Steur kopen – Waar moet je op letten?

Steuren kopen bij Vijvercentrum de Scheper

Een steur kopen voor in de vijver doe je niet zomaar. Steuren zijn speciale vijvervissen. Er zijn hobbyisten die alleen maar steuren houden. Steuren vergen echter nogal wat aandacht. Bovendien zijn er wat eisen waar men rekening mee dient te houden als steuren in de vijver gehouden gaan worden. Een steur kopen betekent dus even opletten! Lees hieronder verder.

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Steur kopen: eisen van de vijver

Als u een steur wilt gaat kopen voor uw vijver, dient u er rekening mee te houden dat de steur speciale eisen stelt aan uw vijver. Een steur kan alleen maar vooruit zwemmen. “Terugzwemmen” zoals vele andere vijvervissen dat kunnen is voor de steuren niet mogelijk. Dit betekent in het geval van de steuren dat er niet teveel of lastige obstakels in de vijver aanwezig mogen zijn. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan overmatige plantengroei, waarin de steur zich kan ‘vastzwemmen’.

Als uw vijver veel last heeft van draadalgen (en dan met name echt veel en lange draadalg) kan ook daar een steur gemakkelijk verstrikt raken. Een steur kopen en dus een vijver hebben die niet aan de eisen voldoet om vrolijk rond te zwemmen is dus eigenlijk weggegooid geld, en belangrijker nog zonde van deze mooie vissen.

– Zuurstofrijk water– Steurvoer is speciaal visvoer– Soorten steuren– Steur kopen: vervoer op de juiste wijze

Zuurstofrijk water

Steuren houden van zuurstofrijk water. Houdt dus het zuurstofgehalte van uw vijverwater goed in de gaten als u steuren gaat kopen. Bedenk daarbij het volgende:

Steuren komen in de natuur vooral voor in open stromend water. Door de stroming van het water wordt ook automatisch veel zuurstof aan het water toegevoegd. In een vijver is vaak sprake van stilstaand water. Natuurlijk wordt de vijver regelmatig gereinigd door middel van een vijverfilter. Ook hierdoor wordt automatisch zuurstof aan het vijverwater toegevoegd. Als bijvoorbeeld de uitstroom terug naar de vijver via een waterval loopt, wordt nog eens extra zuurstof aan het water toegevoegd. Een andere en simpele manier is bijvoorbeeld het gebruik van een luchtpomp in de vijver. Zeker op warme zomerdagen moet men opletten.

Steurvoer is speciaal visvoer

Steuren hebben ook speciaal voer nodig. Er is steurvoer verkrijgbaar dat zich kenmerkt doordat het gemakkelijk zinkt. Het steurvoer blijft dus niet drijven, maar zinkt direct naar de bodem. Als u de steur goed bekijkt, ziet u dat de mond van de steur zich aan de onderkant van het lichaam bevindt. Naast het feit dat de steur ook nog eens speciaal (eiwitrijk) voer nodig heeft, zal het steurvoer dat u koopt direct moeten zinken naar de bodem.

Steuren eten het voer daarna vanaf de bodem en dienen apart gevoerd te worden. De andere vissen eten dit ook graag, dus geef vooraf eten en wen de steur aan een vaste plek.

Soorten steuren

Er zijn vele soorten steuren. De bekendste steur die in Nederlandse vijvers wordt gehouden is de diamantsteur. Ook de albino steuren worden overigens steeds populairder. De sterlet is de kleinste steursoort en ook sierlijk slank met witte randen om de vissen. Ze blijven meestal onder de 100 cm.

Steuren hebben een typische vorm. Ze bewegen bovendien ook nog eens elegant door het water.

Een steur kopen betekent dus in principe dat er voldoende keus is. Er zijn volop soorten steuren verkrijgbaar. In ons Vijvercentrum De Scheper in Oirschot hebben wij doorgaans steuren in alle soorten en maten op voorraad beschikbaar.

Steur kopen: vervoer op de juiste wijze

Als u een steur gaat kopen, zorg er dan voor dat u deze op de juiste manier vervoerd. Afhankelijk van de lengte van de steur, worden steuren meestal in langwerpige plastic zakken vervoerd. De steur moet zich volledig kunnen strekken in de plastic zak. Op deze manier is vervoer van de steur veilig.

Bij thuiskomst laat u de plastic zak met daarin de steur enige tijd (15 minuten) op het vijveroppervlak drijven. Op deze manier past de temperatuur van het water in de zak zich aan, aan de temperatuur van uw vijverwater.

Na deze tijd in acht genomen te hebben haalt u de steur uit de zak en laat hem los in uw eigen vijver. NOOIT het water van de zak in uw vijver vermengen! Door de stress tijdens het transport kan het water extra veel ammonium bevatten wat in het transportwater relatief onschadelijk is. Het mengen van vijverwater kan leiden tot het hoogst giftige ammoniak.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in