Energie bespaar tips voor uw vijver

Met de huidige energieprijzen proberen we overal waar kan energie te besparen. Dit kan meestal ook met uw vijver. Hieronder een aantal puntjes waar u bij uw vijver naar kunt kijken of het mogelijk is voor u om hierop energie te besparen.

Frequent onderhoud

Een van de belangrijkste dingen om uw vijver zo energiezuinig te laten lopen is toch wel frequent onderhoud. Door ophopende algen, versleten onderdelen of lampen die niet optimaal werken krijgt de techniek achter uw vijver veel weerstandverlies. Weerstandverlies zorgt ervoor dat uw techniek extra hard moet draaien om zijn gewenste doel te bereiken. Daardoor kost het extra energie. Op tijd uw vijverpomp reinigen met bijvoorbeeld pompcleaner. Op tijd uw lampen vervangen en uw filter reinigen zorgt voor zo minmogelijk krachtverlies, zo heeft u minder tegendruk en minder energieverbruik. Ook het vervangen van onderdelen in uw pomp of filter die versleten zijn helpt hierbij. Heeft u geen idee hoe u dit moet doen of wat u zou moeten vervangen neem dan contact met ons op.

Verloop van het water

Ook de weg die het water van uw vijver aflegt via de pomp naar de filter en weer terug kan zorgen voor meer of minder weerstand. In de meest ideale situatie is de weg van het water via de PVC buizen en slangen, van de vijver via de vijverpomp naar de vijverfilter zo kort mogelijk en met zo min mogelijk knikken en bochten. Zo min mogelijk afstand en zo min mogelijk bochten zorgt voor minder weerstand. Maak dit zo kort mogelijke en recht mogelijk en u heeft minder weerstand en dus ook minder energieverlies.

Regelbare vijverpompen

Er zijn diverse soorten vijverpompen. Zo zijn er ook regelbare vijverpompen. Met een regelbare vijverpomp kunt u de capaciteit aanpassen aan het seizoen en de situatie. Hiermee bespaar je vooral in de koude wintermaanden als het vijverleven een stapje terug doet en zo ook de vijverpomp een standje lager mag enorm veel energiekosten. Er zijn zelfs pompen die automatisch de weerstand aanpassen aan de situatie om zo energiezuinig mogelijk te zijn. Hoe geavanceerder de regelbare pomp hoe nauwkeuriger je het verbruik kan monitoren en hierop kan anticiperen dus tevens ook hoe duurzamer en energiezuiniger. Heeft u nog geen regelbare vijverpomp dan kunt u overwegen om uw pomp toch te vervangen voor een regelbare vijverpomp. Deze zijn relatief prijziger dan een niet regelbare vijverpomp maar uiteindelijk met deze energieprijzen bent u voordeliger uit.

Er zijn ook nog een aantal pompen die niet regelbaar zijn maar wel weinig KW verbruiken. Of deze geschikt is voor uw vijver ligt geheel aan uw unieke situatie. Want deze pompen zijn niet geschikt voor alle soorten vijvers. Wilt u weten welke pomp het meest bij uw vijver past en het energiezuinigst is voor uw situatie, regelbare vijverpomp of een vijverpomp met lagere KW verbruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

FM-Master

Ook is het misschien mogelijk om in uw situatie een FM-Master te gebruiken en/of een controller waarmee u de huidige pompen en filters kunt regulieren. Een FM-master is een systeem wat u toevoegt aan uw techniek en wat uw techniek regelbaar maakt zelfs op afstand. Zo kunt u het verbruik van uw vijverpomp, vijverfilter en vijververlichting beter regulieren en controleren.

Elke vijver is uniek en elke vijver heeft andere aandachtspuntjes om het energiezuiniger te maken. Wilt u persoonlijk advies om uw energie verbruik van uw vijver om laag te krijgen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom langs bij ons vijvercentrum.