Een vijver ontwerp maken – Zo doe je dat !

Goede voorbereiding is het halve werk. Dat zegt het bekende gezegde. En dat geldt ook voor de aanleg van een vijver. Een vijver ontwerpen voordat u met de aanleg gaat beginnen is daarvan een goed voorbeeld.

Vijver ontwerpen

Het maakt daarbij niet uit wat voor soort vijver u wilt gaan aanleggen of laten aanleggen. Of het nu een grote of een kleine vijver is een goed vijver ontwerp is essentieel voor succes.

Het ontwerp voor een vijver is de basis. Bij een goed vijver ontwerp houdt u rekening met verschillende factoren die later bij belang zijn bij de aanleg van de vijver. Als u diverse onderdelen al meeneemt in het vijverontwerp kan dit veel tijd besparen. In feite denkt u eerst heel goed na over zaken als :

  • Ligging
  • Materiaalgebruik
  • Inrichting
  • Planten en vissen

Vrijblijvend advies bij een vijver ontwerpen

Als u zelf al een vijver heeft ontwerpen, maar nog niet helemaal zeker bent van uzelf, dan kunnen wij u natuurlijk helpen. Wij beoordelen uw vijver ontwerp op diverse zaken en geven adviezen over de aanleg, het onderhoud en inrichting.

U bent van harte welkom om u vijver ontwerp door ons te laten beoordelen. We nemen hier graag tijd voor. Bel gewoon even voor een afspraak ! Vijvercentrum De Scheper is al jaren de specialist als het gaat om :

Vijver ontwerpen

 Onderdelen in het vijver ontwerp

Een vijver ontwerpen is voornamelijk een kwestie van goed nadenken en keuzes maken. Uiteindelijk zal het vijver ontwerp een lijst van zaken geven, waarvan u bij de aanleg van de vijver veel plezier kunt hebben.

Welke zaken komen aan de orde in het ontwerp ?

Een goed ontwerp voor de vijver bevat een aantal onderdelen. We noemen er hier een aantal :

  • Soort vijver
  • Ligging
  • Materiaalgebruik
  • Inrichting en aanpassing tuin
  • Beplanting

 

Soort vijver

Er zijn verschillende soorten vijvers. Vijvers hebben meestal strakke of natuurlijke vormen. De soort vijver is vaak afgestemd op de bezetting van de vijver. Met bezetting bedoelen we : wilt u vijvervissen in de vijver met daarnaast planten in de vijver of moeten juist vijver planten de nadruk krijgen in de aan te leggen vijver ?

Hiervoor gaven we al aan dat vijvers grofweg in te delen zijn in 3 soorten. Koivijvers, zwemvijvers en tuinvijvers. Elke vijver heeft specifieke eigenschappen. Met de vorm van de vijver kunt eigenlijk alle kanten. Strak of meer natuurlijk. Er is dus veel mogelijk.
Vijver ontwerp

Ligging

De ligging in de tuin is erg belangrijk. Door de juiste plek te kiezen houdt u rekening met de zon en de schaduw op de vijver.

Daarnaast zal een vijver vaak een centrale plaats in de tuin krijgen. Om optimaal te kunnen genieten zult u wellicht een terras naast de vijver willen aanleggen. Als u nog wat tuinverlichting op het terras wil hebben, zult u ook rekening moeten houden met de elektriciteit voorziening.

Vijver ontwerpMateriaalgebruik

De meeste vijvers worden nog steeds aangelegd met vijverfolie. Er zijn echter ook alternatieven die zeer de moeite waard zijn om te bestuderen en te beoordelen. Zo kunt u ook kiezen voor een betonnen of gemetselde vijver.

Wat gaat u doen met vijver filtratie ? Gaat u een vijverfilter gebruiken om de vijver schoon te houden ? Voor sommige soorten vijvers is het noodzakelijk om een Dompelpompen en vijverfilter te gebruiken voor een perfect resultaat. Zo kunt u bijvoorbeeld rekening houden met de aan- en afvoer van buizen van en naar de vijverfilter installatie en deze geheel ondergronds aan te leggen. Handige tips dus bij een vijver ontwerpen.

Inrichting of aanpassing tuin

Houdt rekening met de ligging van terrassen en perken in de tuin. Beoordeel met name hoe u optimaal kunt genieten.

Misschien moet u een aantal aanpassingen doen in uw tuin. Verwerk al deze werkzaamheden in uw vijver ontwerp, zodat u later niet voor (vervelende) verrassingen komt te staan.

Vijver ontwerp

Vijver beplanting

Als u kiest voor een zwemvijver of een mooie tuinvijver zal een beplantingsplan onderdeel uit moeten maken van bij een vijver ontwerpen.

U zult rekening moeten houden dat diverse vijverplanten op verschillende dieptes staan in de vijver. Wanneer u een idee heeft welke vijverplanten u graag in uw vijver wilt, moet u rekening houden met verschillende plantdieptes die u in uw vijverontwerp heeft meegenomen.

Doe inspiratie op bij Vijvercentrum De Scheper

In ons vijvercentrum in Oirschot kunt u een aantal model vijvers bekijken en u hulp bieden bij een vijver ontwerpen. Ook krijgt u hierbij indrukken over materiaal gebruik. Uiteraard kunnen wij u ook nog eens de nieuwste technologieën op het gebied van vijverfilters en vijverpompen laten zien.

U bent natuurlijk van harte welkom !

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren