Een skimmer wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het afvoeren van oppervlakte vuil van de vijver. Allerlei soorten vuil kunnen op het oppervlakte van de vijver komen :

  • blad
  • takjes
  • zaadjes
  • dode insecten

Nadat het materiaal op de vijver is terecht gekomen kan het naar de bodem van de vijver zinken en daar allerlei ongewenste problemen veroorzaken. Afval op de bodem van de vijver zorgt ervoor dat vorming van ammoniak, nitriet en bijvoorbeeld nitraat ontstaat. Deze stoffen willen we niet in onze vijver hebben omdat ze schadelijk kunnen zijn voor ons visbestand.

skimmer vijver

Het komt er dus op neer dat we zoveel mogelijk drijvend vuil zo snel mogelijk willen verwijderen van het oppervlakte water. Dat kan natuurlijk ook met een schepnet, maar de ideale mogelijkheid is het aanbrengen van een of meerdere skimmers in de vijverwand.

Skimmer voor de vijver

U kunt skimmers gebruiken voor :

  1. Koivijvers
  2. Zwemvijvers
  3. Tuinvijvers

Er zijn diverse vijver skimmer modellen verkrijgbaar. Uit kunt deze gaan bekijken op onze webshop of in ons Vijvercentrum

Belangrijk is dat een skimmer op de juiste plaats in de vijverwand wordt geplaatst. Zorg er bovendien voor dat de opening waardoor het oppervlakte water moet gaan lopen voldoende groot. Het zou jammer zijn als later blijkt dat de capaciteit eigenlijk onvoldoende is en er dus vuil op het oppervlakte aanwezig blijft.

Denk eraan dat ook de aangesloten vijverpomp een voldoende capaciteit bezit. Op deze manier wordt de werking van een skimmer alleen maar beter. De vijverpomp zorgt dat het vijverwater dat opgevangen wordt, doorgevoerd wordt naar de vijverfilter.

Een skimmer maken in uw zwembad of zwemvijver

Bij de aanleg van een vijver skimmer is de plaats waar de skimmer geplaatst wordt in de vijver van groot belang. Het is belangrijk dat het oppervlakte water circuleert en derhalve op een bepaald moment ook daadwerkelijk de skimmer kan bereiken. Een krachtige vijverpomp kan daarbij ook helpen. Ook als u een zwemvijver heeft kunt u een skimmer gebruiken. Op deze manier zal in het zwembad deel van de vijver afvallend blad in de skimmers terechtkomen en niet naar de bodem zinken.

Met behulp van een vijverpomp wordt als het ware water aangezogen naar de skimmer. Als de skimmer circa voor 50% onder het wateroppervlak geplaatst is, zorgt dat voor een maximale werking van de skimmer. Op deze manier voorkomt u tegelijkertijd dat de vijverpomp, die de skimmer aanzuigkracht geeft, ook nimmer zonder water (en dus droog) komt te staan. Het water wordt daarna via de vijverfilter weer retour gebracht naar de vijver.

In de skimmer zit een opvangmandje of bakje, waar je dagelijks / wekelijks het vuil uit kunt halen. Op deze manier blijft het grove vuil ook weg bij de vijverfilter.

Bewaren