Vijveronderhoud

Vijveronderhoud kunt u zelf uitvoeren of door Vijvercentrum De Scheper uit laten voeren. Dit kan ook op contractbasis. Zodat u zorgeloos kan genieten. Vijver onderhoud voorkomt grote problemen in de vijver. Regelmatig onderhoud aan de vijver plegen is dus ons advies.

Vijveronderhoud?

Afhankelijk van het soort vijver dat u heeft zult u vijveronderhoud moeten plegen. De vijver regelmatig schoon maken als er veel blad in de vijver is gevallen is zeer belangrijk. Het blad zal op termijn rotten op de vijverbodem, hetgeen kan bijdragen tot ziektes bij vijvervissen. Belangrijk is dat u vijveronderhoud op gezette tijden uit gaat voeren.

U zult bovendien steeds de waterwaarden van uw vijver goed moeten controleren. Waterwaarden worden beïnvloed door slecht vijver onderhoud.

Gebruik in geen enkel geval schoonmaakmiddelen als u de vijver gaat schoonmaken. Chemische of biologische schoonmaakmiddelen zijn dus uit den boze!

Vijveronderhoud in het voorjaar

In de lente begint uw vijver weer tot leven te komen. In het voorjaar zult u een aantal zaken moeten voeren om gedurende een langere tijd van uw vijver te kunnen genieten. Zorg voor een matige begroeiing met waterplanten. Gedurende de zomermaanden zullen deze waterplanten normaliter verder doorgroeien.

Ook is het voorjaar de beste tijd om bijvoorbeeld uw vijverfilter eens goed schoon te maken. Dit kunt u doen door de matten of sponzen in het filter goed te spoelen met vijverwater. De matten zorgen ervoor dat het vuil achterblijven in de filter. In de filtermatten groeien bij voldoende warmte bacteriën die op haar beurt weer zorgen voor reiniging van uw vijver.

Door het schoonmaken van de vijverfilter verliest u veel bacteriën in de vijver. Standaard vijveronderhoud in het voorjaar betekent dus ook dat u bacteriën toe gaat voegen om het vijverfilter starten weer op te starten. Bacteriën zijn 100% natuurlijk en zorgen in uw vijver voor een:

 • Snelle opstart van filters om organisch afval af te breken
 • Snelle afbraak van ammonia, nitriet en nitraat
 • Vermindert de opbouw van slib/bezinksel in het filter voor eenvoudiger onderhoud en verbetert de effectiviteit van het filter
 • Herstelt het filter snel na gebruik van medicijnen en antibiotica
 • Blijft werkzaam over een breed bereik van PH waarden
 • Sterke afname van nare luchtjes ten gevolge van dode algen, vis uitwerpselen en urine
 • Vermindert zwavelwaterstof dat een sterke nare lucht verspreidt.

Wanneer u gebruik maakt van een UV lamp is de lente de beste tijd om de UV lamp te vervangen. Vaak geven de lampen nog wel licht af, maar de werking van de lamp is er na een jaar grotendeels van af. Door de lamp in het voorjaar te vervangen is de lamp op zijn krachtigste in het vijverseizoen. Voor de meeste UV units heeft Vijvercentrum De Scheper UV vervanglampen op voorraad.

Vijveronderhoud voor de zomer

In de zomer kan door hoge temperaturen en een actief visbestand het water zwaar worden belast. Heftige regenbuien kunnen voor een verlaging van de GH zorgen, waardoor in combinatie met de hoge temperatuur van het water, algen goede mogelijkheden krijgen om te groeien. Ook nu in het belangrijk dat er voldoende bacteriën in het water zitten. Deze nuttige onderhoudsbacteriën bieden in de zomer de volgende voordelen:

Voor de vijver:

 • Schoon en helder water
 • Vermindert ammonia en nitriet
 • Vermindert organisch slib

Voor de vissen:

 • Vermindert stress
 • Bevordert een snelle groei
 • Ondersteunt een gezond immuunsysteem
 • Verhoogt resistentie tegen pathogene en parasieten
 • Breekt niet gegeten visvoer biologisch af

Voor de planten:

 • Verzekert een gezonde start
 • Stimuleert wortelformatie en groei
 • Verbetert weerstand voor temperatuurschommelingen
 • Versterkt het opnamevermogen voor licht, water en voedingsstoffen

Wanneer de waterwaarden van het vijverwater in orde zijn kunnen de bacteriën het beste hun werk doen. De GH, KH en PH zijn de belangrijkste waarden voor bacteriën om te kunnen vermenigvuldigen en om hun werk te kunnen doen.

Bij Vijvercentrum De Scheper bent u van harte welkom voor een gratis en vrijblijvende watertest. U krijgt een advies mee over de eventuele behandeling van uw vijverwater. Met onze eigen productlijn met waterverbeteraars zijn de waterwaarden van uw vijver weer op peil te brengen. Heeft u geen tijd om langs te komen? Neem een kijkje op www.vijverwinkel.com.

Zijn de waterwaarden op peil, dan kunnen onze Algostabiel en Waterstabiel er voor zorgen dat de waarden vast worden gehouden en dat draadalgen op een biologische manier af worden gebroken.

Vijveronderhoud voor de winter

Elk jaar adviseren wij onze klanten om ook vijveronderhoud te plegen voor de winterperiode aanbreekt. Ook nu weer is het van belang om waterwaarden continue te meten. Meten is weten! Voor de winter begint is het belangrijk overtollig vuil uit de vijver te verwijderen. Met name bladafval dat gedurende de herfst in uw vijver is terecht dient verwijderd te worden. Wij adviseren u om het overtollige blad met eens schepnet of een vijverstofzuiger kopen te verwijderen. Hierdoor krijgt het blad geen kans om te gaan rotten en gevaarlijke gassen te gaan produceren.

Op deze manier wordt schade aan bijvoorbeeld vijverfolie vermeden. Bovendien kunt u met een vijverstofzuiger er voor zorgen dat u uw vijverwater gerecycled wordt. Het bladafval wordt opgevangen in de uitloop van de vijverstofzuiger en het water loopt terug de vijver in.

Kortom, met bovenstaand onderhoud kan u weer fris van start een nieuw vijverseizoen in! Graag meer informatie over vijveronderhoud van uw vijver? U bent van harte welkom in onze zaak in Oirschot.

Bewaren