeft u de droom om een koi-vijver aan te leggen in uw tuin dan bent u meer dan welkom om eens vrijblijvend bij ons op gesprek te komen. Het kennismakingsgesprek is natuurlijk geheel vrijblijvend. U maakt kennis met ons bedrijf, u schets een beeld van uw wensen, wij geven globaal aan wat aspecten zijn waar u over na moet denken en waar u op moet letten. Meestal zijn er een heleboel nieuwe dingen naar boven gekomen, dingen waar u nog niet aan had gedacht en nog keuzes in moet maken. Dit moet meestal even in dalen. Daarna plannen we als dat gewenst is een tweede gesprek in om nogmaals een figuurlijke schets te maken van de op dat moment iets duidelijkere keuzes en wensen.

Uw eigen wellness paradijsje op aarde

Ook in de winter is een vijver een ware toevoeging voor uw tuin. Denk aan de betoverende vijververlichting die uw koivijver, de koi en zijn omgeving prachtig verlichten tijdens de donkere dagen. Of een eigen wellness met een heerlijke privé sauna met raam op de vijver. Dan heeft u helemaal uw eigen paradijsje op aarde!

Een vijver in uw tuin hebben geeft van zichzelf al een plek van rust en sereniteit maar ook een plek van samenkomst. Samenkomst van natuurlijk leven zoals salamandertjes en kikkertjes, maar ook samenkomst van mensen. Samen tijd spenderen rond het water. 

Om het natuurlijk paradijsje helemaal compleet te maken zou een sauna een ware toevoeging zijn! In het geval van onze Barrel-sauna’s met raam kunt u nog langer genieten van het aanzicht van uw vijver en natuurlijk het aanzicht van uw koi. En in het geval van een koi-zwemvijver dient de vijver dan ook nog eens als afkoel-bad ofwel als “plunge-bad” na het sauneren. 

Een eigen sauna geeft de vrijheid om te sauneren wanneer het u uitkomt! Even na het eten, even na uw werk, na het sporten, met uw vrienden of vriendinnen op zaterdagavond, of lekker op zondagochtend om de dag goed gezond te beginnen! U bent niet meer afhankelijk van openingstijden van een wellnessresort. U hoeft ook niet meer de drukte op te zoeken of nog de auto in te stappen als u helemaal lekker ontspannen bent. Een eigen sauna geeft u rust en vrijheid!

Wij kunnen dit totaalplaatje voor u aanbieden! Heeft u al een koi-vijver of zwemvijver en wilt u hier graag een sauna bij dan kunnen wij dit ook realiseren. 

Bent u opzoek naar een nieuwe invulling van uw tuin en wilt u graag uw eigen wellness paradijsje op aarde creëren dan kunnen wij het gehele ontwerp en de aanleg van zowel de vijver, sauna en eventueel zelfs natuurlijke jacuzzi op ons nemen.

Tonsauna Barrelsauna
Aanleg grondwerk zwemvijver

Hoe gaat het in zijn werk?

Klanten komen dus veelal met een globaal idee, een droom, een visie over hun droom koi-vijver, bij ons op gesprek. Wij horen graag deze wensen aan en geven hierop ons advies. Tevens kunnen wij in ons vijvercentrum vele voorbeelden laten zien van koi-vijver projecten die wij de afgelopen jaren hebben gerealiseerd om een idee te geven van de mogelijkheden.

Want de mogelijkheden zijn enorm en wij helpen u graag met het uitzoeken en ondervinden van uw koivijver wensen. Na overleg met de klant met een of meerdere gesprekken, maken wij als dat gewenst is een offerte die we daarna zorgvuldig met de klant doornemen. Natuurlijk is de eerste offerte een globale opzet en in geval van verdere interesse wordt dit meestal met meerdere gesprekken “gefinetuned” tot het perfecte plaatje. 

Is het zover dat het ultieme plaatje op papier staat dan gaan we inplannen om deze droom te verwezenlijken. Een koi-vijver aan laten leggen door ons bedrijf betekent optimaal plezier van uw droom die werkelijkheid is geworden! 

Heeft u interesse neem dan contact met ons op voor een afspraak of kom een keer vrijblijvend kijken bij ons vijvercentrum

Wilt u toch graag zelf aan de slag en heeft u de kennis om dit zelf te doen? Dan kunnen wij u uitgebreid voorzien van alle benodigde materialen. Ook hiervoor bent u welkom op openingsdagen in ons vijvercentrum in Oirschot.

En toen?

Nu heeft u de koi-vijver aangelegd met prachtige koi. En toen? Hoe moet u de koi verzorgen? Wat eten ze? Wat hebben ze nodig? Hoe houd ik ze gezond?

