Vijver opstarten met vijver bacteriën

Een vijver opstarten is noodzakelijk om het vijverwater in evenwicht te brengen. Dit doet u daarom met een nieuwe vijver maar ook elk voorjaar. In de winterperiode zullen de bacteriën in de vijverfilter vaak afsterven. Door de vijver weer op te starten in het voorjaar, bevordert en herstelt u de bacterie cultuur in de vijver.

Vijvercentrum de Scheper biedt u een compleet opstart pakket aan op haar webshop; Vijverwinkel.com. Het pakket wordt gratis bij u thuis bezorgd.

Nieuwe of bestaande vijver opstarten

Nadat u een vijver heeft aan laten leggen of zelf heeft aangelegd, is het verleidelijk om direct vijvervissen te kopen. Het is echter belangrijk om vijver bacteriën eerst toe te voegen aan de vijverfilter. De bacteriën voor de vijver zorgen voor afbraak van schadelijke stoffen. (denk hierbij aan afbraak van de ontlasting van vijvervissen of bladafval van vijverplanten).

Elk voorjaar, na een winterperiode, zullen de bacteriën in de vijver grotendeels verdwenen zijn. Door het koude water in de winter zullen ze afsterven. Ook in het voorjaar is het dus noodzakelijk om een vijver te starten.

Daarnaast dienen ook de overige waterwaarden in orde te zijn. De belangrijkste waterwaarden die regelmatig gecontroleerd moeten worden zijn:

  • PH
  • GH
  • KH
  • Ammoniak
  • Nitriet
  • Nitraat

Wat de ideale waterwaarden zijn vindt u elders op onze website. We gaan er hier verder dus niet op in. We beperken ons alleen tot het opstarten van een nieuwe vijver of in het opstarten van de vijver in het voorjaar.

Een vijverfilter opstarten op diverse manieren

Bacteriën worden toegevoegd aan het vijverfilter. In feite start u dus het vijverfilter op. De bacteriën die het meeste ‘vuile werk’ doen bevinden zich dan ook in de filter van de vijver. Daarnaast zullen vijver bacteriën ook in poreuze steentjes, bijvoorbeeld in vijversubstraat op de vijverbodem, perfect hun werk doen.

Het toevoegen van vijver bacteriën bij het opstarten van een vijver kunt u op twee manieren doen:

Over het algemeen kan gesteld worden dat de vloeibare vorm wat sneller werkt. Beide soorten vijver bacteriën kunnen overigens voor alle soort vijvers gebruikt worden. Het is wel belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken. Een vijverfilter opstarten is niet moeilijk. In slechts enkele seconden heeft u de bacteriën toegevoegd. De beste vijverbacteriën bevatten een mix van diverse bacteriestammen voor een maximaal effect. Indien er nog veel takjes en twijgjes van het najaar aanwezig zijn is het handig te kiezen voor een mix met enzymen erbij.

Wanneer een vijver opstarten?

Zoals hierboven al aangegeven wordt een vijver opgestart in het voorjaar en bij in gebruik name van een complete nieuwe vijver.

Vijver bacteriën hebben echter een bepaalde temperatuur nodig om zich te vermenigvuldigen. In het voorjaar kunt u het best het vijverfilter opstarten bij een temperatuur van 10 – 12 graden Celsius.

Ook als u een nieuwe vijver gaat opstarten dient u rekening te houden met de temperatuur. Ook hier geldt dat deze rond 10 – 12 graden Celsius moet zijn. Vanaf deze temperaturen zullen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. De bijdrage tot het schoon en helder houden van de vijver kan dus beginnen.

Sneller een biologisch evenwicht bereiken in de vijver

Maar wat is biologisch evenwicht? Als we naar de letterlijk uitleg van dit begrip kijken (Wikipedia bijvoorbeeld) – dan lezen we:

“Natuurlijk evenwicht of biologisch evenwicht is de toestand van een ecosysteem waarbij de grootte van de populaties van elke soort schommelt om een bepaalde waarde.”

Vrij vertaald betekent dus een vijver opstarten dat we de vijver zo snel mogelijk op goede vijverwater waardes proberen te krijgen, om vijvervissen en vijverplanten gezond te houden. Omdat de vijver afgesloten is van zand, moeras of andere wateren moet er actief wat bijgestuurd worden. Bacteriën zijn daarbij uiterst belangrijk.

Dus daarom een vijver opstarten!

Om allerlei problemen te voorkomen is het dus belangrijk om een vijver zo snel mogelijk een biologisch evenwicht te geven. Daardoor worden afvalstoffen snel en efficiënt afgebroken.

Biologisch evenwicht wordt verkregen als nitrificerende bacteriën in voldoende mate aanwezig zijn om de vijver schoon en het water helder te houden.

Indien de bacteriën in hun werk kunnen doen, en alle overige factoren op elkaar zijn afgestemd, zult u weinig problemen met uw vijver ervaren.

Controleer regelmatig de waardes van uw vijverwater. Zorg ervoor dat PH, GH en KH een perfecte waarde hebben en houden. Door bijvoorbeeld overmatige regenval kan de GH en KH waarde al verlaagd worden.

Het vijverwater continue testen is dus een essentieel onderdeel bij een probleemloze vijver. Het is een standaard procedure bij het vijver opstarten. Indien alle waardes goed blijven, zullen vijvervissen en vijverplanten gezond zijn en blijven.

UV lamp uit bij opstarten van de vijverfilter

Bij een vijver opstarten is naast een juiste temperatuur is ook van belang dat u de UV lamp, die u bij het vijverfilter hebt geïnstalleerd – of als u een ingebouwde UV lamp heeft – uitschakelt voor enkele dagen (2 – 5 dagen).

De UV lamp doodt ook bacteriën en het is natuurlijk de bedoeling om het bacterieleven op gang te brengen en te laten vermenigvuldigen.

Eenvoudig online bestellen

Vijvercentrum De Scheper biedt u de mogelijkheid om producten online te bestellen. Dit kan via onze webshop: vijverwinkel.com