Over Koi

Koi zijn sierlijke vissen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Japan. Koi zijn een populaire keuze onder vijvervissenliefhebbers vanwege hun statussymbool, levendige kleuren en gracieuze bewegingen. Koi is de letterlijke vertaling van karper naar het Japans. Dus eigenlijk zeg je niet “koi karper” maar gewoon “koi”. In Nederland gebruiken wij vaak het woord karper voor de gewone bruine graskarpers, en gebruiken we in de volksmond vaak de beschrijving koi karpers, voor de gekleurde Japanse koi.

Koi zijn dus een variant van de karper soort en kunnen behoorlijk groot worden, waarbij sommige variëteiten tot wel meer dan 1 meter lang kunnen groeien. Koi’s zijn er in vele soorten die worden verdeeld in verschillende klasse. Ze komen voor in een scala aan kleuren, waaronder rood, wit, zwart, geel en blauw. Deze kleuren kunnen massief zijn of platina, waarbij sommige koi ingewikkelde markeringen vertonen die ze zeer gewild maken. De meest voorkomende klasse zijn: Kohaku, Sanke en Showa. Maar er zijn nog vele andere soorten. De verschillende soorten kun je onderscheiden door hun kleuren en hun patronen. Want de body, de kleuren en hun tekeningen maakt een koi bijzonder en dit categoriseert ze ook in verschillende klassen.

De koi’s met de beste kwaliteiten komen uit Japan, dat heeft te maken met dat daar de kennis oorspronkelijk vandaan komt. Ook omdat daar zeer hoog naar kwaliteit gestreefd wordt, de omstandigheden qua temperatuur en gezond water daar perfect zijn en omdat daar de beste kweekvissen door eeuwen kweken en strenge selectie rondzwemmen.

In Japan zijn koi een waar statussymbool, al van oudsher. In de Japanse cultuur worden koi vaak gezien als symbolen van geluk, welvaart, wijsheid en doorzettingsvermogen. Ze worden al eeuwenlang gefokt vanwege hun schoonheid en zijn zeer gewaardeerd in de kunst van het koi houden. Je ziet ze dan ook al afgebeeld op oude kunst en heilige en historische plekken in Japan. Een koi is in Japan dus haast iets heiligs. Maar niet alle koi zijn goed genoeg om zich te verlenen als statussymbool. Ze houden zich daar dan ook aan zeer strenge selectienormen waardoor alleen de beste koi’s verkocht worden.

Er wordt ook koi gekweekt in andere landen. Zoals in Israël of Polen. Zelfs in Nederland is het in principe mogelijk koi te kweken. Alleen dit is zeer moeilijk en dan kunnen ze geen officiële Japanse Koi genoemd worden. Vaak worden er dan ook niet zo’n strenge selectienormen toegepast waardoor je niet tot de topkwaliteit koi komt. Ook zijn de omstandigheden bijna nooit zo goed na te bootsen als in Japan, waardoor de kwaliteit dan vaak ook al een stuk minder is.

De prijsklasse daarentegen is veelal dan ook een stuk lager. Dus vooral voor vijverliefhebbers die wel graag iets van koi in hun vijver zouden willen maar er niet al te veel waarde aan hechten en een niet te groot budget voor uit willen trekken zijn zulke koi’s uit andere landen dan Japan eventueel interessant.

Echte koi-enthousiastelingen willen meestal wel koi uit Japan en nemen ook vaak deel aan wedstrijden om hun vissen te laten zien, waarbij rechters factoren beoordelen zoals kleur, patroon en algehele verschijning.

Een koi kiezen

Om de juiste koi uit te zoeken kijkt u naar verschillende aspecten. Ten eerste moet de koi gezond zijn, dat zie je aan de manier van zwemmen. Zwemt de koi rustig rond, zonder te springen of langs de kant te schuren, gewoon recht vooruit zonder te veel op zijn zij te hangen? En is de koi rustig maar niet te rustig alsof die levenloos is? Dan kunt u ervan uitgaan dat de koi niet gestrest is en waarschijnlijk dat de koi ook niet ziek is. Ziektes kunt u bij koi ook herkennen aan wonden die op de koi aanwezig zijn of omdat de schubben te ver open staan.

