Het gebruik van een vijverfilter zorgt voor een biologische reiniging van uw vijverwater. Er zijn vele mogelijkheden om uw vijverwater schoon te maken.
Het gebruik van een vijverfilter
Er zijn nogal wat mogelijkheden op het gebied van het filteren van uw vijver. Vijvercentrum De Scheper kan de meest gebruikte vijverfiltersystemen aan u leveren. We noemen eerst het aantal soorten :
- Voorfilter
- Doorstroomfilter
- Drukfilter
- Fonteinfilter
- Beadfilter
- Meerkamerfilter
- Module filter
- Moving bed filter
We gaan een aantal systemen even kort voor u beschrijven. Natuurlijk kunt u bij vragen even bij ons binnenlopen of bellen. Ons hele assortiment vijverfilters vindt u ook op vijverwinkel.com
Een meerkamer vijverfilter
Een meerkamerfilter wordt ook wel doorstroomfilter genoemd. In een meerkamerfilter wordt het water gefilterd in verschillende kamers waarbij steeds kleiner vuil uit het water wordt gehaald. Daarnaast zorgen bacteriën ervoor dat deze zich in de vijvermatten hechten en het water ook reinigen. Op een meerkamerfilter kunt u ook een UV lamp plaatsen waarbij zweefalg gedood worden.
Een doorstroomkamerfilter is met name geschikt bij grotere vijvers. U dient uiteraard een vijverpomp te gebruiken voor het watertransport in de vijver.
Wanneer gebruikt u een drukfilter als vijverfilter
Een drukfilter kan gebruikt worden bij kleinere vijvers. In een drukfilter wordt het vijverwater door de filter geperst en wordt het water gereinigd door schuimvullingen in de filter. Zoals gezegd worden dit soort filtersystemen meer gebruikt als u een kleinere vijver wilt aanleggen of heeft.
Vijvercentrum De Scheper is officieel dealer van Oase. In onze winkel vindt u een zeer uitgebreid assortiment Oase vijverfilters en Oase vijverpompen.
Hoe werkt een beadfilter
Een beadfilter is een gesloten soort filter. Dit heeft als voordeel dat de filter helemaal ‘weggewerkt’ kan worden en dus ook onder het vijveroppervlak geplaatst kan worden. Er zitten miljoenen bead in deze filter. Op de beads hechten zich bacteriën die weer voor het biologisch evenwicht in de vijver moeten zorgen. De bacteriën zorgen voor afbraak van ammonium en nitriet.
Bij een beadfilter dient ook een voorfilter gebruikt te worden. Met name de Ultrasieve is hiervoor uitermate geschikt.
De voordelen van ultrasieve vijverfilter systeem
De ultrasieve vijverfilter zorgt ervoor dat alle vuil uit het vijverwater wordt verwijderd en apart afgevoerd. Het vijverwater wordt daarna in de vijverfilter ingelaten wordt voor de biologische en bacteriologisch reiniging van het vijverwater. Nadat het water door de zeef van de Ultrasieve valt wordt direct veel zuurstof aan het water toegevoegd voor het de eigenlijke filterinstallatie bereikt.
De ultrasieve wordt vaak in combinatie met een beadfilter gebruikt.