Hoe werkt een plantenfilter?

Vijvercentrum de Scheper kan voor u een plantenfilter realiseren!

Het toevoegen van een plantenfilter bij de vijver is natuurlijk altijd goed en heel mooi! Naast dat een plantenfilter een prachtig en natuurlijk aanzicht geeft aan uw vijver is het ook nog eens goed voor de natuur, voor de waterkwaliteit van uw vijver en voor de biotoop van uw vijver. Een plantenfilter is een natuurlijke manier om uw vijverwater te zuiveren. Het is dus niet ongezond voor de natuur. Sterker nog door het creëren van een plek van laag staand water ofwel oeverwater, creëert u een toevluchtsoord voor vogeltjes, kikkertjes, salamandertjes en nog veel meer prachtige wezentjes. Dus een plantenfilter is sowieso een toegevoegde waarde voor uw vijver, uw tuin en het leven in de omgeving. Maar wat voegt het toe voor uw vijver? Daarvoor leggen we hieronder eerst uit hoe een plantenfilter werkt;

Tuinvijver laten aanleggen
Zwemvijver aanleggen
koi vijver aanleggen

Aanleg en advies

Al jaren zijn wij dé specialist voor alles op het gebied van vijvers. In onze showroom en in onze webshop www.vijverwinkel.com vindt u een ruim assortiment vijverproducten. Van alles op het gebied van vijvertechniek en kwaliteitsproducten voor vijveraanleg zoals vijverpompen, vijverfilters, vijverfolies enz. Tot alles om uw vijver aan te kleden en te sieren zoals vijverplanten, vijversubstraat, maar ook Japanse koi, siervissen en alle overige vijverbenodigdheden.

“Persoonlijke service en kwaliteit dat is wat ons drijft!”

Wilt u ook persoonlijk advies voor de aanleg van uw vijver? Of heeft u interesse om uw vijver door ons als professionals aan te laten leggen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, om een afspraak in te plannen! Wij nemen graag de tijd om uw vragen te horen. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum openingstijden.

Aanvraag afspraak

Een plantenfilter als filtermedium

De plantenfilter is een natuurlijke filter aan een van de zijkanten of meerdere zijkanten van uw vijver. Het oogt als een oeverzone, waar doormiddel van moeras- helofytenplanten en filtratie substraat zoals gletsjersubstraat, het water gezuiverd wordt.

De plantenfilter bestaat eigenlijk gewoon uit een grote ruimte met vijversubstraat, meestal is dit gletsjersubstraat, waar moerasplanten en helofytenplanten in staan. Het vijverwater loopt dus in de plantenfilter waar het door het vijversubstraat naar beneden zakt. Het afval wat in het vieze water zit, blijft boven op het vijversubstraat liggen en de mineralen in het afval worden vervolgens door de wortels van de moerasplanten opgenomen ofwel opgeruimd. Vervolgens vloeit het zuivere water doormiddel van een up- of down flow of doormiddel van een vijverpomp uit de plantenfilter weer terug de vijver in.

Door het vijversubstraat wordt het water dus op natuurlijke wijze gezuiverd. Het afval wat op het vijversubstraat blijft liggen zijn slechte stoffen ofwel afvalstoffen voor uw vijver maar het zijn daarentegen nou juist voedingsstoffen voor de moerasplanten en helofytenplanten. Op deze manier wordt het vijverwater door het vijversubstraat en door de wortels van de waterplanten gezuiverd.

Zo halen de moerasplanten en helofytenplanten onder andere de afvalstoffen nitraat en fosfaat uit het water. Dit zijn afvalstoffen die het water uit balans halen met alle gevolgen van dien. Zoals een explosie van algengroei, vijvervis uitval, waterplanten die verstikken en doodgaan. Dus dat deze afvalstoffen ontnomen worden uit het vijverwater is zeer bevorderlijk voor de waterkwaliteit en daarmee ook heel goed voor de balans en de biotoop in de vijver.

Een plantenfilter is dus natuurlijk, duurzaam, goed voor de waterkwaliteit van de vijver en daarbij nog eens goed voor het leven in de tuin en de omgeving. Maar let op! Een plantenfilter alléén is niet genoeg filtratie voor uw vijver. Het is een mooie en goede toevoeging. Maar de bovenlaag van een plantenfilter bereikt, afhankelijk van de situatie, vroeg of laat, een verzadigingspunt en moet dan regelmatig worden schoongemaakt. Om dit te minimaliseren is bepaalde filtratietechniek aan te raden. Laat u hierover adviseren door een van onze vijverexperts.

– Bij wat voor soort vijvers is een plantenfilter aan te raden?– Wat zijn dan de beste vijverplanten voor een plantenfilter?– Moerasplanten en helofytenplanten– Soorten moerasplanten en helofytenplanten die zeer geschikt zijn voor een plantenfilter– Diverse lissen waar onder de gele lis– Kalmoes– Diverse riet soorten
Vijver aanplanten

Bij wat voor soort vijvers is een plantenfilter aan te raden?

Vijverplanten zijn eigenlijk altijd ontzettend belangrijk om uw vijver in balans te houden. Vijverplanten zijn niet alleen prachtig en een mooie aanvulling om uw vijver te verfraaien. Vijverplanten zijn zeker ook erg belangrijk voor een goede biotoop van uw vijver. Zo geven zuurstofplanten extra zuurstof aan het water wat zeer belangrijk is voor uw vijvervissen. En zo filteren bijna alle waterplanten, moerasplanten en drijfplanten het water van afvalstoffen die giftig zijn voor de rest van het leven in uw vijver.

Ook al zijn vijverplanten essentieel voor een goede balans in uw vijver. In sommige gevallen is het niet mogelijk om waterplanten of zuurstofplanten toe te voegen aan uw vijver. Denk aan zwemvijvers en koivijvers. Vooral in koivijvers kunnen absoluut geen vijverplanten gebruikt worden. Dit omdat Koi graag met hun snuit in de bodem en planten wroeten op zoek naar eten en daarbij tevens de vijverplanten kapot maken en kaalvreten. Hierdoor wordt het vijverwater troebel en heeft u in no time geen vijverplanten meer over. Juist bij deze vijvers is een aparte plantenfilter ideaal. Deze kant en klare planten filters zijn ook makkelijk te installeren bij reeds bestaande vijvers.

Gaat u een vijver bouwen en wilt u daar een plantenfilter bij aanleggen? Of heeft u al een plantenfilter maar wilt u het opnieuw inrichten en aanplanten? Of heeft u nog geen plantenfilter maar heeft u interesse om een plantenfilter aan te laten leggen bij uw bestaande vijver? Neem dan contact met ons op!

Wat zijn dan de beste vijverplanten voor een plantenfilter?

Als u gekozen heeft voor een plantenfilter is het kopen van de juiste vijverplanten essentieel voor de werking van de plantenfilter. Over het algemeen gebruik je moerasplanten voor een plantenfilter. Maar sommige moerasplanten nemen veel meer afvalstoffen op als andere moerasplanten. Dit noemen we dan helofytenplanten.

In een plantenfilter dient u een goede mix samen te stellen van zowel visueel aantrekkelijke moerasplanten als goed werkzame moerasplanten zoals helofytenplanten, zodat de plantenfilter ook aan zijn verwachtingen kan voldoen.

Om een goede werking te garanderen moet een plantenfilter aan minimale afmetingen voldoen. Als advies geldt dat de plantenfilter circa één derde van de inhoud van de vijver moet hebben voor optimaal gebruik. Houdt dus deze maat aan als uw plantenfilter dienst moet doen als filtermedium voor uw vijver. Voor specifiek advies voor uw vijversituatie, neem contact met ons op.

Helofytenplanten filterplanten vijver

Moerasplanten en helofytenplanten

Moerasplanten staan net voor de oever dichter bij de vijverkant, in het over het algemeen wat nattere gedeelte. Moerasgrond is altijd zeer vochtig. Sommige moerasplanten moeten zelfs gedeeltelijk onder water staan om zo de groei te bevorderen en de winter te kunnen overleven. Bij moerasplanten wordt ook altijd op het label aangegeven op welke diepte ze geplaatst kunnen worden. Het is mogelijk om bij moerasplanten vijvermanden te gebruiken om zo de groei van de moerasplant onder controle te houden.

Helofytenplanten zijn ook een soort moerasplanten. Helofytenplanten zijn net als moerasplanten die met hun wortels in het water moeten staan en boven het wateroppervlakte uitkomen. Maar daarentegen zijn niet alle moerasplanten, helofytenplanten. Het onderscheid is dat helofytenplanten een zeer hoge zuigkracht hebben tot het opruimen van afval en het zuivere van vijverwater, hoger dan de normale moerasplant. Daarom dan ook dat helofytenplanten zeer geschikt zijn voor plantenfilters. Dit noemen we dan ook wel eens een helofytenfilter.  Een helofytenfilter is een natuurlijk systeem waarbij het vijverwater wordt gezuiverd door de plantenwortels van de moerasplanten of helofytenplanten. Moerasplanten en vooral helofytenplanten worden dus vaak gebruikt in plantenfilters.

