Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!

Professioneel en persoonlijk advies!

Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Masters in aanleg van (zwem)vijvers!

Vijver aanplanten; Hoe planten in vijver zetten?

Vijverplanten zijn een belangrijk onderdeel van de vijver

Vijverplanten kopen is goed voor de biotoop van uw vijver en geeft het aanzicht van uw vijver een enorme boost! Vijverplanten zijn goed voor het biologisch evenwicht in de vijver, dragen bij aan het zuurstofgehalte in het vijverwater, vijverplanten zuiveren uw vijverwater en daarbij zijn vijverplanten bevorderlijk voor de gezondheid van uw vijvervissen. Maar naast de positieve effectieve werking van vijverplanten zorgen vijverplanten ook nog eens voor een prachtig aanzicht! Kom eens langs en laat u inspireren door ons uitgebreid vijverplanten assortiment! Lees hieronder verder.

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Over vijverplanten

Vijverplanten zijn een belangrijk onderdeel van de vijver. Er zijn verschillende soorten vijverplanten die geschikt zijn voor verschillende typen vijvers. Het is dan ook belangrijk om bij het kopen van vijverplanten goed te kijken welke vijverplanten bij uw vijver passen. Als u begint met uw vijver aanplanten, is het belangrijk om eerst te kijken naar welke soorten vijverplanten er zijn en waar ze mogen staan, of drijven, hoe diep, zonlicht of schaduw etc. Zo zijn er bijvoorbeeld waterleliesdrijfplantenmoerasplanten en oeverplanten. Elk van deze vijverplanten heeft zijn eigen kenmerken en vereist ook andere omstandigheden om goed te kunnen groeien. Wanneer je vijverplanten gaat kopen, is het verstandig om goed te kijken naar de eigenschappen van de planten. Deze staan vaak op het etiket van de vijverplant beschreven maar hiervoor kunt u ook advies inwinnen bij een van onze vijverspecialisten.

Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor winterharde vijverplanten die het hele jaar door blijven staan of juist voor vijverplanten die alleen in de zomer bloeien. Ook kunt u kijken naar de hoogte van de vijverplanten en of ze geschikt zijn voor de diepte van uw vijver. Het aanplanten van de vijver kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kunt u ervoor kiezen om de vijverplanten in speciale mandjes te zetten. Deze mandjes zorgen ervoor dat de wortels van de vijverplanten niet verspreid raken in de vijver en er geen wildgroei ontstaat. Ook kunt u ervoor kiezen om de vijverplanten direct in de grond van de vijver te plaatsen.

Kortom, bij het aanplanten van de vijver is het belangrijk om goed te kijken welke vijverplanten geschikt zijn voor uw vijver. Door te kijken naar de eigenschappen van de vijverplanten en de manier waarop u ze wilt aanplanten, kunt u ervoor zorgen dat uw vijver er prachtig uitziet en goed in balans blijft.

– Wat zijn de verschillende soorten vijverplanten?– Plantdiepte en -afstand van vijverplanten– Welke vijverplanten hebben meer ruimte nodig dan andere?– Winterharde vijverplanten– Maak een vijverplantplan en plaats de planten in groepen– Heeft u hulp nodig met het aanplanten van uw vijver?

Wat zijn de verschillende soorten vijverplanten?

Er zijn verschillende soorten vijverplanten die u kunt kopen om de vijver te voorzien van mooie beplanting. Deze planten kunnen op verschillende manieren in de vijver worden gezet, afhankelijk van het type plant en de locatie in de vijver.

Zuurstofplanten zijn een belangrijk onderdeel van vijverbeplanting omdat deze vijverplanten zorgen voor zuurstof in het water. Dit is noodzakelijk voor een gezonde vijver en het voorkomt dat er algen groeien.

Waterplanten zijn een andere categorie vijverplanten die je kunt kopen. Deze planten zijn geschikt om in het water te zetten en geven de vijver een mooie uitstraling.

