Vijveronderhoud

U bent op het juiste adres!

Vijveronderhoud kunt u zelf uitvoeren of door Vijvercentrum De Scheper uit laten voeren. Dit kan ook op contractbasis. Zodat u zorgeloos kan genieten. Vijver onderhoud voorkomt grote problemen in de vijver. Regelmatig onderhoud aan de vijver plegen is dus ons advies.

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Wat is vijveronderhoud?

Afhankelijk van het soort vijver dat u heeft zult u vijveronderhoud moeten plegen. De vijver regelmatig schoon maken als er veel blad in de vijver is gevallen is zeer belangrijk. Het blad zal op termijn rotten op de vijverbodem, hetgeen kan bijdragen tot ziektes bij vijvervissen. U kunt het blad weghalen met een schepnet of met een vijverstofzuiger. Belangrijk is dat u vijveronderhoud op gezette tijden uit gaat voeren.

U zult bovendien steeds de waterwaarden van uw vijver goed moeten controleren. Waterwaarden worden beïnvloed door slecht vijver onderhoud. Dit kunt u zelf doen met handige teststrips of u kunt uw vijverwater bij ons vijvercentrum laten testen. Wij testen het water gratis voor u en geven u advies over hoe u de waterwaardes weer op peil kunt krijgen.

Let op: gebruik in geen enkel geval schoonmaakmiddelen als u de vijver gaat schoonmaken. Chemische of biologische schoonmaakmiddelen zijn dus uit den boze!

– Vijveronderhoud in het voorjaar– Vijveronderhoud voor de zomer– Vijveronderhoud voor de winter

Vijveronderhoud in het voorjaar

In de lente begint uw vijver weer tot leven te komen. In het voorjaar zult u een aantal zaken moeten voeren om gedurende een langere tijd van uw vijver te kunnen genieten. Zorg voor een matige begroeiing met waterplanten. Gedurende de zomermaanden zullen deze waterplanten normaliter verder doorgroeien.

Ook is het voorjaar de beste tijd om bijvoorbeeld uw vijverfilter eens goed schoon te maken. Dit kunt u doen door de matten of sponzen in het filter goed te spoelen met vijverwater. De matten zorgen ervoor dat het vuil achterblijven in de filter. In de filtermatten groeien bij voldoende warmte bacteriën die op haar beurt weer zorgen voor reiniging van uw vijver.

Door het schoonmaken van de vijverfilter verliest u veel bacteriën in de vijver. Standaard vijveronderhoud in het voorjaar betekent dus ook dat u bacteriën toe gaat voegen om het vijverfilter starten weer op te starten. Vijver bacteriën zijn 100% natuurlijk en zorgen in uw vijver voor een:

 • Snelle opstart van filters om organisch afval af te breken
 • Snelle afbraak van ammonia, nitriet en nitraat
 • Vermindert de opbouw van slib/bezinksel in het filter voor eenvoudiger onderhoud en verbetert de effectiviteit van het filter
 • Herstelt het filter snel na gebruik van medicijnen en antibiotica
 • Blijft werkzaam over een breed bereik van PH waarden
 • Sterke afname van nare luchtjes ten gevolge van dode algen, vis uitwerpselen en urine
 • Vermindert zwavelwaterstof dat een sterke nare lucht verspreidt.

Wanneer u gebruik maakt van een UV lamp is de lente de beste tijd om de UV lamp te vervangen. Vaak geven de lampen nog wel licht af, maar de werking van de lamp is er na een jaar grotendeels van af. Door de lamp in het voorjaar te vervangen is de lamp op zijn krachtigste in het vijverseizoen. Voor de meeste UV units heeft Vijvercentrum De Scheper UV vervanglampen op voorraad.

Vijveronderhoud voor de zomer

In de zomer kan door hoge temperaturen en een actief visbestand het water zwaar worden belast. Heftige regenbuien kunnen voor een verlaging van de GH en KH zorgen, waardoor in combinatie met de hoge temperatuur van het water, algen goede mogelijkheden krijgen om te groeien. Ook nu in het belangrijk dat er voldoende bacteriën in het water zitten. Deze nuttige onderhoudsbacteriën bieden in de zomer de volgende voordelen:

Voor de vijver:

 • Schoon en helder water
 • Vermindert ammonia en nitriet
 • Vermindert organisch slib

Voor de vissen:

 • Vermindert stress
 • Bevordert een snelle groei
 • Ondersteunt een gezond immuunsysteem
 • Verhoogt resistentie tegen pathogene en parasieten
 • Breekt niet gegeten visvoer biologisch af

Voor de planten:

 • Verzekert een gezonde start
 • Stimuleert wortelformatie en groei
 • Verbetert weerstand voor temperatuurschommelingen
 • Versterkt het opnamevermogen voor licht, water en voedingsstoffen

Wanneer de waterwaarden van het vijverwater in orde zijn kunnen de bacteriën het beste hun werk doen. De GHKH en PH zijn de belangrijkste waarden voor bacteriën om te kunnen vermenigvuldigen en om hun werk te kunnen doen.

Bij Vijvercentrum De Scheper bent u van harte welkom voor een gratis en vrijblijvende watertest. U krijgt een advies mee over de eventuele behandeling van uw vijverwater. Met onze eigen productlijn met waterverbeteraars zijn de waterwaarden van uw vijver weer op peil te brengen. Heeft u geen tijd om langs te komen? Neem een kijkje op www.vijverwinkel.com.

Zijn de waterwaarden op peil, dan kunnen onze Algostabiel en Waterstabiel er voor zorgen dat de waarden vast worden gehouden en dat draadalgen op een biologische manier af worden gebroken.

Vijveronderhoud voor de winter

Elk jaar adviseren wij onze klanten om ook vijveronderhoud te plegen voor de winterperiode aanbreekt. Ook nu weer is het van belang om waterwaarden continue te meten. Meten is weten! Voor de winter begint is het belangrijk overtollig vuil uit de vijver te verwijderen. Met name bladafval dat gedurende de herfst in uw vijver is terecht dient verwijderd te worden. Wij adviseren u om het overtollige blad met eens schepnet of een vijverstofzuiger kopen te verwijderen. Hierdoor krijgt het blad geen kans om te gaan rotten en gevaarlijke gassen te gaan produceren. Op deze manier wordt schade aan bijvoorbeeld vijverfolie vermeden.

Kortom, met bovenstaand onderhoud kan u weer fris van start een nieuw vijverseizoen in! Graag meer informatie over vijveronderhoud van uw vijver? U bent van harte welkom in onze zaak in Oirschot.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in