Soorten moerasplanten en helofytenplanten die zeer geschikt zijn voor een plantenfilter

Zoals hierboven omschreven zijn de helofytenplanten het meest werkzaam voor een plantenfilter. Maar een plantenfilter is naast functioneel ook een prachtig aanzicht langs uw vijver. Daarom dan ook dat vaak een goede mix gebruikt wordt van diverse moerasplanten en helofytenplanten. Dit ligt ook gedeeltelijk aan uw smaak. Wilt u een wild begroeide plantenfilter of nou juist een zeer strak begroeide plantenfilter? Wilt u een laag begroeide plantenfilter of nou juist een hoog begroeide plantenfilter? Er zijn zoveel verschillende soorten moerasplanten en helofytenplanten die geschikt zijn voor uw plantenfilter dat het teveel is om allemaal op te noemen. Daarom dat we hieronder een aantal vijverplanten voor uw hebben uitgelicht waar wij van vinden dat deze zeer geschikt zijn voor een plantenfilter. Maar wilt u advies voor uw vijversituatie? En wilt u kijken wat er mogelijk is met uw wensen en uw smaak? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan maken.

Een aantal voorbeelden van goede vijverplanten voor uw plantenfilter worden hieronder uitgelicht.

MEER DAN 25 JAAR EXPERTS IN DE VIJVERBRANCHE!

Vijvercentrum De Scheper is al meer dan 25 jaar expert in de vijverbranche. Van aanleg tot onderhoud tot de verkoop van alle producten op vijvergebied. Wij hebben een fysieke winkel met showroom waar u 5 dagen in de week vrijblijvend welkom bent om langs te komen. En we verkopen onze producten online via www.vijverwinkel.com. Kom eens langs of kijk eens rond op onze webshop. Bij ons bent u verzekerd van kwaliteit en expertise!

Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
Het onderhoud van alle soorten vijvers
De verkoop van kwaliteits vijverproducten
Het geven van profesioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Diverse lissen waar onder de gele lis

Dit is een opvallende moerasplant die vaak gebruikt wordt in de plantenfilter. Dit komt doordat deze plant zeer mooie bloemen krijgt in het bloeiseizoen. Er zijn diverse soorten lissen in allerlei soorten kleuren, waaronder ook de bekende Gele Lis met de naam zegt het al gele kleur bloemen. Lissen worden gemiddeld tussen de 40cm en de 120cm lang. Lissen staan mooi in uw plantenfilter omdat ze dus bijzondere bloemen hebben in diverse kleuren. De bloemen hebben drie naar buiten en drie rechtopstaande bloemdekbladen. Deze vijverplant is gemakkelijk bij te houden omdat je deze vijverplant niet kapot kan snoeien. Lissen groeien zo hard dat u gemakkelijk oude of niet meer zo mooi uitziende stengels en bloemen kort kan snoeien want er groeien binnen no time weer nieuwe stengels en bloemen aan. De Lis is een mooie vijverplant voor uw plantenfilter maar tevens ook een zeer goed werkzame plant voor uw plantenfilter. Lissen zijn tevens vijverwater zuiverende moerasplanten. Lissen zuigen met hun wortels afvalstoffen uit het vijverwater. Zo halen ze onder andere de afvalstoffen nitraat en nitraatconcentraties uit het water. Dit is bevorderlijk voor de KH-waarde, PH waarde en de GH-waarde van het vijverwater. Dit heeft dus een positieve werking op de waterkwaliteit en daarmee ook op de balans van de biotoop in de vijver.

Waterplanten kopen

Kalmoes

De Kalmoes is een goed voorbeeld van een zeer goede vijverplant voor de plantenfilter omdat die zeer werkzaam is. Maar visueel is deze plant niet uitzonderlijk speciaal. De kalmoes heeft puntige felgroene bladeren lijkt op een soort groot uitgevallen gras. Soms zit er een klein sigaarvormig bloemetje ofwel bloeikolfje tussen. Maar verder is het een simpele plant van uiterlijk. Maar waar zijn uiterlijk niet bijzonder is biedt de werking van deze plant vele malen meer. Deze vijverplant de Kalmoes is een moerasplant die onderwater veel werk verricht. De Kalmoes onttrekt fosfaat uit het vijverwater. Dit is een eigenschap die maar weinig vijverplanten bezitten. Fosfaat is een voedingsstof voor algen. Dus minder fosfaat betekend indirect ook minder algengroei. Daarom dan ook dat we deze oeverplant zeker aanraden om in uw plantenfilter te verwerken. De Kalmoes mag 15 cm tot 30 cm in het water staan. Het liefst op een plekje in het zonlicht of in de lichte schaduw.