Oeverplanten zijn perfect voor de randen van de vijver. Deze planten zorgen voor een natuurlijke overgang tussen de vijver en de omliggende tuin.

Helofytenplanten zijn planten die in ondiep water kunnen groeien en vaak worden gebruikt om de vijver te filteren.

Filterplanten zijn vergelijkbaar, deze worden ook in ondiep water gebruikt, maar worden specifiek gebruikt om het water te zuiveren.

Waterlelies zijn misschien wel de bekendste vijverplanten. Deze vijverplanten hebben grote bladeren en bloemen die boven het wateroppervlak drijven.

Drijfplanten zijn ook populair in vijvers, geven een fraai gezicht en zijn daarbij super behulpzaam voor uw vijvervissen. Ze geven de vijvervissen beschutting en bescherming tegen roofdieren.

Tot slot zijn er nog moerasplanten die in de buurt van de vijver kunnen worden geplant. Deze planten zijn niet geschikt om in het water te zetten, maar zorgen voor een mooie overgang tussen de vijver en de rest van de tuin. Kortom, er zijn genoeg vijverplanten om uit te kiezen!

Plantdiepte en -afstand van vijverplanten

Bij het aanplanten van vijverplanten is het belangrijk om de juiste diepte te bepalen. De meeste vijverplanten hebben namelijk een specifieke diepte waarop ze het beste groeien. Zo moeten waterlelies bijvoorbeeld op een diepte van minimaal 40 centimeter worden geplant, terwijl gele lis en dotterbloem op een diepte van 0 tot 20 centimeter kunnen worden geplant. Door rekening te houden met de juiste diepte, zullen de vijverplanten beter groeien en bloeien.

Naast de juiste diepte is ook de afstand tussen de verschillende vijverplanten in de vijver belangrijk. Het is namelijk niet de bedoeling dat de vijverplanten elkaar gaan verdringen of dat er te weinig ruimte is voor de wortels om te groeien. Over het algemeen geldt dat vijverplanten met een snelle groei meer ruimte nodig hebben dan vijverplanten met een langzamere groei. Houd daarom bij het aanplanten van vijverplanten altijd rekening met de groeisnelheid en de benodigde ruimte. Ook hierover kan een van onze vijverspecialisten u adviseren.

Bij het kopen van vijverplanten is het tevens belangrijk om te kijken naar de groeisnelheid van de plant. Sommige vijver planten groeien namelijk heel snel en hebben daardoor veel ruimte nodig. Andere vijver planten groeien juist langzaam en hebben minder ruimte nodig.

Door hier rekening mee te houden bij het aanplanten van de vijver, voorkom je dat de planten elkaar gaan verdringen en dat er te weinig ruimte is voor de wortels om te groeien.

Als wij een vijverplanten beplantingsplan maken houden wij altijd rekening met de verschillende groeisnelheden. Niet alleen zodat ze elkaar op den duur niet verdringen of overschaduwen, maar ook zodat de diverse hoogtes en diverse vijverplanten het gehele jaar door de vijver op verschillende manieren verfraaien. Denk hierbij aan winterharde vijverplanten.

Welke vijverplanten hebben meer ruimte nodig dan andere?

Sommige vijverplanten hebben meer ruimte nodig dan andere. Dit komt doordat deze planten snel groeien en veel ruimte nodig hebben voor hun wortels. Voorbeelden van vijverplanten die veel ruimte nodig hebben zijn waterlelies, riet en lisdodde. Plant deze vijverplanten daarom op voldoende afstand van elkaar en houd rekening met de groeisnelheid van de planten. Op deze manier zullen de vijverplanten goed groeien en bloeien en blijft de vijver mooi in balans.