Als u heeft uitgesloten dat een koi niet gestrest of ziek is dan kunt u kijken naar de vorm van de koi en de kleuren van de koi. Is de vis niet te smal of nou juist te dik? Zijn de kleuren mooi helder en heeft de koi mooie strakke patronen? Is de vorm en kleurpatroon mooi symmetrisch? Dat zijn allemaal vragen die u uzelf moet stellen.

Als een koi van goede kwaliteit is en een mooi patroon en mooie kleuren heeft is dit vaak ook al wel te zien in de prijs. Maar dit kan natuurlijk ook misleiden. Zorg er uiteraard altijd voor dat u zelf een koi kiest die u het mooist vindt. Dat hoeft niet diegene te zijn die andere het mooist vinden en daarom ook vrij prijzig is.

Ook kunt u kijken van welke kweker een koi komt en of er een certificaat bij zit. Er zijn een aantal Japanse kwekers die ontzettend hoog aangeschreven staan. De koi’s van deze kwekers zijn veelal van hele hoge kwaliteit waar u dan ook vaak een certificaat bij krijgt.

Bent u een koi-kenner dan weet u waar u naar moet kijken en dan weet u ook van welke kwekers u goede en mooie koi kunt verwachten. Bent u nieuw in de koi-wereld dan kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken. U kunt u zelf hierover inlezen. Er zijn verschillende boeken en tijdschriften over koi’s, waarvan ook een aantal verkrijgbaar in onze webshop. Maar u kunt ook langskomen bij onze showroom.

Wij zijn 25 jaar geleden begonnen met ons bedrijf met als specialisatie koi’s en koivijvers. Wij hebben dan ook bij onze showroom een divers assortiment aan kwalitatief goede en prachtige koi. Wij kiezen onze koi zorgvuldig al jaren zelf uit in Japan bij de beste kwekers. Zo hebben wij ook met meerdere koi shows meegedaan, zelfs op wereldniveau en hebben daar ook meerdere prijzen mee gewonnen. Waaronder Superior Champion met onze welbekende Ryu-X op de All Japan Koi show. Maar ook in Nederland en België hebben wij meerdere malen prijzen in de wacht gesleept van o.a. Superior Champion, Maturu Champion, Most Unique Koi en vele anderen.

Wilt u advies met het uitkiezen van uw koi? Dan bent u van harte welkom bij onze showroom. Wij kunnen u uiteraard voorzien van advies op koi uit ons assortiment waar wij u overigens een aantal prachtexemplaren aan kunnen bieden voor de echte verzamelaar, of nou juist wat jonge koi om mee te beginnen. Maar daarnaast kunnen we eventueel ook helpen met het maken van een eigen selectie in Japan.

Voorheen organiseerde wij zelfs met regelmaat koi-reizen naar Japan waarbij koi-liefhebbers zelf hun eigen koi konden uitkiezen met behulp van ons advies. Bent u opzoek naar een specifieke koi? Wij hebben een groot netwerk in Nederland en Japan waardoor wij u verder kunnen helpen met het aanschaffen van de beste koi.

Dit geldt tevens voor het aanleggen van koi-vijvers. Wij zijn uit passie en interesse voor koi ooit dit bedrijf begonnen en hebben hier ontzettend veel ervaring en expertise in op gedaan. Wij weten nog steeds ondanks de uitbreiding van onze kennis, als geen ander wat er nodig is om de perfecte koi-vijver aan te leggen. Heeft u hierover vragen of wilt u graag een keer op gesprek komen voor advies? Neem dan contact met ons op!

Verzorging

Om koi gezond te houden, is het belangrijk om een stabiele schone en goed beluchte vijver te onderhouden met voldoende filtratie en beluchting.

Om koi’s op de juiste manier te houden is het noodzakelijk dat u de juiste omstandigheden creëert voor de koi. U moet ervoor zorgen dat de vijver groot genoeg is ten opzichte van het aantal koi dat u wilt houden. Koi hebben namelijk een bepaalde omgevingsruimte nodig om gezond te blijven en te groeien.

Ook is het bij een koi-vijver zeer belangrijk dat u het juiste filter-systeem aanschaft. Zodra u ook maar één koi in uw vijver wilt houden heeft u een totaal ander filtersysteem nodig dan bijvoorbeeld bij een siervijver met alleen maar siervissen zoals goudvissen. Dit omdat koi veel meer ontlasting uitwerpen dan andere siervissen. Waardoor er veel meer afvalstoffen in het water komen die goed gefilterd moeten worden om zo de waterkwaliteit stabiel te houden en de koi gezond te houden.

