Hoe maak ik mijn vijver energiezuinig en duurzaam?

We zijn allemaal wat bewuster bezig. Daarnaast worden energierekeningen hoger en is alles aanzetten en alles zomaar onnodig aan laten staan niet meer van deze tijd. Maar we houden het wel graag in balans. We willen duurzamer zijn we willen energie besparen en op onze kosten letten maar zijn ons tevens ook bewust van onze kostbare vrijetijd en willen zo ook graag genieten van de tijd in onze eigen tuin. Want wat is er meer koste-besparend dan vrijetijd spenderen in eigen tuin. Een prachtige vijver maakt de tuin af en zorgt voor een eigen paradijsje op aarde waar je kunt genieten van de natuur en gezellig tijd kunt spenderen met familie en vrienden.

Maar willen we dit paradijsje en onze vijver zo duurzaam mogelijk maken en zo energiezuinig mogelijk dan hebben wij een aantal tips die u daar bij helpen.

Regelbare vijverpompen

U kunt bijvoorbeeld met een regelbare vijverpomp de capaciteit aanpassen aan het seizoen en de situatie. Hiermee bespaar je vooral in de koude wintermaanden als het vijverleven een stapje terug doet en zo ook de vijverpomp een standje lager mag enorm veel energiekosten. Er zijn zelfs pompen die automatisch de weerstand aanpassen aan de situatie om zo energiezuinig mogelijk te zijn. Hoe geavanceerder de regelbare pomp hoe nauwer je het verbruik kan monitoren en hierop kan anticiperen.

Geen regelbare vijverpomp

Heeft u al een pomp en is deze niet regelbaar, laat u dan even door ons persoonlijk adviseren hoe u daar het beste in uw situatie mee om kan gaan. Want het licht aan de situatie, heeft u een siervijver of zwemvijver, heeft u veel of weinig vissen, veel of weinig vijverplanten. Hierop kunnen wij advies geven of u uw pomp in de vijver tijdelijk uit kan zetten in de winter of niet. Dit is namelijk niet altijd mogelijk. Is het wel mogelijk dan bespaart dit natuurlijk energiekosten.

Vijverpomp goed onderhouden

Gaat u zorgzaam met u pomp om en reinigt u hem met regelmaat dan zal deze langer meegaan, dit is duurzamer. Ook zal door regelmatige schoonmaak minder weerstandsverlies plaatsvinden. Als u de vijverpomp met regelmaat schoonmaakt verlengt u de levensduur van uw vijverpomp. Zo kunt u het beste in het voorjaar als u de vijver weer op gaat starten voor het zomerseizoen de pomp behandelen met een vijverpompreiniger. Wordt uw pomp zeer intensief gebruikt voor een grote capaciteit of heeft u veel last van draadalg gehad dan is het aan te raden dit vaker te herhalen per jaar. Minder weerstand door ophopende algen en andere aanslag zorgt voor minder energie verbruik.