Een vijverpomp op zonne-energie wordt veel gevraagd. Toch is de techniek nog niet zodanig dat u vijverpompen op zonne-energie kunt aanschaffen voor grote vijvers. Er zijn wel kleine systemen in de handel.
Een vijverpomp op zonne energie kan dan tot circa 1.500 liter per uur verwerken. Voor de meeste toepassingen in de vijver is dit te beperkt, dus is de capaciteit simpelweg onvoldoende.
Vijverpomp op zonne-energie vaak te klein
Het is dus vrij eenvoudig. De bestaande techniek is niet toereikend om vijvers schoon te houden. De capaciteit is slechts beperkt tot de hiervoor genoemde 1.500 liter per uur. Normaliter dient het vijverwater minimaal 1 keer per uur opgepompt te worden en naar het vijverfilter getransporteerd te worden. Dat wil zeggen om de pomp te gebruiken voor het filter kan de vijver maximaal 1.500 liter inhoud hebben.
Als u dus een vijver heeft van bijvoorbeeld 5.000 liter inhoud, is de kans dat u met een vijverpomp op zonne-energie capaciteit te kort komt om de vijver schoon te houden. U heeft eigenlijk geen keuze dan een energiezuinige vijverpomp andere te gaan gebruiken. Ook dienst een filterpomp 24 uur per dag te lopen. Omdat de zon niet 24 uur per dag schijnt is alleen de pomp en een zonnepaneel niet voldoende. Als opslag dienst tevens en accu geladen te worden. Het systeem wordt daardoor ook erg kostbaar.
Vijverpomp op zonne-energie als fontein
Deze pompen zijn er wel. Door middel van een solar paneel wordt de zonne-energie omgezet in elektriciteit. Fonteinpompen met een ingebouwd filter zijn er in verschillende soorten en capaciteiten. Het filter is echte om de pomp niet te verstoppen en minder bedoeld als vijverfilter.
Een vijverpomp met zonne-energie die gebruikt wordt als fontein is daarom onvoldoende om een vijver goed schoon te houden. Het is meer decoratief bedoeld of kan gebruikt worden bij kleine terrasvijvers. Het is daarbij minder storend of zelfs juist handig dat de pomp ’s nachts zonder zon uit staat.
Ook te gebruiken voor kleine watervallen
Vijverpompen op zonne energie kunt u bijvoorbeeld wel gebruiken als waterval. Ook hier geldt dat de capaciteit natuurlijk beperkt blijft. Het vermogen van de vijverpomp bepaald de kracht van de waterval of beekloop.
Door de vaak geringe capaciteit zal een waterval welke wordt gevoed door een vijverpomp op zonne-energie ook niet het gewenste effect opleveren en zal misschien tot teleurstellingen leiden.
Om een spuitfiguur aan te sluiten daar en tegen zijn deze pompen wel meestal voldoende.
Ook hier kunnen energiezuinige vijverpompen van bijvoorbeeld Oase uitkomst bieden.