Daarnaast kunt u geen vijverplanten houden in een koi-vijver. Een koi wil van naturen voedsel zoeken op en in de bodem waardoor het met zijn neus door bodemmateriaal gaat wroeten en daarmee alles stuk maakt en op woelt. Dit maakt de vijver vies en troebel, en de koi zal er in een korte tijd voor zorgen dat u geen plant meer over hebt. Daarom dan ook dat een koi in een koi-vijver gevoerd moet worden.

Koi zijn omnivoor en zullen een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten. Het meest gebruikelijke is koi-voer. Dit heeft u in alle soorten en maten waaronder koi-korrels, koi-pellets en levende of gedroogde insecten.

Goede mooie gezonde koi’s hebben ook goed en gezond voer nodig en daarbij nog de juiste hoeveelheid op het juiste moment. Goede kwaliteit koi-voer zorgt voor een betere verteerbaarheid wat weer zorgt voor minder vervuiling in de vijver, minder vis-ontlasting is ook minder vijververvuiling. Dit helpt dus indirect voor een betere vijver-waterkwaliteit en een betere vijver-waterkwaliteit zorgt voor minder algengroei in de vijver. Wat op zijn beurt zorgt voor een heldere vijver. Dus koi-voer van goede kwaliteit zorgt op langer termijn voor minder werk aan uw vijver en niet alleen gezondere vijvervissen maar ook gezonder en helderder vijverwater.

In de meeste gevallen kiezen koi-liefhebbers voor koi-voer in de vorm van een korrel. Voor koi’s is het van belang dat de soort visvoer goed van kwaliteit is. Een koi moet namelijk veel soorten voedingsstoffen binnenkrijgen om gezond te blijven en ook mooi te blijven. Mooi van kleur en mooi van body. We hebben koi voer dat u in de zomer kunt voeren en we hebben koi voer dat u in de winter kunt voeren. Het verschil is dat wintervoer vaak zinkt en er weinig energiewaarde in zit. Aangezien een koi in de winter veel stil ligt en geen energierijk voer mag hebben omdat de vertering ook zeer traag is.

Want er zit een verschil tussen de voedingsstoffen en hoeveelheid die koi’s nodig hebben in de zomer en in de winter. Koi’s zijn koudbloedige en onder de 10 °C neemt de activiteit van koi’s aanzienlijk af. Hiermee neemt ook hun energie af dus wordt hun voedselbehoefte minder. Belangrijk is dan om wintervoer voor koi’s te nemen omdat hier een verlaagde energiewaarde in zit. Ook zitten hier stofjes in die de weerstand van de koi verbeteren. Voor wintervoer geldt dat je dit een keer per dag mag voeren en alleen voeren als de koi zwemt met een temperatuur boven de 4 graden. Bovendien moet het voer binnen 3 minuten worden opgegeten.

Want de hoeveelheid op het juiste moment is ook belangrijk. Als de koi’s het niet op kunnen verteert het voedsel in het water wat weer zorgt voor troebel vijverwater en draadalg in de vijver. Het beste kun je de koi een zodanige hoeveelheid geven dat ze het binnen 3 minuten op eten. Blijft er toch nog koi-voer liggen op de vijver na 5 minuten dan kun je dit beter uit de vijver scheppen met een vijverschepnet.

Er zijn voerautomaten die u af kunt stellen per seizoen op tijdstip en hoeveelheid. Maar meestal beleefd een koi-liefhebber nou juist veel plezier aan het handmatig voeren van de koi’s. Want het leuke aan koi is dat u ze vaak gemakkelijk handtam kunt maken. En wat is er nu mooier dan genieten van deze fascinerende pracht wezens die gracieus in uw vijver zwemmen. Ze zijn niet voor niks een statussymbool dat de verbeelding van mensen al eeuwenlang hebben gevangen. Ze stralen balans uit en dit geeft rust om naar te kijken. Of je nu een doorgewinterde koi-houder bent of net begint, deze vissen zullen zeker vreugde en schoonheid brengen in uw tuin.