De waterlelie mag eigenlijk niet in uw vijver ontbreken. Deze waterplant verfraaid uw vijver doordat de bloem van deze vijverplanten een schoonheid voor het oog is. De waterplant begint de groei met bladvorming op het vijveroppervlak. Vanaf april gebeurd dit meestal. Daarna zult u de bloemenknop zien verschijnen in de vijver. Hoewel de waterlelie slechts enkele dagen bloeit, mag hij in geen enkele vijver ontbreken.
Maar wat moet u weten over de waterlelie ? We geven een overzicht van een aantal kenmerken waterlelies.
Er zijn vele soorten. Het probleem is echter dat niet alle waterlelies winterhard zijn. Dat kan natuurlijk in ons grillige klimaat een probleem geven. Houdt hier dus rekening mee bij de aanschaf van deze waterplant.
De keus in winterharde waterlelies is echter ruimschoots. Daarnaast bestaan er grote verschillen in de maat waterlelie. Er zijn kleine, middelgrote en grote soorten. U heeft dus volop keuze bij deze vijverplant.
Daarnaast heeft u volop keuze voor wat de kleur betreft. Daarnaast moet u bij aankoop van waterlelies letten op de lengte van de planten. Waterlelies kunnen tot wel 1,50 meter lang worden. Er zijn echter diverse soorten die slechts 50 tot 60 cm lang worden. De diepte van uw vijver en de plaats waar u de waterlelie wilt planten zijn dus medebepalend voor de aanschaf van deze waterplant.
Soorten waterlelie
U heeft volop keuze bij de aanschaf van deze prachtige waterplant. We geven een kort overzicht:
- Nymphaea, waterlelies
- Nuphar lutea, gele plomp
- Aponogeton distachyos, Kaapse waterlelie
Bij de keuze die u maakt bij aanschaf dient u dus goed te letten op de kleur, grootte en diepte van de vijver. Niet elke waterlelie past dus in uw vijver. Alle kenmerken van deze planten staan beschreven in de plantenbak in ons vijvercentrum.
Een waterlelie heeft veel zon nodig om optimaal tot zijn recht te komen. Minimaal vijf zonuren per dag zijn echt nodig om te waterplant tot bloei te brengen.
Hoe te planten ?
Geen onbelangrijk onderdeel. Deze waterplanten hebben specifieke eisen om vol tot bloei te komen. Het beste worden deze in een grote mand. De wortels van waterlelies kunnen erg snel groeien en bovendien erg groot worden. Houdt daar dus rekening mee bij de aanschaf. De meeste planten worden al met de bijbehorende wortelmanden geleverd. Denk eraan dat u speciale vijverlelie aarde nodig heeft voor de groei van waterlelies.
Bedenk dus dat u na verloop van een jaar of twee deze dient te vervangen. U zult normaliter een grotere mand Integrated nodig hebben.
Bovendien geldt dat u speciale aarde nodig heeft. De waterlelie kan niet zonder de speciale waterlelie aarde. De plant heeft deze aarde echt nodig om te kunnen groeien. Ze halen alle voedingsstoffen uit deze speciale aarde waardoor de groei optimaal zal zijn.
De plaats in de vijver is ook erg belangrijk. Houdt rekening met de specificaties van de plant. Let erop dat u de mand met de plant op de juiste diepte in uw vijver plant. Een plant met een maximale lengte van 60 centimeter zal natuurlijk nooit tot zijn recht komen als u hem plaatst in uw vijver op een diepte van 150 centimeter.
Het onderhoud van de waterlelie
Over het algemeen hebben deze planten niet veel onderhoud nodig. Het belangrijkste waar we op moeten letten dat er geen wortelrot ontstaat. Verwijder alleen bladeren die op het vijveroppervlak verschijnen. Het afsnijden van de stengels onder het wateroppervlak kan leiden tot wortelrot.
Waterlelie snoeien
Een waterlelie snoeien doet u alleen als deze gaat overwoekeren in de vijver. Andere vijverplanten krijgen geen kans meer om te groeien. Het verwijderen van de bladeren doet u bij voorkeur in de herfst. Door het snoeien en weghalen van waterlelie bladeren zal er meer zonlicht in de vijver moeten komen.
Winterharde planten hoeft u niet uit de vijver te verwijderen.
Voor de niet-winterharde soorten is het beter om deze gedurende de winterperiode uit de vijver te halen en daarna met de mand en al te bewaren op een vorstvrije plaats.
Zorg daarbij wel voor voldoende vochtigheid. De wortel mag niet uitdrogen. U kunt dit doen door de planten te bewaren in bijvoorbeeld natte turf.