Steuren

Steuren kopen bij Vijvercentrum De Scheper

Steuren worden steeds populairder. Toch is de steur niet altijd geschikt om als vijvervis te houden.

Historie steuren

De steur kent een hele lange historie. Steuren kwamen voor in de prehistorie. Dit betekent dat we te maken met een ijzersterke vissoort. Oorspronkelijk komen steuren uit landen als Rusland, Oekraïne, Hongarije en andere Oostbloklanden.

Later werden deze vissen geïmporteerd in westerse landen. De vissen werden gekweekt voor het vlees en voor de eitjes, beter bekend als kaviaar. Tegenwoordig worden ze over de hele wereld gekweekt. Deze vis is dus niet gekweekt om als siervis in een vijver te houden. Tegenwoordig zien we dit soort vissen in onze vijvers als vijvervissen.

De steur is een bijzondere vis die dus ook om een bijzondere behandeling vraagt. Kunt u daaraan niet voldoen, dan raden wij u aan deze prachtige dieren niet aan te schaffen. Ook over lepelsteuren hebben wij een apart artikel op onze website geschreven.

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Houden van steuren

Een steur kopen betekent dat u toch met een aantal zaken rekening dient te houden. Mocht u desondanks toch besluiten om deze prachtige vissen te houden in een vijver, houdt dan rekening met de volgende eisen:

1. Grote vijver

De steur heeft veel, heel veel ruimte nodig. Dit betekent dat de vijverinhoud boven gemiddeld moet zijn, willen deze prachtige vijvervissen kunnen overleven. Bovendien kunnen ze alleen maar vooruit zwemmen. Daarbij is de wendbaarheid eigenlijk minimaal. Wilt u toch houden? Geef ze dan ook de ruimte. Indien deze vijvervis onvoldoende ruimte heeft als hij eenmaal volwassen is, zal de kans op sterven aanzienlijk toenemen.

Ze houden ervan om over de bodem of langs de rand van de vijver te zwemmen. Er mogen eigenlijk geen beletsels zijn om de steur vrij te laten zwemmen. Waterplanten zijn dus eigenlijk niet wenselijk. Als in uw vijver draadalg voorkomt, kan ook dit dodelijk zijn voor de steur. Ze zullen zich wellicht vastzwemmen in de draadalgen en daardoor een mogelijk langzame, vervelende dood sterven.

Houdt ook rekening met het feit dat de steur tot wel een meter lang kan worden. De vissen hebben de eigenschap erg snel te groeien bij perfecte omstandigheden. In een klein vijver is het daarom eigenlijk niet wenselijk om dit soort vijvervissen te houden.

2. Waterkwaliteit

De steur heeft zeer zuurstofrijk water nodig. Het water dient bijzonder helder en bij voorkeur ook nog stromend te zijn. Deze vissen verlangen dus een optimale waterkwaliteit. Indien u beschikt over een vijver waarbij er snel grote temperatuurschommelingen mogelijk zijn, is deze vis eigenlijk niet geschikt om te houden.

– Steurvoer is speciaal voor steuren– Soorten steuren– Diamantsteur & albino steur– Voortplanting

Steurvoer is speciaal voor steuren

Het voer voor steuren moet een zeer hoog gehalte vitaminen en proteïnen bevatten. Steurvoer is speciaal voer dat hieraan voldoet. Bovendien moet het steurvoer naar de bodem zakken waar de vissen het op kunnen nemen.

Indien u andere vijvervissen houdt, is de kans groot dat de overige vissen ook het steurvoer zullen eten. De kans dat de steur te weinig voeding krijgt. Steurvoer dient dus apart gegeven te worden. Controleer altijd of ze het speciaal voer ook daadwerkelijk in voldoende mate kunnen eten. Wist u dat de meeste sterven door ondervoeding? Triest maar waar.

Soorten steuren

Er zijn vele soorten. Momenteel wordt geschat dat er 25 soorten zijn. Vroeger waren er nog veel meer. Vele soorten zijn dus al helemaal niet geschikt voor de vijver. We noemen enkele soorten die u tegen kunt komen in de handel:

 • Baeri of Siberische steur
 • Diamant steur of Russische steur
 • Sterlet
 • Stellatus of Spitssnuitsteur
 • Albino steuren

Niet alle soorten steur mogen overigens gehouden worden. De soorten die we vaak in Nederlandse en Belgische vijvers terugvinden zijn de diamant steur en de albino steuren.

Diamantsteur

Diamant steuren zijn prachtig vijvervissen. De tekening van dit soort steuren is kenmerkend. Een overwegend zwart lichaam met op de rug uitstulpingen die wit zijn. Hoe beter ‘getekend’ des te mooier de diamant steur is overigens. Sommige exemplaren zijn echt fantastisch om te hebben in een vijver.

Albino steur

De albino steuren zijn helemaal wit van kleur. Hebben dus ook minder ‘tekening’ op het lichaam, maar kunnen ook prima in elke vijver waarin ze de vrijheid hebben.

Zoals voor alle steur soorten geldt, kunnen ook albino steuren tot 1 meter lengte (of langer) uitgroeien.

Voortplanting

De steur in gevangenschap zullen zich niet voortplanten. Een steur heeft voor zijn voortplanting zoutwater (zeewater) nodig. In gevangenschap is dit bijna nooit aanwezig. In het wild gaan ze in de paringstijd naar zoutwater gebieden om daar hun eitjes te leggen. Daarna gaan ze weer terug naar zoetwater.

Kortom: steuren zijn prachtige vijvervissen, echter dienen wel over veel ruimte en koel, zuurstofrijk water te beschikken om te kunnen overleven.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in