Zwemvijvers zijn tegenwoordig ontzettend populair en niet voor niks! We willen allemaal wat bewuster leven. Duurzamer omgaan met energie. Milieubewuster met de natuur. Gezonder omgaan met onze “body and mind”. En we zijn ons ook bewust van onze schaarse vrijetijd en willen deze zo efficiënt mogelijk invullen. We willen kwaliteit van het leven! We willen genieten van onze persoonlijke privé tijd, onze rustmomentjes pakken en we willen ook genieten van de quality time samen met familie en vrienden.

Een zwemvijver combineert deze levenswaarden. Het is duurzamer, milieubewuster en geeft ons een plek om te genieten van onze persoonlijke rust, maar ook van onze tijd samen met familie en vrienden.

Een zwemvijver is in de zomer een genot om verkoeling in op te zoeken, bij te zitten, in te zwemmen en gewoon al om naar te kijken. Maar ook in de winter blijft een zwemvijver een toegevoegde waarde voor uw tuin. Naast dat het, in tegenstelling tot een zwembad (wat in de winter of dicht moet of leeg moet om warmte te behouden of om energie te besparen), een zwemvijver het gehele jaar door zijn visuele waarde blijft behouden, is het bij een zwemvijver ook nog steeds mogelijk om er in de winter in te zwemmen! Ja dat is koud! Maar dat is nou juist de bedoeling. Het is al een hele lange tijd gebleken ontzettend gezond te zijn voor ‘body and mind” om kou-training toe te passen. U heeft vast wel ooit gehoord van de Wim Hof Methode?

De Wim Hof Methode houdt in dat je doormiddel van bepaalde oefeningen in ijskoud water, gefocust op ademhaling en op je mindset, je mentaal en fysiek sterker wordt en meer in balans komt. De methode is, de naam zegt het al door Wim Hof ook wel genoemd “The Iceman” ontwikkeld. Kent u deze Wim Hof methode al? Dan zal u begrijpen dat het heldere koude natuurlijke vijverwater hier zeer geschikt voor is.

Het is bewezen dat de kou meerdere gezondheidsvoordelen heeft. Het heeft onder andere een positieve werking op de spieren, het hart en vaatstelsel en het versterkt het immuunsysteem en de slaapkwaliteit. Het is met deze methode en training belangrijk om te letten op de ademhaling. Door bepaalde ademhalingstechnieken wordt er meer energie gecreëerd wat stress vermindert en ook bijdraagt aan een beter immuunrespons. Daarnaast is focus ook nog een belangrijke factor bij deze methode/training. Met focus op de training, de kou en de ademhaling wordt lichaam en geest optimaal in balans gebracht. Kent u de Wim Hof Methode nog niet kijk dan even op de website www.wimhofmethod.com.

Naast dat de zwemvijver van zichzelf door het koude vijverwater zeer geschikt is om deze kou-training ofwel Wim Hof Methode in de herfst en winter toe te passen, is de zwemvijver in zijn geheel de uitgelezen plek om te wijden aan uw gezondheid zowel lichamelijk als mentaal. De Japanners zijn altijd al heer en meester geweest in het creëren van rust, reinheid en balans in hun tuinen. Vijvers zijn daar altijd al een belangrijk onderdeel van geweest. Helder natuurlijk water straalt van zichzelf sereniteit uit. Ernaar kijken en je gedachten laten passeren heeft dan ook een mindfulness effect. U zou er ook nog voor kunnen kiezen om er een waterval of beekloop aan toe te voegen. Het geluid van kabbelend water heeft een rustgevend effect.

Japanners staan hiernaast nog bekend om hun prachtige koi karpers. Met hun elegantie, sierlijkheid en pure krachtige kleuren, stralen ook zij rust en balans uit. Het is mogelijk om koi-karpers in uw zwemvijver te hebben. Ze geven kleur aan de vijver en rust aan uw gedachten. Daarnaast is het natuurlijk een unieke ervaring om tussen deze prachtige magnifieke wezens te kunnen zwemmen.

Wilt u de zwemvijver naar een nog hoger wellness level brengen? Dan is misschien een tonsauna ofwel barrelsauna iets voor u! Want ook het gebruik van een sauna is bewezen zeer gezond te zijn voor zowel lichaam als geest. De combinatie van het sauneren, zweten en afvoeren van gifstoffen, samen met het afkoelen van het lichaam, trainen van ademhalingstechnieken en trainen van de focus in het koude water is ideaal om gezonder te leven en balans te vinden in uw vrijetijd. Bent u geïnteresseerd? Kijk dan op onze blog over onze tonsaunas.