Om koi gezond te houden, is het belangrijk om een stabiele schone en goed beluchte vijver te onderhouden met voldoende filtratie en beluchting. Om koi op de juiste manier te houden is het noodzakelijk dat u de juiste omstandigheden creëert voor de koi. U moet ervoor zorgen dat de vijver groot genoeg is ten opzichte van het aantal koi dat u wilt houden. Koi hebben namelijk een bepaalde omgevingsruimte nodig om gezond te blijven en te groeien. 

Ook is het bij een koi-vijver zeer belangrijk dat u het juiste filter-systeem aanschaft. Zodra u ook maar één koi in uw vijver wilt houden heeft u een totaal ander filtersysteem nodig dan bijvoorbeeld bij een siervijver met alleen maar siervissen zoals goudvissen. Dit komt doordat koi veel meer ontlasting uitwerpen dan andere siervissen. Waardoor er veel meer afvalstoffen in het water komen die goed gefilterd moeten worden om zo de waterkwaliteit stabiel te houden en de koi gezond te houden. 

Daarnaast kunt u geen vijverplanten houden in een koi-vijver. Een koi wil van naturen voedsel zoeken op en in de bodem waardoor het met zijn neus door bodemmateriaal gaat wroeten en daarmee alles stuk maakt en op woelt. Dit maakt de vijver vies en troebel, en de koi zal er in een korte tijd voor zorgen dat u geen plant meer over hebt. Geen waterplanten betekent ook geen voedsel voor de koi. Daarom dan ook dat een koi in een koi-vijver gevoerd moet worden.

Koi zijn omnivoor en zullen een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten. Het meest gebruikelijke is koi-voer. Dit heeft u in alle soorten en maten waaronder koi-korrels, koi-pellets en gedroogde insecten. Goede mooie gezonde koi’s hebben ook goed en gezond voer nodig en daarbij nog de juiste hoeveelheid op het juiste moment. Goede kwaliteit koi-voer zorgt voor een betere verteerbaarheid wat weer zorgt voor minder vervuiling in de vijver, minder vis-ontlasting is ook minder vijververvuiling. Dit helpt dus indirect voor een betere vijver-waterkwaliteit en een betere vijver-waterkwaliteit zorgt voor minder algengroei in de vijver. Wat op zijn beurt zorgt voor een heldere vijver. Dus koivoer van goede kwaliteit zorgt op langer termijn voor minder werk aan uw vijver en niet alleen gezondere vijvervissen maar ook gezonder en helderder vijverwater. 

In de meeste gevallen kiezen koi-liefhebbers voor koi-voer in de vorm van een korrel. Voor koi’s is het van belang dat de soort visvoer goed van kwaliteit is. Een koi moet namelijk veel verschillende soorten voedingsstoffen binnenkrijgen om gezond te blijven en ook mooi te blijven. Mooi van kleur en mooi van body en dat willen we natuurlijk wel graag zien bij koi. 

We hebben koi voer dat u in de zomer kunt voeren, koivoer dat u in het voor- en najaar kunt voeren en we hebben koi voer dat u in de winter kunt voeren. Het verschil is dat wintervoer vaak zinkt en dat er weinig energiewaarde in zit. Aangezien een koi in de winter veel stilligt en geen energierijk voer mag hebben omdat de vertering ook zeer traag is.

Want er zit een verschil tussen de voedingsstoffen en hoeveelheid die koi’s nodig hebben in de zomer en in de winter. Koi’s zijn koudbloedige en onder de 10 °C neemt de activiteit van koi’s aanzienlijk af. Hiermee neemt ook hun energie af, dus wordt hun voedselbehoefte minder. Belangrijk is dan om wintervoer voor koi’s te nemen omdat hier een verlaagde energiewaarde in zit. Ook zitten hier stofjes in die de weerstand van de koi verbeteren. Voor wintervoer geldt dat je dit een keer per dag mag voeren en alleen voeren als de koi zwemt met een temperatuur boven de 4 graden. Bovendien moet het voer binnen 3 minuten worden opgegeten. 

Want de hoeveelheid op het juiste moment is ook belangrijk. Als de koi’s het niet op kunnen, verteert het voedsel in het water wat weer zorgt voor troebel vijverwater en draadalg in de vijver. Het beste kun je de koi een zodanige hoeveelheid geven dat ze het binnen 3 minuten op eten. Blijft er toch nog koi-voer liggen op de vijver na 5 minuten dan kun je dit beter uit de vijver scheppen met een vijverschepnet.

