De verschillende types zwemvijvers

De vijvertrend van dit moment is de aanleg van een zwemvijver. Vijvercentrum de Scheper ziet steeds vaker dat klanten kiezen voor een vijver waarin zij kunnen zwemmen, maar tegelijkertijd ook een mooie Koi of steuren kunnen houden. Deze klanten zijn op zoek naar een unieke belevenis, dat hun huis een meerwaarde geeft. En daarbij ook nog eens functioneel is. Door jarenlange kennis en ervaring zijn onze specialisten in staat ‘super gezonde’ zwemvijvers af te leveren op een verantwoordelijke manier. Maar ook binnen de categorie zwemvijvers zijn diverse mogelijkheden te realiseren.

Ecologische zwemvijver

Water heeft meerdere functies in het leven, zo heeft zwemwater een reinigend element. Tegelijkertijd biedt een ecologische zwemvijver plezier en vermaak. Er zijn diverse vrijetijdsbestedingen mogelijk rondom uw zwemvijver. U kunt lekker afkoelen tijdens een warme zomerdag, zwemmen, spelen, ontspannen of heerlijk genieten van de natuur. Een ding is zeker, met een ecologische zwemvijver brengt u leven in uw tuin.

De enige overeenkomst tussen een zwembad en zwemvijver is dat beide zijn afgesloten van het grondwater en de omliggende grond. Zwemvijvers bevatten daarentegen geen chemicaliën. Ook chloor wordt niet gebruikt. Puur natuur is het idee. Doordat er geen chemische middelen gebruik worden, krijgt  u ook geen last van huid, ogen of slijmvliezen.

Natuur en Techniek komen samen

Een heldere zwemvijver is in elk seizoen van belang. Omdat zeker te stellen, is het belangrijk dat het natuurlijke aspect wordt aangevuld met stukje techniek. De zwemvijver kan gereinigd worden door bijvoorbeeld een combinatie van een vijverfilter en een plantenfilter. Alle technische aspecten zullen worden weggewerkt, zodat er niets verloren gaat van het natuurlijke geheel. Zo krijgt u gezond en helder zwemwater, dat u uitnodigt voor een verfrissende duik.

De aanleg van een zwemvijver kan dan ook opgedeeld worden in twee gedeeltes. De onderverdeling bestaat uit het zwemgedeelte en de regeneratiezone. De reiniging ofwel de biologische filter, wordt ook wel de regeneratiezone genoemd. In de plantenfilter (helofytenfilter) worden de waterplanten gescheiden van het zwemwater, waardoor er geen plantresten in het water terecht komen. Deze scheiding vindt plaats onder water. Hierdoor oogt de zwemvijver ondanks de twee gedeeltes, toch als één geheel. Ook kan voor een romantische sfeer een gedeelte met waterlelies gedeelte gecreëerd worden.

Diepte van een zwemvijver

De diepte van een zwemvijver zal afhankelijk van uw wensen tussen de 140 en 200 centimeter diep zijn. Op deze manier worden grote temperatuur schommelingen voorkomen. Deze diepte heeft u ook nodig om rustig uw ‘baantjes’ te zwemmen in uw vijver. In het onderstaande gedeelte zullen de vier types zwemvijvers toegelicht worden.

Zwemvijver aanleggen

Vijvercentrum de Scheper maakt onderscheid in 4 soorten basis zwemvijvers. Hierin wordt natuurlijk elk project uniek door zijn aanpassingen afgestemd op de wensen van de klant. De mogelijkheden zijn enorm, u kunt zelf in een vrijblijvend gesprek aangeven hoe uw droomplaatje er uit zou moeten zien. Vijvercentrum de Scheper beschikt over alle expertise voor wat betreft het ontwerpen, adviseren en kunnen natuurlijk de zwemvijver aanleggen.

Type 1 – De ecologische zwemvijvers

Dit type zwemvijver biedt een veelzijdige natuur ervaring, waarbij slechts een minimum aan techniek komt kijken. Daarnaast is er aanvullend de mogelijkheid om gebruik te maken van een waterval of waterattractie voor een rijkere ervaring. Er is een grote variëteit aan Flora en Fauna te vinden in en om de vijver. Over het algemeen is het water helder door de UV-c en het plantenfilter (helofytenfilter). Het gebruik van bacteriën voor zwemvijvers wordt aangeraden voor een optimale waterkwaliteit te houden.

Type 2 – De ecologische zwemvijvers

Ook dit type zwemvijvers wordt benadrukt door de natuurgetrouwde ervaring. Aanvullend aan het vorige type zwemvijvers wordt hierbij veel vervuiling die in de vijver komt door goed weg gewekte techniek verwijderd. Bloesem en blaadjes uit de omgeving worden middels een skimmer en bodemafvoer aan het zwemgedeelten onttrokken. Dit verminderd het onderhoud en zorgt voor schoner water. De vervuiling wordt verzameld in een zeef of spoelt automatisch weg naar een hemelwaterafvoer.

Type 3 – De hybride zwemvijver

Aanvullend op de ecologische vijver wordt hier met aanvullende techniek gewerkt. Door een extra vijverfilter kan het helofytenfilter kleiner worden. Om het water zo glashelder als maar mogelijk is te houden worden actief verontreinigingen uit het water gehaald en wordt gezorgd voor een maximale desinfectie. Door warmtepompen te gebruiken kan het water worden verwarmd. Zo kunt u nog langer genieten.

Type 4 – Biopool

Dit type zwemvijver ziet er qua vormgeving uit als een traditioneel zwembad, maar onder de motorkap wordt gebruik gemaakt van filtertechniek voor de zwemvijver. Tevens worden voedingsstoffen van het water onttrokken of eventueel aangevuld door middel van hydrolyse of ionisatie. Type 4 zwemvijvers maken geen gebruik van plantenfilters. Er kan een zwembadrobot aan te pas komen om de bodem en wanden schoon te houden.

Zwemwater verwarmen

Het vijverwater van een zwemvijver kan prima worden bij verwarmd. Hierdoor bent u in staat het zwemseizoen te verlengen. In het voorjaar is uw zwemwater eerder op temperatuur en in het najaar blijft uw water langer warm. Er zijn diverse mogelijkheden voor het verwarmen van u zwemvijver. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van zonne-energie of bijvoorbeeld een warmtewisselaar.

Contact

U ziet het, wij kunnen elke zwemvijver naar wens realiseren. Klik hier voor het maken van een afspraak om uw wensen met ons te bespreken. Of bekijk onze zwemvijverprojecten.