Heeft u geen of wilt u geen zwemvijver maar wilt u wel graag een bad in de tuin waar u in kunt afkoelen in de zomer, afkoelen na het sauneren en eventueel zelfs kou-training zoals de Wim Hof Methode in kan beoefenen? Dan is een plunge-bad misschien wel iets voor u! Een plunge-bad is eigenlijk gewoon een klein zwembad of zwemvijver. Het is te klein om een zwemvijver of zwembad genoemd te worden want u kunt er geen baantjes in trekken. Maar u kunt er wel met meerdere personen in liggen, afkoelen en ligt aan de grote, maar wel ook een klein beetje in rondzwemmen.

Je hebt diverse soorten plunge-badden. Ook dit kan geheel naar wens gemaakt worden. Er zijn dus ook plunge-zwembaden maar wij verkiezen natuurlijk een plunge-zwemvijver boven een plunge-zwembad. Vooral ook bij een dergelijk klein bad. Dit omdat het bad vooral gebruikt wordt om af te koelen na het sauneren, in de hete zomers, of zelfs om extreem af te koelen met eventueel zelfs ijs erbij om de Wim Hof Methode toe te passen. Een verwarmd zwembad is dan dus ook overbodig.

Daarnaast oogt een plunge-vijverbad zowel in de zomer als in de winter als een mooie vijver. En is het natuurlijk water van een vijver-bad veel beter voor uw huid dan een chemisch ondersteund chloor zwembad. Want het verschil tussen een zwemvijver ofwel plunge-vijverbad en een zwembad ofwel een plunge-zwembad is dat een zwemvijver gebaseerd is op natuurlijke zuivering en filtering van het water. En een zwembad wordt daar en tegen schoongehouden door het toevoegen van chemicaliën zoals chloor die het vuil afbreken.

Wij verkiezen natuurlijke manieren zonder chemicaliën. Dit is beter voor de natuur beter voor uw huid en daarbij ook nog beter voor de portemonnee. Daar waar een zwembad vaak hele zware pompen en filters nodig heeft en vaak ook een energievretende verwarmingsinstallatie heeft. Heeft een zwemvijver of plunge-vijverbad minder zware pompen en filters nodig en kan daarnaast vaak ook gebruik gemaakt worden van een plantenfilter. Een plantenfilter bied een goede ondersteuning naast het filtersysteem om op natuurlijke wijze het water door de planten en het substraat te filteren.

Er zijn dus enorm veel mogelijkheden om uw eigen wellness paradijs in uw eigen achtertuin te creëren. Zo kunt u kiezen voor een zwemvijver met natuurlijke vormen of in de vorm van een recht zwembad. U kunt kiezen voor een kleiner afkoel-bad in de vorm van een plunge-bad. Dit kan zelfs met een waterval erbij waaronder u uw hoofd kunt koelen. Dit kan voor 2 personen met zit of lig mogelijkheden of voor meerdere personen en dat u toch een beetje rond kan zwemmen. U kunt er ook voor kiezen een tonsauna te plaatsen langs u bad om de balans tussen kou en warmte, zweten en afkoelen te optimaliseren. En zo kunnen wij zelfs ook nog om uw wellness paradijs geheel compleet te maken een natuurlijke jacuzzi aanleggen.

De natuurlijke jacuzzi is ons nieuwste concept. Een natuurlijke jacuzzi houdt in dat ook hier geen chemicaliën worden gebruikt. Alles wordt bij ons op maat gemaakt, zo ook deze jacuzzi’s. Dus hoe de filtering van het water zal zijn is geheel afhankelijk van uw situatie. Of u al een zwemvijver heeft of niet, of u de jacuzzi verwarmd wil hebben of niet etc.

Ofwel de mogelijkheden voor uw eigen wellness paradijs zijn reuze! Bent u geïnteresseerd om uw tuin om te toveren tot een meer bruikbare tuin voor uw vrijetijdsactiviteiten en uw ontspanning? Houd u van sauneren, van wellness, van buiten lekker warm badderen in de natuur of van ijs-baden ter verkwikking of zelfs van allemaal?! Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs bij ons vijvercentrum!