Er zijn voerautomaten die u af kunt stellen per seizoen op tijdstip en hoeveelheid. Maar meestal beleefd een koi-liefhebber nou juist veel plezier aan het handmatig voeren van de koi’s. Want het leuke aan koi is dat u ze vaak gemakkelijk handtam kunt maken. En wat is er nu mooier dan genieten van deze fascinerende pracht wezens die gracieus in uw vijver zwemmen. Ze zijn niet voor niks een statussymbool dat de verbeelding van mensen al eeuwenlang hebben gevangen. Ze stralen balans uit en dit geeft rust om naar te kijken. Of je nu een doorgewinterde koi-houder bent of net begint, deze vissen zullen zeker vreugde en schoonheid brengen in uw tuin.

Trends en ontwikkelingen koivijvers

Ook in de koi-vijver branche wordt constant geïnnoveerd en komen er telkens nieuwe trends bij. Zo is het inbouwen van één ruit in een koi-vijver boven de grond ook steeds populairder. Dit kan één ruit zijn aan één zijde maar kan zelfs helemaal rondom opgebouwd zijn uit ruiten. Het is ontzettend mooi om uw koi te kunnen bewonderen van alle kanten. Er moet wel bij gezegd worden dat het ook bewerkelijker is dan normale dichte wanden, omdat de vijver organisch is komt er algen aanslag op de ruit. Dit is onvermijdelijk. Dit moet u met regelmaat schoonmaken. Hier zijn handige materialen voor. Maar u kunt zich voorstellen dat met één ruit aan één zijde dit minder bewerkelijk is dan als u alle zijden opgebouwd heeft uit ruiten. Dit is ook een keuze en afweging gebaseerd op uw wensen en met oog op het gewenste toekomstige onderhoud.

Koi in uw zwemvijver

Zoal al eerder vermeld is het ook steeds populairder om koi te houden in de zwemvijver. Het is natuurlijk prachtig om tussen deze mooie wezens te kunnen zwemmen. Maar ook hierbij moet u rekening houden met extra factoren. Zo kunt u dan niet meer in de zwemvijver springen met zonnebrand op. En ook is het wenselijk dat de zwemmers geen gel of andere haarproducten, te veel parfums of andere schadelijke stofjes voor de vissen op zich hebben. Bij een koi-zwemvijver is het dus het beste om een douche naast de zwemvijver te bouwen. Zodat uw zwemgasten zich voor het zwemmen even af kunnen spoelen.

Vijverprojecten
Vijvercentrum De scheper in Oirschot

Kom eens kijken bij ons vijvercentrum!

Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u graag meer weten? Wij zijn experts op het gebied van vijvers en vijver aanleg. Van het ontwerpen en aanleggen van siervijvers, zwemvijvers en dus ook koi-vijvers in alle vormen, stijlen en maten. Tot het verkopen van alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste vijverpompen en vijverfilters tot de mooiste koi, siervissen en waterplanten

Maar ook vijverstofzuigers, afdeknetten en schepnetten, vijver bacteriën, visvoer, PVC-materiaal, vijverfolie en noem zo maar op. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. Door onze ervaring weten we welke producten van goede kwaliteit zijn en duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten en hebben dan door de jaren heen selecties kunnen maken van de beste filters vijverfolies, substraten, visvoeren en noem zo maar op.

Wij streven altijd naar duurzaamheid!

Een professionele vijver die meteen goed ontworpen en aangelegd wordt. Waarbij alle technische factoren kloppen en producten worden gebruikt van goede kwaliteit. Deze vijvers zijn duurzaam en daar kan levenslang van genoten worden! 

Wilt u advies? Wij staan voor u klaar! Dus kom gezellig langs bij ons vijvercentrum! In onze showroom kunt u onze prachtige met zorg in Japan geselecteerde koi bewonderen! Of u laat u hier inspireren door een kijkje te nemen in ons uitgebreid aanbod in vijverproducten. Ook kunnen we u hier voorbeelden van onze projecten laten zien. Een aantal van onze projecten staan ook op onze website www.vijvercentrumdescheper.nl.

Woont u verder weg en wilt u geen vijver aanleggen maar liever online goede kwaliteit vijverproducten bestellen kijk dan op onze webshop www.vijverwinkel.com.

Of plant u graag een persoonlijk gesprek in voor de aanleg van uw eigen vijver? Dat kan zeker! Maak daarvoor wel even een afspraak met ons telefonisch of via mail. Dan zorgen wij dat we alle tijd hebben voor u!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droom zwemvijver, siervijver of koi-vijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Zwemvijver, koi-vijver of siervijver? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.