Winterharde vijverplanten

Winterharde vijverplanten zijn essentieel voor een mooie en gezonde vijver. Er zijn verschillende soorten vijverplanten die goed tegen de kou kunnen en het hele jaar door groen blijven. Bij het kopen van vijverplanten is het belangrijk om te letten op de specifieke eigenschappen van de vijverplanten. Zo zijn er drijfplanten, waterplanten en moerasplanten die allemaal verschillende functies hebben in de vijver. Het aanplanten van vijverplanten is een belangrijk onderdeel van het creëren van een evenwichtig ecosysteem in de vijver. Tevens zorgt u met een balans met winterharde vijverplanten dat de vijver het gehele jaar fraai oogt. Het is daarom belangrijk om de juiste vijver beplanting te kiezen en deze op de juiste manier in de vijver te zetten. Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en licht voor de planten. Door te kiezen voor winterharde vijverplanten, kunt u het hele jaar door genieten van een prachtige en gezonde vijver.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Maak een vijverplantplan en plaats de planten in groepen

Zoals boven al een aantal keer omschreven is het dus heel belangrijk goed na te denken over wat u waar plant. Opgesomd dingen waar u rekening mee moet houden zijn;

 • Bepaal welke soorten planten geschikt zijn voor uw vijver. Het is belangrijk om te kijken naar de grootte en diepte van de vijver, de waterkwaliteit en de hoeveelheid zonlicht.
 • Er zijn verschillende soorten vijverplanten verkrijgbaar, zoals drijfplantenzuurstofplanten en moerasplanten. Maak een indeling van de vijver in zones om verschillende plantengroepen te creëren. Zo kunt u bijvoorbeeld een zone maken met zuurstofplanten en een zone met moerasplanten.
 • Kies een variatie aan planten qua hoogte, textuur en kleur. Dit zorgt voor een mooie afwisseling in de vijver. Houd hierbij wel rekening met de groeisnelheid van de planten en zorg dat ze elkaar niet overwoekeren.
 • Plaats vijverplanten in mandjes om te voorkomen dat ze zich te veel verspreiden. Hiervoor verkopen wij speciale vijvermanden, vijverworteldoeken, vijversubstraat en speciale vijvergrond. Dit is namelijk niet hetzelfde als normale plantgrond en verschild ook nog per verschillende soort vijverplant.
 • Als laatst zorg dat er voldoende ruimte tussen de vijverplanten zit om ze goed te laten groeien.
Tips en tricks vijverplanten

Heeft u hulp nodig met het aanplanten van uw vijver?

Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij kunnen u helpen met al uw vijver gerelateerde vragen en problemen. Onze expertise ligt al meer dan 25 jaar in de vijverbranche en we hebben zeer veel kennis opgebouwd over het aanleggen en onderhouden van vijvers. Een belangrijk onderdeel van het aanplanten van uw vijver is het kiezen van de juiste vijverplanten.

Wij kunnen u helpen met het maken van een vijver beplantingsplan dat past bij uw specifieke situatie. Hierbij houden we rekening met de grootte van uw vijver, de waterkwaliteit en de gewenste uitstraling van uw vijver. Naast ons advies en onze expertise hebben we ook een vijverwinkel waar u terecht kunt voor een groot assortiment aan vijverplanten.

U kunt bij ons vijverplanten kopen van verschillende soorten en maten. Of u nu op zoek bent naar drijfplanten, zuurstofplanten of waterlelies, bij ons vindt u het allemaal! Kortom, als u hulp nodig heeft bij het aanplanten van uw vijver, dan staan wij voor u klaar.

Als u even persoonlijk de aandacht wil om uw vijver situatie te bespreken, maak dan even een afspraak. Dit kan telefonisch of via mail. Dan helpt een van onze vijverexperts u graag verder. Zodat u uw vijver een prachtig geheel wordt met de juiste vijver beplanting!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige zwemvijver, siervijver of koi-vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droom zwemvijver, siervijver of koi-vijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Zwemvijver, koi-vijver of siervijver? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.

2024-02-26T14:53:02+01:00
Ga naar de bovenkant