Diverse riet soorten

Een van de bekendste helofytenplanten zijn de Riet soorten. Riet soorten behoren tot de grasfamilie. Deze rietsoorten worden vrij lang en geven daardoor een mooie beschutting om de vijver. Het wuivende riet geeft een heerlijk geluid en is vaak ook te zien bij natuurlijke meren en rivieren dus geeft meteen ook een natuurlijke look aan uw vijver.

Riet breidt zich uit door zaad te verspreiden, door hun wortelstokken die snel groeien en door hun uitlopers. De uitlopers zijn horizontale stengels boven het wateroppervlak of boven de grond. Aan deze uitlopers ontstaan knopen waaruit weer een nieuwe plant ontstaat. Deze vijverplanten groeien vrij snel en hoe sneller een plant groeit hoe meer voedingsstoffen ze verbruiken De voedingsstoffen die het Riet verbruikt zijn tevens voedingstoffen voor algen. Dus als het Riet de voedingsstoffen ofwel afvalstoffen (is maar net hoe je het bekijkt) opruimt uit het water, dan hebben de algen niks meer te verteren waardoor ze niet kunnen groeien. Zo kunnen sommige Riet soorten na een jaar al een lengte hebben van 80cm en kunnen uiteindelijk zelfs 2 meter lang worden. Deze vijverplant groeit dus erg snel, verbruikt erg veel en mag daardoor elk voorjaar best flink gesnoeid worden, ze groeien in de zomer snel weer bij.

Let op! Het moment in het seizoen van het planten van uw vijverplanten en de kwaliteit van het vijverwater op dat moment zijn cruciaal voor het succes van de aangroei van uw vijverplanten. Neem hiervoor een potje vijverwater mee wanneer u vijverplanten wilt kopen, zodat we de waterkwaliteit voor u na kunnen checken.

Gegarandeerd kwaliteit en daarmee duurzaamheid, daar staan wij voor!

Naast onze corebusiness; het aanleggen van de mooiste vijvers. Verkopen wij in onze fysieke winkel en in onze webshop www.vijverwinkel.com alle benodigdheden voor de aanleg en het onderhoud van uw vijver. Van de nieuwste pompen en filters tot de mooiste Koi-karpers, siervissen en waterplanten. Wij werken met merken zoals Oase, Velda, Auga, en nog vele andere professionele vijverproductenleveranciers. 

Door onze ervaringen door de jaren heen weten we welke producten nou juist wel of niet van goede kwaliteit zijn en daarmee ook duurzaam zijn. Wij moeten hier zelf ook mee werken voor onze projecten dus streven dan ook naar het gebruik van de beste producten voor de juiste doeleinden! 

Bij ons kunt o.a. u terecht voor:

 • Vijvervissen & Koi
 • Watervallen & Beeklopen
 • Vijverpompen & Vijverfilters
 • Vijverfolie & Prefab vijver bakken
 • Vijverstofzuigers & Vijver afdeknetten
 • Vijverplanten, Waterplanten & Oeverplanten

En nog veel meer, kijk hiervoor rond op onze webshop of kom langs bij onze showroom!

Download hier onze GRATIS vijverbrochures voor inspiratie

Als u droomt van een prachtige vijver in uw tuin, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en helpen u bij het aanleggen van uw droomvijver. Of u nu kiest voor een rechthoekige vijver, een ronde vijver, een grote vijver of een kleine vijver wij zorgen ervoor dat uw vijver perfect past bij uw wensen en uw tuin! Heeft u nog geen idee wat voor een vijver u graag zou willen? Kijk gerust eens rond in ons gratis te downloaden vijverbroches voor inspiratie.

WILT U TOCH IETS ANDERS WETEN? WILT U ADVIES OP MAAT?

Wij zijn al meer dan 25 jaar experts in de vijverbranche. Met onze brede ervaring en expertise kunnen wij u zeer goed advies geven. Heeft u het idee om een vijver aan te leggen? Of heeft u al een vijver maar heeft u specifieke vragen over uw situatie. Wij helpen u graag verder! U kunt ons 6 dagen in de week telefonisch bereiken en u kunt ons altijd mailen. U bent ook natuurlijk altijd van harte welkom om gewoon eens langs te komen bij ons vijvercentrum in Oirschot Noord-Brabant. Wij staan klaar met professioneel en eerlijk advies!

Wij staan voor u klaar!

 • Professioneel en persoonlijke advies!
 • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!
 • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!
 • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!
 • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van alle vijver aanbiedingen, vijver adviezen en ontwikkelingen en trends.