Een vijver opstarten – Zo doe je het goed

Lees onze tips

Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet, zodat u de vijver kunt opstarten. Heeft u hierbij hulp nodig? Kijk dan eens naar onze service en advies. Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Vijver opstarten met vijver bacteriën

Een vijver opstarten is noodzakelijk om het vijverwater in evenwicht te brengen. Dit doet u daarom met een nieuwe vijver maar ook elk voorjaar. In de winterperiode zullen de bacteriën in de vijverfilter vaak afsterven. Door de vijver weer op te starten in het voorjaar, bevordert en herstelt u de bacterie cultuur in de vijver.

Vijvercentrum de Scheper biedt u een compleet opstart pakket aan op haar webshop; Vijverwinkel.com. Het pakket wordt gratis bij u thuis bezorgd.

– Nieuwe of bestaande vijver opstarten– Een vijverfilter opstarten op diverse manieren– Wanneer een vijver opstarten?– Sneller een biologisch evenwicht bereiken in de vijver– Dus daarom een vijver opstarten!– UV lamp uit bij opstarten van de vijverfilter
Vijver opstart pakket
Bacteriën vijver

Nieuwe of bestaande vijver opstarten

Nadat u een vijver heeft aan laten leggen of zelf heeft aangelegd, is het verleidelijk om direct vijvervissen te kopen. Het is echter belangrijk om vijver bacteriën eerst toe te voegen aan de vijverfilter. De bacteriën voor de vijver zorgen voor afbraak van schadelijke stoffen. (denk hierbij aan afbraak van de ontlasting van vijvervissen of bladafval van vijverplanten).

Elk voorjaar, na een winterperiode, zullen de bacteriën in de vijver grotendeels verdwenen zijn. Door het koude water in de winter zullen ze afsterven. Ook in het voorjaar is het dus noodzakelijk om een vijver te starten.

Daarnaast dienen ook de overige waterwaarden in orde te zijn. De belangrijkste waterwaarden die regelmatig gecontroleerd moeten worden zijn:

 • PH
 • GH
 • KH
 • Ammoniak
 • Nitriet
 • Nitraat

Wat de ideale waterwaarden zijn vindt u elders op onze website. We gaan er hier verder dus niet op in. We beperken ons alleen tot het opstarten van een nieuwe vijver of in het opstarten van de vijver in het voorjaar.

Een vijverfilter opstarten op diverse manieren

Bacteriën worden toegevoegd aan het vijverfilter. In feite start u dus het vijverfilter op. De bacteriën die het meeste ‘vuile werk’ doen bevinden zich dan ook in de filter van de vijver. Daarnaast zullen vijver bacteriën ook in poreuze steentjes, bijvoorbeeld in vijversubstraat op de vijverbodem, perfect hun werk doen.

Het toevoegen van vijver bacteriën bij het opstarten van een vijver kunt u op twee manieren doen:

Over het algemeen kan gesteld worden dat de vloeibare vorm wat sneller werkt. Beide soorten vijver bacteriën kunnen overigens voor alle soort vijvers gebruikt worden. Het is wel belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken. Een vijverfilter opstarten is niet moeilijk. In slechts enkele seconden heeft u de bacteriën toegevoegd. De beste vijverbacteriën bevatten een mix van diverse bacteriestammen voor een maximaal effect. Indien er nog veel takjes en twijgjes van het najaar aanwezig zijn is het handig te kiezen voor een mix met enzymen erbij.

Wanneer een vijver opstarten?

Zoals hierboven al aangegeven wordt een vijver opgestart in het voorjaar en bij in gebruik name van een complete nieuwe vijver.

Vijver bacteriën hebben echter een bepaalde temperatuur nodig om zich te vermenigvuldigen. In het voorjaar kunt u het best het vijverfilter opstarten bij een temperatuur van 10 – 12 graden Celsius.

Ook als u een nieuwe vijver gaat opstarten dient u rekening te houden met de temperatuur. Ook hier geldt dat deze rond 10 – 12 graden Celsius moet zijn. Vanaf deze temperaturen zullen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. De bijdrage tot het schoon en helder houden van de vijver kan dus beginnen.

Sneller een biologisch evenwicht bereiken in de vijver

Maar wat is biologisch evenwicht? Als we naar de letterlijk uitleg van dit begrip kijken (Wikipedia bijvoorbeeld) – dan lezen we:

“Natuurlijk evenwicht of biologisch evenwicht is de toestand van een ecosysteem waarbij de grootte van de populaties van elke soort schommelt om een bepaalde waarde.”

Vrij vertaald betekent dus een vijver opstarten dat we de vijver zo snel mogelijk op goede vijverwater waardes proberen te krijgen, om vijvervissen en vijverplanten gezond te houden. Omdat de vijver afgesloten is van zand, moeras of andere wateren moet er actief wat bijgestuurd worden. Bacteriën zijn daarbij uiterst belangrijk.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Dus daarom een vijver opstarten!

Om allerlei problemen te voorkomen is het dus belangrijk om een vijver zo snel mogelijk een biologisch evenwicht te geven. Daardoor worden afvalstoffen snel en efficiënt afgebroken.

Biologisch evenwicht wordt verkregen als nitrificerende bacteriën in voldoende mate aanwezig zijn om de vijver schoon en het water helder te houden.

Indien de bacteriën in hun werk kunnen doen, en alle overige factoren op elkaar zijn afgestemd, zult u weinig problemen met uw vijver ervaren.

Controleer regelmatig de waardes van uw vijverwater. Zorg ervoor dat PH, GH en KH een perfecte waarde hebben en houden. Door bijvoorbeeld overmatige regenval kan de GH en KH waarde al verlaagd worden.

Het vijverwater continue testen is dus een essentieel onderdeel bij een probleemloze vijver. Het is een standaard procedure bij het vijver opstarten. Indien alle waardes goed blijven, zullen vijvervissen en vijverplanten gezond zijn en blijven.

Regen in vijver

UV lamp uit bij opstarten van de vijverfilter

Bij een vijver opstarten is naast een juiste temperatuur is ook van belang dat u de UV lamp, die u bij het vijverfilter hebt geïnstalleerd – of als u een ingebouwde UV lamp heeft – uitschakelt voor enkele dagen (2 – 5 dagen).

De UV lamp doodt ook bacteriën en het is natuurlijk de bedoeling om het bacterieleven op gang te brengen en te laten vermenigvuldigen.

Eenvoudig online bestellen

Vijvercentrum De Scheper biedt u de mogelijkheid om producten online te bestellen. Dit kan via onze webshop: vijverwinkel.com

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.